VALVILLAN TEHDASMUSEO


Museon historiaa

Valvillan tehdasmuseo on perustettu vuonna 1981 Yhdistyneiden Villatehtaiden entiseen palokalustorakennukseen. Villatehtaan saneeraus lopetti Hyvinkäällä perinteisen kankaan valmistuksen, joten museohanke pyrki myös lopetettavan kutomon perinteiden tallentamiseen. Valvilla teki päätöksen museon perustamisesta ja antoi tilat museolle, jonka toteuttaminen annettiin insinööri Nils Grandellin ja dipl.ins. Esko Talanterän tehtäväksi. Museon perustamisen aikoina puistomaista piha-aluetta ympäröivät tehdassalit olivat täydessä toiminnassa, Hyvinkäällä kehrättiin aina vuoteen 1991 asti. Valvilla Oy lahjoitti tehdasmuseon mittavine valokuva-, kangasmallikirja- ja teollisuusarkistoineen Hyvinkään kaupungille vuoden 1994 alusta lähtien.


Tässä on mustavalkokuva ihmisistä, jotka ovat Kalustohuoneen edustalla.AVOINNA

Villatehtaan sisäpiha, vanha
palokalustorakennus, Kankurinkatu 4–6

Tehdasmuseo on on avoinna kesä-heinäkuussa ma-pe klo 12-16.

Museoon on vapaa pääsy.

Muina kuin aukioloaikoina museo on avoinna sovitusti ja avoinnapidosta veloitetaan 50 euroa/alkava tunti.

Tiedustelut 

kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
040 773 6257


Tässä kuvassa on kutomakoneen pyörä.Museossa esitellään insinööri Ossian Donnerin vuonna 1892 perustaman villakehräämön lähes 100 vuotista historiaa ja kasvamista yhdeksi maamme suurimmista ja monipuolisimmista tekstiilitehtaista.

Kutomateollisuus ensin Yhdistyneiden villatehtaiden (YVT) ja sotien jälkeen Helsingin Verkatehtaan (Heves) ansiosta paikkakunnan suurimpana työnantajana on mahdollistanut Hyvinkään kehittymisen vuonna 1917 itsenäistyneestä kunnasta Pohjois-Uudenmaan suurimmaksi kaupungiksi.

Valvillan tehdasmuseon perusnäyttely avattiin Hyvinkään villatehtaan perustajan insinööri Ossian Donnerin (1866–1957) syntymäpäivänä 24.3.2004. Pienessä tekstiilimuseossa on 1950-luvun kutomakone, italialainen Nebiolo, kudottavana kankaana on suomalainen sotilassarka. Toinen museon kone on vanutuskone eli valkki vuodelta 1910, se oli käytössä lokakuuhun 1981 asti, jolloin se pääsi museoon. Myös tämän koneen uumenissa on sotilassarkaa. Museossa esitellään valokuvin villatehtaan tehdassaleja, kankaankudonnan eri työvaiheita ja villatehtaan tuotteita Rondo-käsityölankoja ja Rondo-mallineuleita. Valokuvat kertovat myös Hyvinkään kaupungin historiaa.


 

Tässä kuvassa on Valvillan tehdasmuseon esineistöä.

Tässä kuvassa on vanha kutomakone.


Tässä on lähikuva kutomakoneen pyörästä.Tässä kuvassa on vanha kutomakone.


 Kuvassa pariisilaisen Lanvin-Castillon suunnittelema puku vuodelta 1962.Kuvassa mustavalkokollaasi Hyvinkään villatehtaalta.


 

 

 

 

Päivitetty 26.1.2023


HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää
040 480 1644
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi


Valvillan tehdasmuseo
Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6


PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat ja työttömät vapaa pääsy


AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Tehdasmuseo avoinna kesä-heinäkuussa klo 12-16.

Saavutettavuusseloste