HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

TAPAHTUMAT


Lotta ja lentoemäntä -draamaopastus

la 11.6. klo 14

Lähde mukaan matkalle ensimmäisten lentoemäntien aikaan! Matkan aikana voit aistia tuliterän DC-3:n tunnelman, maailman avautumisen jatkosodan jälkeen, sekä kuulla millaisia vaatimuksia lentoemäntien uudelle ammattikunnalle asetettiin. Tämä reissu on täynnä tunnelmaa!

”Onko valvontakomissio ottanut taas haltuunsa Suomen päälentokentän, kun koneet on siirretty tänne Hyvinkäälle?”


Näin kysyy Marika Sampio-Utriainen 1940-luvun lopun lentoemännän roolissaan. Tästä alkaa lähes sata vuotta kestävä aikamatka Suomen ilmailuhistoriaan. Taivas on sininen, toisin kuin sodan aikana, jolloin se oli toisinaan kuin punainen tulimeri, toteaa matkalla mukana oleva Suomen Lotta, joka tähysti pommikoneita ilmavalvontaryhmässä Sveitsin hyppyrimäen päällä. Draamaopastus kertoo Aeron ja Finnairin historiasta sekä sodanaikaisen Suomen lentokalustosta, ja peilaa menneisyyttä
tähän päivään vuorovaikutuksellisin keinoin.

Opastukselle mahtuu 25 ensiksi ilmoittautunutta ja se sisältyy pääsylipun hintaan. Kesto 30 min. Käsikirjoitus ja esiintyminen Marika Sampio-Utriainen.

Seuraavat draamaopastukset:

la 3.9. klo 14
la 8.10. klo 14
ke 7.12. klo 17


Lennokkipaja ja ennätysyritys

la 11.6.

Tule ja tee oma mestaruuslennokkisi! Lauantaina 11.6. museokeskus Taikassa on mahdollisuus askarella unelmiensa lennokki klo 12–17 avoinna olevassa non-stop-pisteellä. Samalla on mahdollisuus tutustua Hyvinkään lentokentän historiasta kertovaan näyttelyyn.
Päivän aikana yritetään lyödä myös paperilennokin lennätyksen maailmanennätys. Paperilentokoneen ilmassa pysymisen maailmanennätys on japanilaisen Takuo Todan hallussa ajalla 27,9 sekuntia. Oletko juuri sinä se, joka pystyy rikkomaan ennätyksen? Ennätysyritystä valmistellaan klo 11 alkavassa työpajassa, jossa tehdään yhdessä muutama erilainen paperilennokki ja lopuksi yritetään rikkoa koneilla voimassa oleva maailmanennätys! Leikkimielinen paja sopii erityisesti perheen pienemmille ja pajaan mahtuu 10 ensimmäistä ja se kestää tunnin.

Lennokkipaja ja ennätyslennätysyritys museokeskus Taikassa lauantaina 11.6. klo 11 ja lennokkitehdas non-stop-piste 12-17.


Koko perheen Kesäpassi!

6.6.-12.8.

 

Hyvinkään kulttuurikohteet Kulttuuritalo Villa Arttu, Museokeskus Taika, Hyvinkään kaupunginkirjasto, Suomen rautatiemuseo ja uutena toimijana mukana oleva Hyvinkään musiikkiopisto järjestävät toista kertaa koko perheen Kesäpassi -tempauksen tarjoten toiminnallista, hauskaa ja helppoa tekemistä koko perheelle.

 Kesäpassin idea on kiertää Hyvinkään kuusi eri kulttuurikohdetta, tehdä erilaisia tehtäviä, sekä ratkaista passin sana-arvoitus etsimällä kadonneet kirjaimet. Kesäpassin ohessa voi myös kätevästi tutustua kulttuurikohteiden toimintaan. Passin arvoituksen ratkaisseiden ja palauttaneiden kesken arvotaan yllätyspalkintoja.

 Kesäpassi on voimassa 6.6. - 12.8.2022 ja passin voi tehdä juuri niin kuin itselle sopii; kerralla, useamman päivän aikana tai vaikka jäätelön syönnin lomassa. Alle 18-vuotiaat voivat suorittaa passin myös ilman pääsymaksua. Passeja on jaossa kesäpassikohteissa, sekä Kauppakeskus Willan infopisteellä. Tarkemmat ohjeet Kesäpassin tekemiseen löydät passista.

 Lähde tutustumaan kesäpassikohteisiin ja viettämään kiehtovia kulttuurihetkiä!

 Kesäpassissa ovat mukana: Kulttuuritalo Villa Arttu, Museokeskus Taika, Hyvinkään kaupunginkirjasto, Suomen rautatiemuseo sekä Hyvinkään musiikkiopisto.


