HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

TAPAHTUMAT


Nimikilpailu Hyvinkään uudelle museokeskukselle

Vuosi 2022 tuo uusia tuulia Hyvinkään museoiden toimintaan. Jussintorilla, rautatieaseman lähellä sijaitseva Hyvinkään taidemuseo saa vuoden vaihteessa seurakseen saman katon alle Hyvinkään kaupunginmuseon ja näin kaupunkiin syntyy uusi kompakti museokeskus. 

  • Se, että saamme molempien museoiden näyttelytilat rinnakkain tuo uusia mahdollisuuksia ennen kaikkea museokävijöille, jotka voivat nauttia kahden erilaisen museon mielenkiintoisista näyttelyistä samalla käynnillä, sanoo museonjohtaja Tuomas Ravea.

Museoiden yhdistyminen tulee merkitsemään aiempaa monipuolisempaa oheisohjelmatarjontaa ja laajempaa tuotevalikoimaa museokaupassa. Yhteiset tilat mahdollistavat myös teemoiltaan toisiaan tukevat näyttelyt. 

  • Haluamme juhlistaa tätä yhdistymistä uudella nimellä, joten siksi käynnistämme nimikilpailun museovieraille ja kaupunkilaisille. Haemme museokeskukselle kaunista ja kekseliästä nimeä, joka yhdistää Hyvinkään vankan taide- ja kulttuuriperinnön, sanoo Ravea.

Hyvinkään kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kokoelmansa ja näyttelyidensä avulla kertoo Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta.  Hyvinkään taidemuseo taas vastaa puolestaan kaupungin taidekokoelmista ja järjestää monipuolisia näyttelyitä sekä taidekasvatusta painopisteenä oman alueen taidehistoria. Nimiehdotuksia voi jättää 1.11.–30.11. välisenä aikana Hyvinkään taidemuseon ja kaupunginmuseon nettisivuilla olevalla kyselyllä, sekä kaupunginmuseon näyttelytilassa olevalla lomakkeella.

Nimikilpailun voittaja palkitaan Museokortilla, yksityisellä museokäynnillä ja kahvitarjoilulla. Lisäksi toiseksi ja kolmanneksi tulleet saavat tuotepalkinnot museokaupasta.

Museokeskuksen nimen valitsee työryhmä, johon kuuluvat, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtaja Reija Taupila, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Janne Matikainen, Aamupostin päätoimittaja Laura Ääri, Hyvinkää-Seuran puheenjohtaja Irma Pahlman, Hyvinkään taiteilijaseuran puheenjohtaja Olavi Suomela, amanuenssi Sari Mustajärvi, intendentti Aura Dufva, sekä museonjohtaja Tuomas Ravea.

  Lisätietoja:

Tuomas Ravea

Museonjohtaja

Hyvinkään kaupunginmuseo & Hyvinkään taidemuseo

+358 (0)40 709 5578 / tuomas.ravea@hyvinkaa.fi


Tie taivaan sineen - Hyvinkään lentokenttä 1940–2022

6.3.2022-6.1.2023

Sotaa, siviililentoja ja ilmailun glamouria. Talvisodan pommitukset olivat pääradanvarren teollisuuspaikkakunnilla traumaattiset. Välirauhan aikana 1940 Hyvinkäälle rakennettiin lentokenttä ilmavoimien tukikohdaksi tehtävänään varmistaa teollisuuspaikkakuntien turvallisuus. Sodan päätyttyä liittoutuneiden valvontakomissio otti haltuunsa Suomen päälentokentän Malmilla ja kentän tehtävät siirrettiin Hyvinkäälle. Hetken aikaa paikkakunta paistatteli ilmailun glamourin keskellä Aero Oy:n hopeabussien sukkuloidessa lentomatkustajia Helsingistä Hyvinkään lentokentälle. Malmin kentän palautuessa normaaliin käyttöönsä vuoden 1947 alussa, alkoi Hyvinkäällä aktiivinen siviili-ilmailun aikakausi. Vuosien saatossa kenttää on kehitetty koko ajan kasvavan käyttötarpeen mukaan ja lentotoiminnan lisäksi siitä on muodostunut monimuotoinen tapahtumapaikka lähellä kaupungin keskustaa. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely esittelee Hyvinkään lentokentän historiaa sen eri vaiheissa esineiden, tarinoiden ja kuvien kautta. Näyttelyn lisäksi luvassa on monipuolinen oheisohjelma ilmailusta kiinnostuneille.

