HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

YLÄKOULUT


Russareita ja Eläviä Kuvia

Hyvinkään kaupunginmuseon Russareita ja Eläviä Kuvia on lainattava opetusmateriaalipaketti yläkoulujen historianopetukseen. Pääpaino paketilla on hyvinkääläisessä 1900-luvun alun vapaa-ajanvietossa: Missä sitä vietettiin, kenen kanssa ja mitä ylipäätään oli vapaa-aika? Oliko se aikaa työn ulkopuolella, jolloin kitkettiin hyötykasvimaata ja korjattiin työkaluja vai irtautumista arjesta tansseissa tai elokuvissa?

Tässä kuvassa on joukko nuoria menossa juhannusjuhlille.


Opetusmateriaalipaketin suunnittelun pohjalla on Hyvinkään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma, josta on kiinnitetty erityistä huomiota paikallishistorian ja tiedonkäsittelyn opetustavoitteisiin.  Paketti sisältää valikoituja aineistotekstejä ja valokuvia Hyvinkään ja sen asukkaiden arkielämästä, jossa kylvettiin yleisessä saunassa, käytiin talvisin russareissa eli rusettiluisteluissa ja katsottiin Eläviä Kuvia. 

Aineiston ja siihen liittyvien tehtävien avulla oppilas houkutellaan etsimään ja tulkitsemaan historiallista tietoa. Sen kautta voidaan myös pohtia työn ja vapaa-ajan selkeää erottautumista toisistaan teollisen palkkatyön seurauksena tai erilaisten aineistojen käyttämistä historiallisen tiedon lähteenä.

Paketissa on myös opettajan ohjeet, jossa esitellään aineisto ja annetaan sen käsittelylle tehtävät ja ohjeet sekä kaksi ehdotusta tunnin kululle. Opettaja voi ottaa paketin käyttöön sellaisenaan tai valikoida paketista haluamansa aineistot.

Aineistot saa ladata alla olevista linkeistä tai sen voi lainata Hyvinkään kaupunginmuseon toimistolta Kankurinkatu 4–6, Q3-ovi, p. 040 773 6257. Opetuspaketin saa myös sähköisesti tilaamalla aineistot.

Tilaukset ja varaukset: kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi.

Alta olevista linkeistä löydät opettajan ohjeet, opetuspaketin esittelyn ja paketin tekstit ja kuvat.

Ohjeet opettajalle

Esittely ja tunnin kulku

Opetuspaketti Russareita ja Eläviä kuvia, tekstit

Opetuspaketti Russareita ja Eläviä kuvia, kuvat


Paikallistu! / Get Local! –kiertonäyttely  ja lautapeli Munkki

Kotiseutu koulujen opetuksessa

Hyvinkään kaupunginmuseo tarjoaa kouluille kotiseutuopetusta varten työkaluksi Paikallistu! / Get Local! –kiertonäyttelyn sekä näyttelyn pohjalta toteutetun Munkki –lautapelin. Ohessa koululle yksi kappale Munkki-lautapeliä käytettäväksi opetuksen tukena.

Keravan museo, Hyvinkään kaupunginmuseo, Mäntsälän museotoimi, Järvenpään taidemuseo, Nurmijärven museo ja Tuusulan historiallinen museo organisoivat 2014 kunnianhimoisen yhteistyöhankkeen Keski-Uudellamaalla, jossa pureuduttiin paikallisuuksiin ja paikallisidentiteetteihin nyt ja tässä. Hankkeen mahdollisti Museoviraston myöntämä, museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus. Karvanopat ja Kaukametsä -hanke sai myös vuodelle 2015 Museoviraston avustuksen, jonka avulla museot tuottavat kiertonäyttelyn, joka pureutuu paikallisuuteen pintaa syvemmältä. Paikallistu! -näyttely on nyt lainattavissa myös kouluille ja nuorisotaloille.

Paikallisuuteen Kehä III tällä puolen tutustutaan näyttelyyn rakennetun lautapelin avulla. Pelin äärellä voi jutella paikkakokemuksista, hurahtaa Keski-Uuteenmaahan hauskojen pelitapahtumien siivityksellä tai ihan vain ihmetellä. Pelilaudalla edetään tietenkin karvanoppia heittämällä. Lähde cruisailemaan Keravalle tai yöelämään Hyvinkäälle! Tervemenoa kotiseutukierrokselle: löydä itsesi Kellokoskelta, Sveitsistä, Jampasta, Lepsämästä!

Kuvassa osa "Munkki" -lautapelistä   Kuvassa tarkennettu osa Hyvinkäästä ”Munkki” -lautapelissä


Vakavampaa perspektiiviä näyttelyyn tarjoavat paikallisuutta eri näkökulmista käsittelevät näyttelytekstit. Ne valaisevat paikan ja paikkasuhteen merkityksiä ja rohkaisevat juurtumaan ja paikallistumaan.

Näyttely koostuu viidestä siirrettävästä seinäkkeestä ja viidestä yhteen sovitettavasta pelipöydästä. Mukana tulee myös nopat ja pelinappulat.

Jos haluat kiertonäyttelyn lainaan koulullesi, sovi näyttelyn nouto ja palautus Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa. Lisäkappaleita lautapelistä ja näyttelyä voi tiedustella numerosta 040 773 6257 tai sähköpostitse: kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi

Näyttelyn siirto ja palautus tapahtuu näytteilleasettajan omalla kustannuksella. Kuljetukseen tarvitaan pakettiauto.


Päivitetty 20.5.2021


TOIMISTO
Hämeenkatu 3D

ARKISTO JA KIRJASTO
Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, B7-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Vaihtuvat näyttelyt
liput:
Aikuiset 7 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat, työttömät vapaa pääsy
Hämeenkatu 3DValvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6

Saavutettavuusseloste