H Y V I N K Ä Ä N K A U P U N G I N M U S E O

TAPAHTUMAT

 

Muistitalkoot Rentton kenkätehtaasta  4.12.

 

 

Oletko työskennellyt Rentton kenkätehtaalla? Onko sinulla muistoja tehdastyöstä, työpaikan virkistystoiminnasta tai työyhteisöstä? Hyvinkään kaupunginmuseo ja Rentto Oy kutsuvat entisiä renttolaisia mukaan muistelemaan Rentton kenkätehdasta ja tallentamaan yhdessä historiaamme Muistitalkoisiin.

 

August Väisänen ryhtyi valmistamaan Hyvinkäällä kenkiä ja saappaita suutarinverstaassaan vuodesta 1917 alkaen. August Väisänen myi Hangon radan varteen rakennetun tehtaansa vuonna 1938 Kalle ja Onni K. Renttolle. Rentton kenkätehtaan tuotteita olivat mm. Maraton, Loma-kenkä, Bali-Bali ja Suvikas. Tehtaan tuotteita vietiin junalasteittain sodan jälkeisinä vuosikymmeninä ympäri maailmaa. Renton kenkätehdas lopetti tuotantonsa heinäkuussa 1990.

 

Hyvinkään kaupunginmuseo kerää yhteistyössä Rentto Oy:n kanssa muistoja Rentton kenkätehtaan arjesta. Museon kokoelmiin tallennettavaksi toivotaan muistoja työstä, ihmisistä, harrastuksista ja asumisesta.

Muisteluillassa on esillä kuvia muisteluun kannustaen, mutta mukaan voi ottaa myös omia kuvia tai esineitä muistia virkistämään ja muistoja elävöittämään. Voit tuoda mukaan myös kenkätehtaan vaiheisiin liittyviä esineitä ja kuvia lahjoitettavaksi museon kokoelmiin.

Jos sinulla on muistoja Rentton kenkätehtaaseen liittyen, tule jakamaan ne kanssamme! Hyvinkään kaupunginmuseo toteuttaa myös muisteluillan jälkeen muistitietohaastatteluja ja kootut aineistot talletetaan näyttelyitä ja tutkimusta varten museon kokoelmiin.

  

Muistitalkoot järjestetään 4.12. klo 17.30-20.00 Antura Salissa, entisellä Rentton kenkätehtaalla, Suutarinkatu 2. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki, joko kertomaan omia muistojaan tai kuuntelemaan.

Muistellaan yhdessä!

 

Hyvinkään kaupunginmuseo

www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo 

 

Villan joulu 15.12.

Villatehtaan kulttuuritoimijat Villa Arttu, Hyvinkään kaupunginmuseo, Hyvinkään Karjala-seura viettävät 15.12. perinteistä Villan Joulua klo 10-15. Hyvinkään kaupunginmuseon joulutunnelmiin pääsee tutustumaan Valvillan tehdasmuseolla. Luvassa on jouluista musiikkia, kuvasuurennosten ja kokoelmista poistettavien opetustaulujen myyntiä.

Samana päivänä museon toimistolla pääsee suunnittelemaan uutta kaupunginmuseota!

Haluatko sinä mukaan suunnittelemaan uutta Hyvinkään kaupunginmuseota? Mitä sinä haluaisit nähdä museossa? Missä sinun museosi sijaitsisi? Miksi mielestäsi museoita tarvitaan?

Tule mukaan Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelysuunnittelutyöpajaan, missä pääset tekemään ihan omaa näyttelyä yhdessä museon ammattilaisten ja muiden museonystävien kanssa.

Ensimmäinen näyttelysuunnittelutyöpaja toteutetaan 15.12.2018 Villan Joulu –tapahtuman yhteydessä Hyvinkään kaupunginmuseon toimistolla. Ilmoittaudu mukaan: kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi.

Tiedotamme myöhemmistä ajankohdista pikapuoliin!

Tavoitteenamme on avata uusi teemanäyttelymme alkukesästä 2019.


 

Hyvinkään kaupunginmuseo uudistuu


Näyttelytila Villan Voimala sulkee ovensa vuoden vaihteessa kaupungintalon laajennustöitä koskevan remontin vuoksi. Tämän vuoksi Hyvinkään kaupunginmuseo ei järjestä vaihtuvaa näyttelyä vuonna 2018. Henkilökunnan työpanos on suunnattu uuden museon sisällön suunnitteluun ja kokoelmamuuttoon.

