Tiedote 5.4.2017 ja lisäys 2.5.2017 siirtymäajasta

Erityisruokavaliot 

Hyvinkään kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa 1.8.2017 alkaen

1.1.2018 jälkeen hyväksytään vain uusilla lomakkeilla tulleet erityisruokavaliot. Siihen asti hyväksytään ilmoitetut erityisruokavaliot vanhoillakin lomakkeilla, mutta ne pitää perustua uusiin 5.4. 2017 jälkeen annettuihin ohjeisiin.

Kaikista uusista erityisruokavalioista vaaditaan uudet lomakkeet.

Kaupunginjohtajan päätöksellä on perustettu eri ammattialojen työryhmä, jonka tehtävänä oli laatia uudet ohjeet ja lomakkeet erityisruokavalioiden tarjoamiselle. Hyvinkään kaupunki noudattaa Allergia- ja astmaliiton ohjeita.

Uudet ohjeet otetaan käyttöön 1.8.2017 alkaen kaikissa Hyvinkään kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa, ohjeet koskevat myös aikuisruokailijoita. Uusien erityisruokavalio-ohjeiden noudattaminen alkaa elo-syyskuussa riippuen kunkin keittiön aterioiden tilausrytmistä.

Perusteena ohjeille käytettiin mm. Kansallista allergiaohjelmaa, www.allergiaterveys.fi,. Allergiaa ei enää tueta, vaan vältetään vain niitä elintarvikkeita, jotka aiheuttavat vaikeita oireita tai vältettävä ruoka-aine on ruokavaliossa keskeinen.

Kouluissa ja päiväkodeissa valmistetaan laktoositonta ruokaa, tieto laktoosittomasta ruokavaliosta tarvitaan vain ruokajuomaa varten.

Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto – ovovegetaarista kasvisruokaa, joka sisältää kasviskunnan tuotteiden lisäksi kananmunaa ja maitovalmisteita. Ruoka on vapaavalintaisena ruokavaihtoehtona yläkouluilla ja lukioissa. Kasvisruoan valmistukseen ei käytetä lihaa, lihavalmisteita tai makkaraa. Sen sijaan liivatetta, eläinrasvaa (esim. margariineissa) ja eläinrasvasta valmistettuja lisäaineita voi ruoissa olla. Muille se valmistetaan, kun se on tilattu eettisten ruokavalioiden lomakkeella.

Lääketieteellisiin syihin perustuvat erityisruokavalioiden valmistamiseen tarvitaan täsmällistä tietoa ruokailijan ruokavaliosta. Ruoka tilataan erityisruokavalioilmoituksella, joka on samalla lääkärintodistus.

Hyvinkään kaupungin uudet erityisruokavalio-ohjeet löytyvät täältä.

Uusia lomakkeita on kaksi:

 1. Ilmoitus erityisruokavaliosta, on myös lääkärintodistus
  Huoltaja antaa lomakkeen luokanopettajalle tai valvojalle / kasvatushenkilökunnalle, he kopioivat lomakkeen keittiölle. Keittiön vastaava toimittaa kopion myös ateria- ja puhtauspalveluiden hallintoon.
  Alkuperäinen lomake on terveydenhoitajalla / koululla tai päiväkodin johtajalla. Kasvatushenkilökunta / luokanopettaja, tai valvoja huolehtii, että päiväkodin / koulun vaihtuessa tiedot siirtyvä oikeaan paikkaan.

 2. Ilmoitus eettisestä erityisruokavaliosta
  Huoltaja antaa lomakkeen luokanopettajalle tai valvojalle / kasvatushenkilökunnalle, he kopioivat lomakkeen keittiölle. Keittiön vastaava toimittaa kopion myös ateria- ja puhtauspalveluiden hallintoon.
  Alkuperäinen lomake on terveydenhoitajalla / koululla tai päiväkodin johtajalla. 
  Kasvatushenkilökunta / luokanopettaja, tai valvoja huolehtii, että päiväkodin / koulun vaihtuessa tiedot siirtyvä oikeaan paikkaan.

Aikuisruokailijat toimittavat kopion lomakkeesta keittiölle. Keittiön vastaava toimittaa kopion myös ateria- ja puhtauspalveluiden hallintoon.

Kouluilla, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa on syytä olla lomakkeita ja ohjeita saatavana vanhempia ja ruokailijoita varten. Lomakkeita on saatavana myös keittiöissä.

 

terveisin Pirjo Kujanpää, ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö
Erityisruokavaliotyöryhmän puolesta

Päivitetty 8.8.2017