VAIHTUVA NÄYTTELY – VILLAN VOIMALA
Dessinatoööristä designiin
Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely 3.11.2010–19.2.2011. Villan Voimala. Hyvinkää.
Hyvinkään kaupunginmuseon Dessinatöörista designiin -näyttely kertoi 75 vuotta sitten toimintansa aloittaneesta Yhdistyneiden Villatehtaiden painokangasosastosta, maamme ensimmäisestä filmipainosta ja sen merkittävistä tuotteista. Näyttelyssä esiteltiin 75 vuotta sitten perustetun Artekin 1930-luvulla Hyvinkäällä painettuja huonekalu- ja verhokankaita. Artekille painokankaat oli suunnitellut arkkitehti Aino Marsio-Aalto.
Yhdistyneet Villatehtaat palkkasi filmipainoon vuonna 1938 Kaj Franckin, jonka syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Filmipainon toiminta lopetettiin vuonna 1960
villatehtaan toiminta-ajatukseen huonosti soveltuvana. Yhdistyneiden Villatehtaiden nimi muutettiin ensin Villayhtymäksi, sitten Hyvillaksi ja lopuksi Valvillaksi. Villayhtymän aikana (1959–1969) kankaan mallisuunnittelijoiden eli dessinatöörien rinnalla kankaita suunnittelivat monet nimekkäät suomalaiset tekstiilitaiteilijat. Näyttelyssä on runsaasti Marjatta Metsovaaran Villayhtymälle suunnittelemia tuotteita sekä dessinatöörista taiteilijaksi kehittyneen Aune Gummeruksen matkahuopia. Matkahuopien valmistaminen jatkui 1970-luvulla, esimerkiksi lentomatkustajien mukavuutta Finnairin uusissa
DC 10 -koneissa lisäsivät Hyvillan huovat.
Yhdistyneiden Villatehtaiden filmipainon mallipiirtäjänä ja esimiehenä toimi kesäkuusta 1936 lähtien Nora Henschel. Hän on suunnitellut suurimman osan Hyvinkään villatehtaan painokankaista. Arkkitehti Aino Marsio-Aallon suunnittelemat ja Hyvinkäällä painetut kankaat esiteltiin ensimmäisen kerran Milanon Triennaalissa vuonna 1936 ja sen jälkeen Pariisissa, Oslossa ja New Yorkissa. Suomessa Aino Aallon verhokankaita näkivät 1930-luvulla Sunilan sulfaattiselluloosatehtaan Klubirakennuksessa ruokailleet tai Pallastunturin Pallas-hotellissa vierailleet, kummassakin paikassa verhokankaana oli Hyvinkäällä painettu,
Aino Aallon Artekille suunnittelema ”Lehti” verho.
Arkkitehtien, tekstiilitaiteilijoiden ja dessinatöörien eli mallisuunnittelijoiden painokankaat loivat kodin ja yleisten tilojen sisustukseen sekä pukeutumiseen uutta raikasta ilmettä. Tekstiilitehtaille uusi kankaiden painotapa toi taloudellista vaurautta.
Hyvinkään villatehtaan kantava voima on paljolti ollut naisten kankaissa. Tekosilkkikankaiden myynti oli korkeimmillaan 1930-luvun puolivälissä. Kukikkaiden, pilkullisten tai pallollisten painokankaiden kysyntä leninki-, pusero- tai huivikankaina oli sodan jälkeisen tekstiiliteollisuuden pelastus. Näyttelyssä on runsaasti tekstiilimalleja, joiden pääsuunnittelijana Hyvinkäällä oli Nora Henschel.
Suomalaisten kodit sisustettiin 1960-luvulla rohkeilla ja räiskyvillä väreillä ja villatehtaan tuotteilla. Merkittävät villateollisuuden tekstiilitehtaat olivat liittyneet yhteen Villayhtymä Oy:ksi ja teollisuuden tuotteiden suunnittelijoina omien ammattitaitoisten dessinatöörien rinnalla olivat tekstiilitaiteilijat. Näyttelyssä ovat esillä tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran värikylläiset verhot ja huonekalukankaat ja dessinatööri Aune Gummeruksen pilven kevyet suomalaisesta luonnosta värinsä saaneet matkahuovat.
Merkittävät suomalaiset tekstiilitehtaat liittyivät yhteen 1960-luvun alussa ja perustettiin pohjoismaiden suurin villateollisuuslaitos, Villayhtymä Oy, joka oli. Yhdistyneet Villatehtaat Oy ja Helsingin Verkatehdas Oy Hyvinkäältä olivat yhtymän jäsentehtaita vuodesta 1959 lähtien. Villayhtymä Oy:n tuotannossa tavoiteltiin tuotteiden korkeaa laatua myös muotoilun suhteen. Tekstiiliteollisuuden tuotteiden suunnittelijoina olivat omien ammattitaitoisten dessinatöörien rinnalla kansainvälistä tunnettavuutta saavuttaneet tekstiilitaiteilijat.
Villayhtymän tekstiilisuunnittelijat saavuttivat lukuisia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa. Dessinatöörista designiin -näyttelyssä on esillä muun muassa tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran, dessinatööri Aune Gummeruksen ja dessinatööri Arno Säntin kultaiset mitalit.
Hyvinkään kaupunginmuseo järjesti Kulttuurikuntopäivänä perjantaina 28.1.2011 klo 10–12 ja 14–16 villatehtaalla ”Dessinatööristä designiin” näyttelyn yhteydessä Villayhtymä Oy:n ja Hyvilla Oy:n tehtailla valmistettujen matkahuopien tunnistamista. Kiitoksia kaikille osallistuneille ja kiitoksia monista lahjoituksista!