H Y V I N K Ä Ä N K A U P U N G I N M U S E O

AIKAISEMMAT NÄYTTELYT

Hyvinkää100 -näyttely

Näyttely oli avoinna  24.8.-30.12.2017

Hyvinkää vietti satavuotisjuhliaan samaan aikaan kuin itsenäinen Suomi. Juhlavuosi Hyvinkäällä oli täynnä upeita tapahtumia, säihkettä ja yhdessäoloa. Mutta mitäpä olisivat juhlat ilman historiaa? Historia antaa paikkakunnalle persoonallisuuden, ihmisille juuret ja juhlille syyn!

Hyvinkää 100 -näyttely kertoi tarinan Hyvinkään kehityksestä. Uusimaalaisen kunnan historia heijastelee Suomen itsenäisyyden ajan muutoksia, menetyksiä ja menestyksiä. Samoista aineksista on tehty Hyvinkään kaupunginmuseon Hyvinkää 100 -juhlanäyttely.
Hyvinkää 100 -juhlanäyttelyssä pääsi kurkistamaan paikkakunnan historiaan ”aikaikkunoiden” kautta. Näyttelyyn oli poimittu seitsemän tärkeää ajanjaksoa Hyvinkään historiasta, kuten kaupungin perustaminen, sisällissota ja sotia seurannut jälleenrakennuksen kausi. Tarinoiden, kuvien ja esineiden avulla kävijä kurkisti aikakauden ihmisten ajatuksiin ja tunnelmiin Suomen historian eri vaiheissa. Näyttely vei kävijänsä pienten hetkien kautta suurten tunteiden äärelle.

Arjen tarinoiden kertomiseen on valittu työkaluksi kuunnelma. Sata vuotta hyvinkääläisiä -kuunnelmat ovat fiktiivisiä tarinoita todellisten tapahtumien ääreltä. Kuunnelmien tarkoituksena on elämyksellisesti tulkita ja avata paikkakunnan ja Suomen historiaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Kuunnelmien toteutuksessa museon apuna olivat media-alan ammattilaiset. Näyttelijätyöstä ja tuotannosta vastasi Vuohi Media, tarinoiden historiallisesta taustoituksesta sekä ideoinnista kaupunginmuseo. kuunnelmat on kuunneltavissa osoitteessa:  www.tarinasoitin.fi/hyvinkaa100.

Hyvinkää 100 -juhlanäyttely kertoi myös tästä päivästä. Osan näyttelyn aineistosta tuottivat Hyvinkään lukiolaiset. Miltä näytti tämän päivän Hyvinkää lukioikäisten silmin? Lukiolaiset kertoivat valokuvin, piirustuksin ja tekstein omasta Hyvinkäästään sekä keskeisistä hyvinkääläisistä rakennuksista ja paikoista.

Näyttelyn sisältöihin pystyi tutustumaan näyttelytila Villan Voimalassa 24.8.–30.12.2017. Hyvinkään keskustassa liikkuva voi löytää näyttelyn myös katukuvasta vielä kevääseen 2018 saakka. Aikaikkunoihin pääsi kurkistamaan lisäksi kauppakeskus Willassa esillä olleessa kiertonäyttelyssä.

Hyvinkää100 -juhlanäyttely oli valittu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kumppaniksi.

Hyvinkään kaupunginmuseon juhlavuosi sisälsi #minun_hyvinkääni -somekampanjan, Hyvinkään tietoviisas -kilpailun sekä lukuisia mobiilioppaita. Museon juhlavuosi huipentui upeaan Hyvinkää 100 -näyttelyyn sekä Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset -historiateoksen julkaisuun.

FT Anu Lahtisen kirjoittama teos Hyvät, pahat ja hyvinkääläiset julkaistiin satavuotisjuhlien kunniaksi kaupungintalolla 23.8.2017 klo 17.00.  Julkaisun jälkeen historiateos on ostettavissa Hyvinkään kaupunginmuseon museokaupasta.

 

Näyttelyn aikaikkunat ovat esillä  Hyvinkään keskustan katukuvassa Syksyyn 2018 asti. kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo


 

Ahjo – Osuuskauppatoimintaa Hyvinkäällä

 

1.11.2016 – 27.1.2017. Villan Voimala, Villatehdas, Hyvinkää.