Hyvinkään kaupunginmuseo
Hämeenkatu 3D, 05800 Hyvinkää


Lisätietoja:
Hyvinkään kaupunginmuseo
Tuomas Ravea, museonjohtaja
tuomas.ravea@hyvinkaa.fi / 040 709 5578


Hyvinkään kaupunginmuseon historiakuvat kaikkien saataville

Hyvinkään kaupunginmuseon kaikki digitoidut kokoelmatiedot ovat siirtyneet Finna.fi -palveluun. Museon kokoelmat ovat nyt entistä paremmin ihmisten saavutettavissa. Yhteensä julkaistuja esineitä ja valokuvia on Finnassa näkyvissä 10 000 kpl. Digitoitu kokoelma karttuu ja tarkentuu jatkuvasti ja kokoelmatiedot siirtyvät Finnaan tästä lähtien säännöllisesti. Kokoelmat löytyvät osoitteesta: https://muistaja.finna.fi/hyvinkaan_kaupunginmuseo.

Nyt Julkaistussa aineistossa on paljon kaupunkikuvia Hyvinkäältä. Mukana on esimerkiksi yli 1000 Hyvinkää-Seuralta lahjoituksena tulleita Voitto Kiven ottamia valokuvia 1950–1970-luvuilta. Mukana on myös yli 400 uutta kuvaa 1970 - 1980-luvuilta, jotka on digitoitu kevään 2020 digitointihankkeessa.

Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmista osa on ollut Finnassa jo vuodesta 2015 lähtien. Museon kokoelmajärjestelmän uudistuksen takia digitoitujen kokoelmatietojen siirtyminen Finnaan on ollut tauolla. Uudistustyön kuluessa valokuvia ja esineitä on kuitenkin digitoitu koko ajan. Uusia Hyvinkään kaupunginmuseon kuvia löytyy Finnasta nyt 2000 kpl ja esineitä 100 kpl.

Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven museoiden yhteinen sivusto muistaja.fi jää historiaan, kun näiden museoiden kokoelmatiedot siirtyvät finna.fi -palveluun. Muistaja.fi sivusto ei enää päivity ja se poistetaan siirtymäajan jälkeen.

Finna.fi on valtakunnallinen hakupalvelu, josta löydät aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Jatkossa myös Hyvinkään kaupunginmuseon aineistot ovat käytettävissä kaikissa Finnan palveluissa, kuten esimerkiksi Finna Street -hakutoiminnossa. Finna Street etsii selaimesi antaman sijainnin perusteella kuvia Finnasta, jossa on kaksi miljoonaa suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa. Kirjautumalla Finna-palveluun voit tallentaa ja jakaa suosikkiaineistosi, uusia ja varata kirjastolainoja sekä tallentaa hakuhistoriasi. Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Julkisen tietokannan kuvat ovat verkkoympäristöön hyvin soveltuvia pieniresoluutiokuvia. Palvelun käyttäjät voivat antaa kuvakohtaisia lisätietoja museolle tai tilata painokelpoisen kuvan suoraan kuvakohtaiselta Ota yhteyttä -lomakkeella.


Lisätietoja:
Sari Mustajärvi, amanuenssi (sari.mustajarvi@hyvinkaa.fi, 0401955510)


Tehdasmuseo 

Tehdasmuseo on on avoinna tilauksesta. 

Kankurinkatu 4-6, villatehtaan sisäpiha


Päivitetty 10.9.2020


TOIMISTO
Hämeenkatu 3D

ARKISTO JA KIRJASTO
Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, B7-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Vaihtuvat näyttelyt
Rilli-tutkijapiste
Hämeenkatu 3DValvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6

Saavutettavuusseloste