PALVELUT

Opastukset

Opastetun kierroksen kautta saat enemmän irti esillä olevista näyttelyistä. Voit tilata esittelyn vaihtuvaan näyttelyyn tai Valvillan tehdasmuseoon. Parantola-näyttelyyn on tilattavissa myös draamaopastus. Opastusmaksun lisäksi peritään pääsymaksut.

Varaukset Museokeskus Taikan lipunmyynnistä p. 040 480 1644 tai taika@hyvinkaa.fi hyvissä ajoin ennen toivottua ajankohtaa. Opastuksen maksuton peruutus viimeistään 3 arkipäivää ennen tilattua ajankohtaa.

Opastus (45 min) 50€
Koululaisryhmät virka-aikana 15€
Draamaopastus, Parantola-kävely  60€
Avoinnapito aukioloaikojen ulkopuolella 50€

Helene Schjerfbeck – Rakkaudesta maalaamiseen -draamaopastus

Tutustu Parantola-näyttelyyn kuuluisan taidemaalari Helene Schjerfbeckin johdattelemana. Hänet houkutteli Hyvinkäälle hänen veljensä Magnus, joka toimi Hyvinkään parantolan arkkitehtina. Esityksessä Helene muistelee lapsuuttaan, äitiään ja matkojaan Euroopassa sekä löytää itsensä taiteilijana.

Opastukselle mahtuu 25 henkilöä. Opastuksen kesto 45 min. Helenen roolissa Marika Sampio-Utriainen. Opastuksen voi varata omalle ryhmälle huhti-, kesä-, elo- ja lokakuussa.

Parantolan tarina -kävely

Tutustu Parantolan mielenkiintoiseen tarinaan. Parantola oli hoitolaitos, lähellä nykyisiä kylpylöitä. Asiakkaat nauttivat erilaisista hoidoista, mm. havunneulaskylvyistä. Asiakkaita tuli ulkomaita myöten ja monia suomalaisiakin kuuluisuuksia kävi lepäämässä täällä terveellisessä vuoristoilmassa.

Lähtö museolta, lopetus Parantolaan. Min 5 hlö ja max 25 hlö, kesto 1,5 h

Toteutetaan yhteistyössä Hyvinkään matkailuoppaiden kanssa.

Luennot

Tilausluennot 100€
Muistitalkoot 120€

Luentojen varaukset vähintään kuukausi ennen tilaisuutta.


TUTKIJAPALVELU

Esine-, kuva- ja arkistokokoelmat

Hyvinkään kaupunginmuseolla on laajat Hyvinkään paikallishistoriaan ja villatekstiiliteollisuuteen liittyvät esine-, kuva- ja arkistokokoelmat. Monipuoliset kokoelmat palvelevat tutkijoita ja muita asiakkaita.

Hyvinkään kaupunginmuseo toimii matalan kynnyksen tiedonhakupaikkana. Museo vastaa tietopalvelupyyntöihin toimialueeseensa liittyvissä kysymyksissä.

Aineistoihimme voi tutustua arkisin klo 9–15 varaamalla ajan etukäteen sähköpostitse: 

kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
Suljettuna kesä–heinäkuussa.


KUVAPALVELU

Palvelemme tutkijoita, opinnäytetyön tekijöitä, kirjan kuvitusta suunnittelevia ja kaikkia kokoelmiemme kuvista kiinnostuneita. Ota yhteyttä ja tee kuvatilaus tai varaa aika vierailullesi.

Miten kuvapalvelu toimii?

Etsitkö tietyn aihepiirin valokuvia? Kaikki digitoidut kuvamme löytyvät verkosta muistaja.finna.fi  Voit etsiä kuvia haluamillasi hakusanoilla. Jos haluat verkkolaatuiset kuvat ovat vapaasti käytössäsi. Julkaistaessa on mainittava vain valokuvaaja ja lähde, Hyvinkään kaupunginmuseo.

