H Y V I N K Ä Ä N K A U P U N G I N M U S E O

TAPAHTUMAT 

 

 


 

Hyvinkään kaupunginmuseo uudistuu


Näyttelytila Villan Voimala sulkee ovensa vuoden vaihteessa kaupungintalon laajennustöitä koskevan remontin vuoksi. Tämän vuoksi Hyvinkään kaupunginmuseo ei järjestä vaihtuvaa näyttelyä vuonna 2018. Henkilökunnan työpanos on suunnattu uuden museon sisällön suunnitteluun ja kokoelmamuuttoon.

Hyvinkään kaupunginmuseon henkilökunta pyytää yleisöltä nyt vinkkejä siitä, millainen hyvinkääläisten unelmien kaupunginmuseo – meidän museomme – olisi. Jo Villan joulussa näyttelykävijöiltä kysyttiin, miksi museo on kävijälle tärkeä tai mitä tämä haluaisi nähdä museossa. Perinteisempien kysymysten joukossa oli myös keveämpiä kysymyksiä, kuten mitä automerkkiä Hyvinkää muistuttaa eniten. Kysymykset sekä jo saadut vastaukset ovat esillä ja täydennettävissä Villan Voimalassa vuoden loppuun saakka. Yleisöltä saadut toiveet huomioidaan uuden museokonseptin suunnittelussa.Tehdasmuseo

avoinna kesä–heinäkuussa ma–pe klo 12–15
Muulloin tilauksesta.

Villatehtaan puistomaisella sisäpihalla tehtaan entisessä palokalustorakennuksessa sijaitsee Hyvinkään tekstiiliteollisuutta ja paikallishistoriaa esittelevä Valvillan tehdasmuseo. Näyttely kertoo kuinka Hyvinkää kasvoi ja kehittyi Villatehtaan ympärille.


 

Sisällissota Hyvinkäällä –seminaari

Suuresta suosiosta johtuen koko Sisällissota Hyvinkäällä –seminaari 21.4. on nähtävissä streamattuna Hyvinkään kaupunginmuseon facebook-sivuilla. Linkki lähetyksiin on julkaistu kahdessa osassa sivulla: https://www.facebook.com/hyvinkaankaupunginmuseo/

 

Sisällissota Hyvinkäällä

Hyvinkää itsenäistyi samaan aikaan, kun Venäjän vallankumous ja yleinen epävarmuus horjuttivat koko suomalaista yhteiskuntaa. Poliittinen epävakaus ja elintarvikepula ajoivat paikallisyhteisön kuten muunkin maan kriisiin, joka leimahti sisällissodaksi tammikuussa 1918.

Eteläsuomalaisena tehdaspaikkakuntana Hyvinkää kuului punaisen Suomen alueeseen. Pienen tehdaspaikkakunnan väestö jakautui kahtia punaisiin ja valkoisiin. Viha kyti naapureiden välillä, jakoi perheitä ja työyhteisöjä. Kevään 1918 aikana käyty sisällissota näkyi paikkakunnalla pelon ilmapiirinä, terroritoimina ja veritekoina. Sota jätti syvät arvet nuoren Hyvinkään kunnan asukkaisiin ja sen muistot elävät kaupungissa yhä tänä päivänä.

Ohjelma:

 Tervetulosanat ja seminaarin esittely, intendentti Susanna Eskola

 Marko Tikka: Hyvinkään puhdistus

 Marko Paavilainen: Kansalaissodan antisankari Lauri Kara

Toinen osa: 

 Jarl Kronlund: Taistelu Hyvinkäästä 1918

 Kirsti Salmi-Niklander: Karkkila – Hyvinkää –kohtalonyhteys

 Anu Lahtinen: Hyvinkää syksystä 1917 kevääseen 1918

 


 Sotien muistot 

Hyvinkään muistojuhlatoimikunta ja Hyvinkään kaupunginmuseo haluavat kunnioittaa sotiemme veteraaneja ja sodan kokeneita keräämällä hyvinkääläisten muistoja sodasta. Tämän ajankohtaisen tehtävän vuoksi Hyvinkään muistojuhlatoimikunta ja Hyvinkään kaupunginmuseo pyytävät hyvinkääläisiä mukaan muistelemaan sodan ajan Hyvinkäätä.

Aineistosta kootaan Sotien muistot –kokoelma, joka liitetään Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmaan. Osallistujat voivat tuoda museolle valokuvia tai esineitä, joita haluaa lahjoittaa Hyvinkään kaupunginmuseolle Sotien muistot –kokoelmaan. 

Tilaisuuden jälkeen Muistojuhlatoimikunnan vapaaehtoiset toteuttivat yksilöhaastatteluja kevään 2016 aikana. Esineistöä, päiväkirjoja, kirjeitä, karttoja ja valokuvia voi lahjoittaa Hyvinkään kaupunginmuseolle myös myöhemmin. Hyvinkään kaupunginmuseo tarjoaa kerätylle aineistolle pitkäaikaissäilytyspaikan ja varmistaa siten aineiston säilymisen tulevaisuuteen. Aineistoja käytetään Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely- ja tutkimustoiminnassa. Aineisto tulee olemaan myös muiden tutkijoiden ja historiasta kiinnostuneiden käytössä.

Ota yhteyttä, jos sinulla on vinkkejä tai jaettavia aineistoja!

Järjestäjinä: Hyvinkään kaupunginmuseo ja Veteraanien muistojuhlatoimikunta.

 

 

 
Päivitetty 20.12.2018 Tulosta