 

Osuuskauppa Ahjo näkyy tämän päivän Hyvinkään katukuvassa ja rakennusten nimissä yhä selvästi. Ahjon tyylikäs funktionalismia edustava tavaratalorakennus Hämeensillan kupeessa muistuttaa nykypäivän hyvinkääläisiä paikkakunnan oma-aloitteellisuudesta kaupan alalla. Ahjon toiminta sai alkunsa paikkakunnan asukkaiden aloitteesta vuonna 1902. Toiminta laajeni nopeasti. Ahjosta tuli tärkeä osa hyvinkääläisten arkea ja juhlaa.

Osakkaidensa omistama osuusliike Ahjo laajensi toimintaansa Hyvinkäällä nopeasti. Seuraava myymälä perustettiin jo vuonna 1906. Osuusliike Ahjon nimi otettiin käyttöön vuonna 1920. Ahjon myymälöitä perustettiin vuosien varrella useille lähiseudun paikkakunnille, mm. Riihimäelle, Rajamäkeen ja Lopelle. Näyttävimpänä Ahjon liikehuoneistona voidaan pitää vuonna 1936 valmistunutta funktionalistista tyylisuuntaa edustavaa tavarataloa Hämeenkadun alussa. Siitä kehittyi hyvinkääläisille tavaratalo, jonka myymälöistä sai ostaa melkeinpä mitä tahansa. Tavaratalosta löytyi tuotteita kukkakimpuista ja hatuista puimakoneeseen, hammasharjasta rasvanahkasaappaisiin. ­Uudessa toimitalossa oli myös I-luokan ravintola, jossa oli kaikki anniskeluoikeudet. Pian Ahjon tavarataloja syntyi Hyvinkään lisäksi myös Riihimäelle ja Rajamäkeen.

Ahjon myymälöissä palveltiin asiakkaita niin arjen kuin juhlankin tarpeissa. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelyssä kerrottiin Ahjon osuuskauppaliikkeen tarina yli sadan vuoden ajalta valokuvin. Kuvien kautta aukeaa myös näköaloja hyvinkääläisten arkeen.

Näyttely oli avoinna 1.11.2016 – 27.1.2017

 


 

24.2 - 4.6.2016 sekä 1.8.-17.9. 2016

Tehtaan tytöt

Hyvinkääläistä teollisuushistoriaa naishistorian valossa. 

Tässä on mainoskuva Hyvinkään kaupunginmuseosta.

Työ koti ja tasa-arvo – Tarina tehtaan tytöistä

Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelytila Villan Voimalassa pääsi tutustumaan hyvinkääläiseen tehdastyöhön naishistorian näkökulmasta 24.2.2016 – 4.6. ja 1.8-17.9. 2016

Suomi alkoi teollistua 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun elinkeinoelämän ja teollisuuden rajoituksia purettiin. Tärkeiksi aloiksi kasvoivat pian puu- ja paperiteollisuus sekä työvoimaltaan naisvaltainen tekstiiliteollisuus. Tekstiiliteollisuutta pidettiin naisille sopivana alana, olivathan langan valmistus ja kutominen vanhastaan olleet naisten töitä. Tehtaat palkkasivat mielellään nais- ja lapsityövoimaa, joka tuli halvemmaksi.

Hyvinkäällä toimi vuodesta 1892 lähes sadan vuoden ajan villatehdas, jossa valmistettiin villakankaita ja kehrättiin lankaa. Villatehtaan perustamisesta alkoi Hyvinkään teollistuminen ja kasvu. Pian avattiin myös muita tehtaita: Suomen vanutehdas, Helsingin verkatehdas, Renton kenkätehdas sekä lukuisia muita pienempiä tehtaita, jotka yhdessä tarjosivat työn, elannon ja elämän paikkakunnan kotitalouksille.