Hyvinkään kaupunginmuseon henkilökunta pyytää yleisöltä nyt vinkkejä siitä, millainen hyvinkääläisten unelmien kaupunginmuseo – meidän museomme – olisi. Jo Villan joulussa näyttelykävijöiltä kysyttiin, miksi museo on kävijälle tärkeä tai mitä tämä haluaisi nähdä museossa. Perinteisempien kysymysten joukossa oli myös keveämpiä kysymyksiä, kuten mitä automerkkiä Hyvinkää muistuttaa eniten. Kysymykset sekä jo saadut vastaukset ovat esillä ja täydennettävissä Villan Voimalassa vuoden loppuun saakka. Yleisöltä saadut toiveet huomioidaan uuden museokonseptin suunnittelussa.Tehdasmuseo

avoinna kesä–heinäkuussa ma–pe klo 12–15
Muulloin tilauksesta.

Villatehtaan puistomaisella sisäpihalla tehtaan entisessä palokalustorakennuksessa sijaitsee Hyvinkään tekstiiliteollisuutta ja paikallishistoriaa esittelevä Valvillan tehdasmuseo. Näyttely kertoo kuinka Hyvinkää kasvoi ja kehittyi Villatehtaan ympärille.


 

Sisällissota Hyvinkäällä –seminaari

Suuresta suosiosta johtuen koko Sisällissota Hyvinkäällä –seminaari 21.4. on nähtävissä streamattuna Hyvinkään kaupunginmuseon facebook-sivuilla. Linkki lähetyksiin on julkaistu kahdessa osassa sivulla: https://www.facebook.com/hyvinkaankaupunginmuseo/

 

Sisällissota Hyvinkäällä

Hyvinkää itsenäistyi samaan aikaan, kun Venäjän vallankumous ja yleinen epävarmuus horjuttivat koko suomalaista yhteiskuntaa. Poliittinen epävakaus ja elintarvikepula ajoivat paikallisyhteisön kuten muunkin maan kriisiin, joka leimahti sisällissodaksi tammikuussa 1918.

Eteläsuomalaisena tehdaspaikkakuntana Hyvinkää kuului punaisen Suomen alueeseen. Pienen tehdaspaikkakunnan väestö jakautui kahtia punaisiin ja valkoisiin. Viha kyti naapureiden välillä, jakoi perheitä ja työyhteisöjä. Kevään 1918 aikana käyty sisällissota näkyi paikkakunnalla pelon ilmapiirinä, terroritoimina ja veritekoina. Sota jätti syvät arvet nuoren Hyvinkään kunnan asukkaisiin ja sen muistot elävät kaupungissa yhä tänä päivänä.

Ohjelma:

 Tervetulosanat ja seminaarin esittely, intendentti Susanna Eskola

 Marko Tikka: Hyvinkään puhdistus

 Marko Paavilainen: Kansalaissodan antisankari Lauri Kara

Toinen osa: 

 Jarl Kronlund: Taistelu Hyvinkäästä 1918

 Kirsti Salmi-Niklander: Karkkila – Hyvinkää –kohtalonyhteys

 Anu Lahtinen: Hyvinkää syksystä 1917 kevääseen 1918

 


 Sotien muistot 

Hyvinkään muistojuhlatoimikunta ja Hyvinkään kaupunginmuseo haluavat kunnioittaa sotiemme veteraaneja ja sodan kokeneita keräämällä hyvinkääläisten muistoja sodasta. Tämän ajankohtaisen tehtävän vuoksi Hyvinkään muistojuhlatoimikunta ja Hyvinkään kaupunginmuseo pyytävät hyvinkääläisiä mukaan muistelemaan sodan ajan Hyvinkäätä.

Aineistosta kootaan Sotien muistot –kokoelma, joka liitetään Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmaan. Osallistujat voivat tuoda museolle valokuvia tai esineitä, joita haluaa lahjoittaa Hyvinkään kaupunginmuseolle Sotien muistot –kokoelmaan. 

Tilaisuuden jälkeen Muistojuhlatoimikunnan vapaaehtoiset toteuttivat yksilöhaastatteluja kevään 2016 aikana. Esineistöä, päiväkirjoja, kirjeitä, karttoja ja valokuvia voi lahjoittaa Hyvinkään kaupunginmuseolle myös myöhemmin. Hyvinkään kaupunginmuseo tarjoaa kerätylle aineistolle pitkäaikaissäilytyspaikan ja varmistaa siten aineiston säilymisen tulevaisuuteen. Aineistoja käytetään Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely- ja tutkimustoiminnassa. Aineisto tulee olemaan myös muiden tutkijoiden ja historiasta kiinnostuneiden käytössä.

Ota yhteyttä, jos sinulla on vinkkejä tai jaettavia aineistoja!

Järjestäjinä: Hyvinkään kaupunginmuseo ja Veteraanien muistojuhlatoimikunta.

 

 

 
Päivitetty 3.12.2018 Tulosta