Hyvinkää-päivä

la 30.7. 

Hyvinkää-päivänä 30.7. on kulunut 105 vuotta Aseman puukoulussa pidetystä Hyvinkään ensimmäisestä kuntakokouksesta, jossa päätettiin yksimielisesti Hyvinkään kunnan perustamisesta.
Juhlapäivän kunniaksi Hyvinkään tekstiiliteollisuutta ja paikallishistoriaa esittelevä Valvillan tehdasmuseo on avoinna. Museo sijaitsee villatehtaan entisessä palokalustorakennuksessa ja sen näyttely kertoo, kuinka Hyvinkää kasvoi ja kehittyi Villatehtaan ympärille. Vapaa pääsy.

Myös museokeskus Taikaan on koko päivän vapaa pääsy.


Hyvinkään kaupunginmuseon historiakuvat kaikkien saataville

Hyvinkään kaupunginmuseon kaikki digitoidut kokoelmatiedot ovat siirtyneet Finna.fi -palveluun. Museon kokoelmat ovat nyt entistä paremmin ihmisten saavutettavissa. Yhteensä julkaistuja esineitä ja valokuvia on Finnassa näkyvissä 10 000 kpl. Digitoitu kokoelma karttuu ja tarkentuu jatkuvasti ja kokoelmatiedot siirtyvät Finnaan tästä lähtien säännöllisesti. Kokoelmat löytyvät osoitteesta: https://muistaja.finna.fi/hyvinkaan_kaupunginmuseo.

Nyt Julkaistussa aineistossa on paljon kaupunkikuvia Hyvinkäältä. Mukana on esimerkiksi yli 1000 Hyvinkää-Seuralta lahjoituksena tulleita Voitto Kiven ottamia valokuvia 1950–1970-luvuilta. Mukana on myös yli 400 uutta kuvaa 1970 - 1980-luvuilta, jotka on digitoitu kevään 2020 digitointihankkeessa.

Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmista osa on ollut Finnassa jo vuodesta 2015 lähtien. Museon kokoelmajärjestelmän uudistuksen takia digitoitujen kokoelmatietojen siirtyminen Finnaan on ollut tauolla. Uudistustyön kuluessa valokuvia ja esineitä on kuitenkin digitoitu koko ajan. Uusia Hyvinkään kaupunginmuseon kuvia löytyy Finnasta nyt 2000 kpl ja esineitä 100 kpl.

Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven museoiden yhteinen sivusto muistaja.fi jää historiaan, kun näiden museoiden kokoelmatiedot siirtyvät finna.fi -palveluun. Muistaja.fi sivusto ei enää päivity ja se poistetaan siirtymäajan jälkeen.

Finna.fi on valtakunnallinen hakupalvelu, josta löydät aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Jatkossa myös Hyvinkään kaupunginmuseon aineistot ovat käytettävissä kaikissa Finnan palveluissa, kuten esimerkiksi Finna Street -hakutoiminnossa. Finna Street etsii selaimesi antaman sijainnin perusteella kuvia Finnasta, jossa on kaksi miljoonaa suomalaisten museoiden, kirjastojen ja arkistojen valokuvaa. Kirjautumalla Finna-palveluun voit tallentaa ja jakaa suosikkiaineistosi, uusia ja varata kirjastolainoja sekä tallentaa hakuhistoriasi. Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Julkisen tietokannan kuvat ovat verkkoympäristöön hyvin soveltuvia pieniresoluutiokuvia. Palvelun käyttäjät voivat antaa kuvakohtaisia lisätietoja museolle tai tilata painokelpoisen kuvan suoraan kuvakohtaiselta Ota yhteyttä -lomakkeella.


Lisätietoja:
Sari Mustajärvi, amanuenssi (sari.mustajarvi@hyvinkaa.fi, 0401955510)


Tehdasmuseo  

Tehdasmuseo on on avoinna tilauksesta ja tapahtumapäivinä talvikaudella. Avoinna 6.6.-30.7. 2022 klo 12-16. ma-pe.

Museo suljettuna poikkeuksellisesti pe15.7. Hyvinkää Soi 2022 kaupunkifestivaalin takia. 

Hyvinkääpäivänä la 30.7. museo avoinna  klo 12-16.

Kankurinkatu 4-6, villatehtaan sisäpiha


Päivitetty 10.9.2020


TOIMISTO
Hämeenkatu 3D

ARKISTO JA KIRJASTO
Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, B7-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Vaihtuvat näyttelyt
liput:
Aikuiset 7 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat, työttömät vapaa pääsy
Hämeenkatu 3DValvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6

Saavutettavuusseloste