Tuhannet naiset mahdollistivat työllään Hyvinkään kasvun asemapaikkakunnasta teollisuuskaupungiksi. Tehtaan tytöt – näyttely kertoi heidän tarinansa. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelyssä teollisuuden naiset kertoivat omin sanoin työstään. Tehtaan tyttöjen muistoissa nousi esiin elämän karuus, mutta myös suuri ylpeys omasta työstä ja työn laadusta.

Tehtaiden naiset nousivat tässä näyttelyssä parrasvaloihin. Kävijä pääsi kurkistamaan heidän elämäänsä, jakamaan heidän arkensa ja vapaa-aikansa. Näyttelyssä selvisi, miten verkaa vedettiin Helsingin verkatehtaalla tai miten neulesuunnittelija loi malleja tehtaan omista langoista. Näyttelyssä kerrottiin millaista oli työ tehtaassa aikana, jolloin naisten asema työmarkkinoilla oli hyvin toisenlainen kuin nykyään. Naisten työtä tarkastellaan yleisen tasa-arvokehityksen valossa.

 Tutustu näyttelyn sisältöön: http://tarinasoitin.fi/hyvinkaankaupunginmuseo/tehtaantytot


 

1.12.2015 – 30.1.2016
Paikallistu! Get Local!

Tässä kuvassa roikkuu karvanopat.

Keravan museo, Hyvinkään kaupunginmuseo, Mäntsälän museotoimi, Järvenpään taidemuseo, Nurmijärven museo ja Tuusulan historiallinen museo organisoivat 2014 kunnianhimoisen yhteistyöhankkeen Keski-Uudellamaalla, jossa pureuduttiin paikallisuuksiin ja paikallisidentiteetteihin nyt ja tässä. Hankkeen mahdollisti Museoviraston myöntämä, museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus. Karvanopat ja Kaukametsä -hanke sai myös vuodelle 2015 Museoviraston avustuksen, jonka avulla museot tuottavat kiertonäyttelyn, joka pureutuu paikallisuuteen pintaa syvemmältä. Paikallistu! -näyttely kiertää joulukuusta 2015 alkaen hankkeessa mukana olevissa museoissa. Näyttely on lainattavissa myöhemmin myös esim. kirjastoihin, kouluille tai nuorisotaloille.

 Paikallisuuteen Kehä III tällä puolen tutustutaan näyttelyyn rakennetun lautapelin avulla. Pelin äärellä voi jutella paikkakokemuksista, hurahtaa Keski-Uuteenmaahan hauskojen pelitapahtumien siivityksellä tai ihan vain ihmetellä. Pelilaudalla edetään tietenkin karvanoppia heittämällä. Lähde cruisailemaan Keravalle tai yöelämään Hyvinkäälle! Tervemenoa kotiseutukierrokselle: löydä itsesi Kellokoskelta, Sveitsistä, Jampasta, Lepsämästä!

Vakavampaa perspektiiviä näyttelyyn tarjoavat paikallisuutta eri näkökulmista käsittelevät näyttelytekstit. Ne valaisevat paikan ja paikkasuhteen merkityksiä ja rohkaisevat juurtumaan ja paikallistumaan.

Keski-Uudenmaan museoiden kiertonäyttely
Paikallistu! Get Local!
2.12.2015 – 30.1.2016 Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelytila Villan Voimala, Kankurinkatu 4–6
5.2.2016 – 28.2.2016 Tuusula
Toukokuu 2016 Mäntsälä
6.6.2016 – 21.6.2016 Järvenpää, Galleria Järnätti Järvenpää-talo
2.9.2016 – 25.9.2015 Kerava, Sinkka
1.10.2016 – 28.10.2016 Nurmijärvi

 


 

Tässä on mainoskuva Filminauhaa ja popcornia -näyttelystä.

15.10.2014–0.5.2015

Filminauhaa ja popcornia

 

Elokuvissa on koettu jännitystä ja romantiikkaa sekä valkokankaalla että katsomossa. Kenelläpä ei olisi muistoja elokuvissa käynneistä nuoruuden ajan elokuvateattereissa? Muistatko, mikä oli ensimmäinen elokuvateatterissa näkemäsi elokuva? Filminauhaa ja popcornia -näyttelyssä kävijä pääsee tutustumaan elokuvateatterien vaiheisiin sadan vuoden ajalta: mykkien filmien ajoista digiaikaan.