Jos et löydä digitoiduista kuvista haluamaasi kuvaa, voit tulla kuvapalvelun asiakkaaksi museon toimistolle. Varaa aika ja kerro mistä kuvista olet kiinnostunut. Etsimme sinulle teeman mukaiset kuvat. Kuvien löytymistä helpottaa, jos etsitystä aineistosta on mahdollisimman tarkat tiedot (esim. kuva-aihe, kuvan kohde, valokuvaaja ja kuvausaika). Museon asiantuntijat auttavat kuvien löytämisessä.

Museon kokoelmiin kuuluvista kuvista voi tilata tutkimus- ja julkaisukäyttöön digitaalisia tiedostoja. Kuvien käytöstä peritään hinnaston mukaiset korvaukset. Huomioithan, että osaan aineistoista saattaa liittyä käyttörajoituksia.


Ajanvaraus ja aukioloajat

Usein kuvatilaus hoituu kätevimmin sähköpostitse tai puhelimitse. Kuvapalvelun asiakaspalveluajat ovat maanantaista perjantaihin klo 9–15. Mahdollisista käynneistä kuva-arkistossa on sovittava etukäteen.

Tiedustelut ja tarvittaessa käynnistä sopiminen: kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi tai puhelimitse 040 195 5510.


Hinnasto

Hyvinkään kaupunginmuseon kuvapalvelu on maksullista palvelua. Valokuvista voi tilata digitaalisia kuvakopioita. Alkuperäiset valokuvat tai negatiivit eivät ole lainattavissa.

Toimitusaika on valmiiksi digitoiduissa kuvissa yleensä viisi päivää. Lomakaudella toimitusaika on pidempi.


Kuvakohtaiset käyttömaksut ja palvelumaksut

Tilauskohtainen palvelumaksu 20€
Yksityishenkilöt / kertakäyttö (kuvakopion käyttö yksityistarkoitukseen) 5€
Muut toimijat / kertakäyttö (ei-kaupallinen käyttö) 10€
Kaupallinen käyttö (mm. mainokset, postikortit, julkaisut) 60 - 350€
Digitoimattomat aineistotilaukset (minimiveloitus 0,5 tuntia) 50€ / työtunti
Laajat tieto- ja aineistohaut, tutkimuspalvelu 50€ / työtunti
Kuvatiedostojen pikatoimitus (alle 14 vrk) 20€ / kpl
Kuvatiedostojen toimitus sähköpostilla lähetetyn linkin kautta ladattaessa ilmainen

Käyttöoikeus

Kuvat luovutetaan kertakäyttöoikeudella. Oikeutta ei saa myydä eikä siirtää. Hyvinkään kaupunginmuseon ja valokuvaajan nimi on mainittava julkaistavan kuvan yhteydessä. Asiakkaalla on vastuu tekijänoikeus- ja henkilötietosuojan kunnioittamisesta kuvien käytössä. (Tekijänoikeuslaki 446/1995, laki 1654/1995, laki 821/2005, tekijänoikeusasetus 574/1995, EU:n tietosuoja-asetus 2016/679, Tietosuojalaki 1050/2018)

Valokuvaa ei saa käsitellä tai rajata ilman tekijän lupaa.

Kuvatiedostoja ei saa arkistoida, kopioida tai levittää ilman museon suostumusta.

Sähköpostilla tai muutoin toimitetut kuvatiedostot on hävitettävä käytön jälkeen, samoin kaikki muut kuvista mahdollisesti syntyneet tiedostot.

Julkaisut ja tutkielmat

Käyttäjää pyydetään luovuttamaan Hyvinkään kaupunginmuseon kirjastoon kappale julkaisua tai tutkielmaa, jonka laatimisessa on käytetty hyväksi Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmia ja joka liittyy museon tutkimusalaan.

Päivitetty 22.6.2023


HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää
040 480 1644
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi


Valvillan tehdasmuseo
Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6


PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat ja työttömät vapaa pääsy


AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Tehdasmuseo avoinna kesä-heinäkuussa klo 12-16.

Saavutettavuusseloste