 

 

 

 

 

 


Tässä on piirroskuva Hyvinkäästä.1.9.2014–25.9.2014

Vanhaa Hyvinkäätä

Näyttelyssä oli Erkki Saarikurun Hyvinkää-aiheisia piirroksia

     
   

                 


 12.5.–29.5.2014

LOTTA SVÄRD – naisten vapaaehtoinen

maanpuolustusjärjestö suomessa

Näyttely on tiivis ja kattava esitys Lotta Svärd -järjestön monialaisesta toiminnasta. Näyttelyssä käsitellään

järjestön historia perustamisesta lakkauttamiseen ja Lotta Svärdin seuraajajärjestöä. Lotta Svärd -näyttely

on Lottamuseon tuotantoa. Hyvinkään kaupunginmuseo on laajentanut Villan Voimalassa esillä olevaa näyttelyä

hyvinkääläisen lotan Eva Tigerstedtin aineistolla. Hänen toimintaansa lottana esitellään kuvin ja esinein.
 


Tässä on mainoskuva Oma koti? -näyttelystä.12.7.–28.9.2013

Oma koti?

Haave mummon mökistä, omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta, on elänyt sitkeästi monien

suomalaisten mielissä jo sukupolvien ajan. Puutarhan ympäröimä omakotitalo vastaa yhä edelleen

monien asumistoiveita.

Näyttelystä lisää

    

  

 

 

   

                         

                                               

                               
      

              


Tässä on mainoskuva Monen kerroksen enkeleitä -näyttelystä.8.12.2012–5.1.2013

Monen kerroksen enkeleitä

Enkelit kuuluvat kiinteästi jouluun, mainitaanhan ne jouluevankeliumissakin moneen kertaan. Enkelit

– sekä hyvät että pahat – edustavat ihmisen omia sisäisiä pyrkimyksiä, kuten rakkautta, vihaa, pelkoa,

armeliaisuutta, kateutta, viattomuutta, sääliä, toivon ja epätoivon syövereitä.

Näyttelystä lisää

        

      

        

                   

                          

                           

        

       

       

       


15.3.–20.5.2012

Kolmas stationi – Hyvinkään asema 150 vuotta

Suomen ensimmäinen rautatie valmistui Helsingin ja Hämeenlinnan välille vuonna 1862. Kaupunginmuseon

näyttelyssä kerrottiin vuonna 2012 150 vuotta täyttävän Hyvinkään rautatieaseman

syntyvaiheista, radanrakentajista sekä rautateiden vaikutuksesta Hyvinkään historiaan.

Näyttelystä lisää

          

              

               

                        

                          

                                            

               

                                                          

                         


 4.5.–14.5. 2011Tässä on mainoskuva Muistitalkoot - valokuvia Hyvinkäältä -näyttelystä.
Muistitalkoot – valokuvia Hyvinkäältä

 

Kaupunginmuseo esitteli näyttelytila Villan Voimalassa Villatehtaalla kolmen eri teeman ympärille koottuja valokuvia. Näyttelyn teemat koskivat kauppaa, villatehtaan 1960-luvun verhoja sekä hyvinkääläisten kotitaloja. Kotitalo-teemalla kaupunginmuseo kerää aineistoa asuntomessuvuoden 2013 näyttelyä varten.

Näyttelystä lisää

                        

                            

                                  

          

                  

                                           

                   

           


3.11.2010–19.2.2011

Tässä on mainoskuva Dessinatööristä designiin.Dessinatöörista designiin

Suomen ensimmäinen teollisuuden filmipaino perustettiin Hyvinkäälle 1935. Yhdistyneiden Villatehtaiden painokangasosaston tuotteita käytettiin niin vaatteissa kuin sisustuksessakin. Villayhtymän aikana (1959–1969) kankaan mallisuunnittelijoiden eli dessinatöörien rinnalla kankaita suunnittelivat monet nimekkäät suomalaiset tekstiilitaiteilijat. Näyttelyssä oli esillä mm. Aune Gummeruksen matkahuopia.

Näyttelystä lisää

       

                            

                                       

                    

                                               

                                                              

                   

             
                    

                                                             


3.–21.5.2010Tässä on mainoskuva Muuttuvasta Hyvinkään keskustasta.

Muuttuva Hyvinkään keskusta – 50-vuotta muutoksia

Valokuvanäyttely Hyvinkään kaupungin keskustan muuttuneista ja muuttuvista maisemista Hyvinkään täyttäessä 50-vuotta kaupunkina.

 

Näyttelystä lisää

                                

                                                  

                                                    

                                                           

                                        

                  

                      

                          

                                        

                                  

                                                        


14.10.2009–24.1.2010Tässä on kuva Talvisota Hyvinkäällä – arki sodan varjossa -näyttelystä.

Talvisota Hyvinkäällä – arki sodan varjossa

Näyttely 70 vuotta sitten syttyneen sodan tapahtumista Hyvinkään kauppalassa.

Näyttelystä lisää

           

                   

                              

             


17.10.–23.12.2008Tässä on mainos Mika Waltarin Hyvinkää -näyttelystä.

Mika Waltarin Hyvinkää – kirjallinen kaupunki

Näyttely Mika Waltarin nuoruuden kesälomien Hyvinkäästä. Mika Waltari asui Hyvinkäällä äitinsä Olga Waltarin ystävän Kalle Uusitalon luona 1920-luvulla. Uusitalo oli Valtionrautateiden ratamestari, joka järjesti lukiossa opiskelevalle Mikalle kesätöitä, ensin rautateillä ja myöhemmin Hyvinkään kunnan mittamiehenä.

Näyttelystä lisää

                   

                

                            

                                          

                                             

                                           

                  

          


7.5.–18.5.2008

Haapsalun huivit – Haapsalu ratikud

Länsivirolaisessa Haapsalun kaupungissa valmistettujen villaisten huivien näyttely. Huivinäyttely oli osa

Viron itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyssä esillä olivat muun muassa kopiot

nimikkohuiveista, jotka on lahjoitettu näyttelijä Greta Garbolle ja Ruotsin kuningatar Silvialle.


1.–30.11.2007

Muuttuva Hyvinkään keskusta

Näyttelyssä merkittävin osuus oli vanhoilla Hyvinkään nykyistä ydinkeskustaa esittelevillä valokuvilla.

Esillä olivat myös uudet keskustan suunnitelmat.


9.12.–22.12.2006Tässä kuvassa on Rondon villalankoja.

Arjen Aarteita

Näyttelyssä oli esillä vuosien 2004–2006 esinelahjoituksia. Esineet edustavat paikkakunnan teollisuutta,

vapaa-ajan harrastuksia sekä koulutusta ja käden taitoja vaativia ammatteja.

 

  

                              

         


8.–26.5.2006

Jugendlinna 100 vuotta

Näyttely arkkitehti Lars Sonckin (1870–1956) suunnittelemasta Hyvinkään Parantolasta.

Näyttely oli esillä parantolan entisessä rakennuksessa.


1.11.2005–31.3.2006Tässä kuvassa on 60-luvun design-vaatteisiin pukeutunut nainen.

Villasta vaatteeksi

Muotia 60-luvulta

Wool to Wear – Fashion in the 60s

Näyttely esitteli Villayhtymä Oy:n valmistamista naisten kankaista suunniteltuja design vaatteita sekä

60-luvulla syntynyttä Rondo-neulemuotia. Villa on lisäksi näyttelyn toiminnallisen osuuden materiaali.

Jokaisella asiakkaalla on mahdollisuus kokeilla käden taitoja – villaa saa karstata, kehrätä, kutoa tai neuloa.

                                 

                                               

                                                               

                                                                  

                        

                                                          


 

9.9.2005–30.4.2006

Hyvingiensis – puistoja ja muistoja

Näyttely liittyi Euroopan rakennusperintöpäivien 2005 puistot ja puutarhat -teemaan. Näyttely tehtiin yhdessä kaupungin kaavoitusosaston, puistojaoksen ja Suomen Rautatiemuseon kanssa.

Päivitetty 2.2.2016 Tulosta