HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

 

Kuvaa uusiksi!

Paikat ja rakennukset elävät ajassa. Ne muokataan sopiviksi uusiin tarpeisiin, mainoskyltit seinällä vaihtuvat ja maisema ympärillä muuttuu - ja kaikki tämä näkyy valokuvissa.

Hyvinkään kaupunginmuseo ja viisi muuta Keski-Uusimaan ja Kanta-Hämeen museota - Hyvinkään kaupunginmuseo, Keravan museopalvelut, Nurmijärven museo, Mäntsälän museotoimi, Riihimäen kaupunginmuseo ja Tuusulan museo - ovat aloittaneet syksystä 2021 kevääseen 2022 kestävän Kuvaa uusiksi - jälleenvalokuvausta kotikulmilla - hankkeen. Siinä kuvataan yhdessä vapaaehtoisten nykyversioita vanhoista museoiden kokoelmiin kuuluvista valokuvista. Suositussa jälleenvalokuvauksessa otetaan valokuvia jäljitellen vanhoja valokuvia: Kuvat otetaan samoista paikoista ja samoihin suuntiin kuin esikuvansa. Mikä on uutta, mitä vanhaa on säilynyt? Miten näkymät ovat muuttuneet?

Hankkeen aikana järjestetään valokuvauskävelyitä, joissa kierretään yhdessä kuvaamassa. Lisäksi reitit ja vanhat kuvat tallentuvat omatoimikierroksiksi, joita voi kiertää myös itsenäisesti. Museoiden kuvakokoelmat pääsevät käyttöön ja samalla dokumentoidaan tämän päivän näkymiä tulevia sukupolvia varten. Keväämmällä luvassa on myös koulutusta dokumentaariseen valokuvaamiseen.

Miltä näytti vilkas Hyvinkäänkatu, miltä luminen Keskusaukio 50 vuotta sitten? Paikat ja rakennukset elävät ajassa. Ne muokataan sopiviksi uusiin tarpeisiin, mainoskyltit seinällä vaihtuvat ja maisema ympärillä muuttuu - ja kaikki tämä näkyy valokuvissa.

Seuraavalla Hyvinkään kaupunginmuseon jälleenkuvauskävelyllä kuvataan vanhaa liikekeskustaa torstaina 17.3 klo 17. Kierrämme keskeisiä paikkoja radan aseman puolella, tutkimme Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmista löytyviä lumisia tai keväisiä kuvia ja otamme niistä uusia versioita.

Suositussa jälleenvalokuvauksessa kuvataan jäljitellen museoiden kokoelmien valokuvia: Kuvat otetaan samoista paikoista ja samoihin suuntiin kuin esikuvansa. Mikä on uutta, mitä vanhaa on säilynyt? Miten näkymät ovat muuttuneet?

Hankkeen aikana järjestetään kuvauskävelyitä, joissa kierretään yhdessä kuvaamassa. Lisäksi reitit ja vanhat kuvat tallentuvat omatoimikierroksiksi, joita voi kiertää myös itsenäisesti. Museoiden kuvakokoelmat pääsevät käyttöön ja samalla dokumentoidaan tämän päivän näkymiä tulevia sukupolvia varten.

Kuvaamiseen ja vanhojen kuvien paikantamiseen käytetään Android-puhelimissa toimivaa ilmaista Ajapaik-sovellusta (voit ladata sen esimerkiksi Google Playsta). Voit kuitenkin myös kuvata myös muilla puhelimilla tai kameralla. Retken aluksi tutustutaan yhdessä Ajapaikin käyttöön ja jälleenvalokuvaukseen, joten sinun ei tarvitse olla mestarivalokuvaaja!

Kävely kestää reilun tunnin ja sen aikana kävellään reilu kilometri Hyvinkäänkadun ja Jokelankadun alun tienoilla. Liikkeelle lähdetään Hyvinkäänkadulta Ratapromenadin alusta (Veturi-leikkipaikka, Hyvinkäänkatu 7 vieressä). Pukeuduthan säänmukaisesti! Ennakkoilmoittautuminen inka.tuominen@tuusula.fi.

Kuvaa uusiksi -hanke järjestää myös dokumentaarisen valokuvaamisen koulutusta Hyvinkäällä torstaina 31.3. klo 17–18.30 Villatehtaalla museon kuva-arkiston tiloissa. Museot tallentavat nykypäivää tuleville polville, ja siksi Hyvinkään kaupunginmuseo haluaa kannustaa myös harrastajia kaupungin muutoksen taltiointiin. Museo on myös kiinnostunut liittämään vapaaehtoisten kuvaajien kuvia kokoelmiinsa tarpeidensa mukaan. Lue lisää hankkeen blogista osoitteesta kuvaauusiksi.wordpress.com.

Dokumentaarisen kuvaamisen kouluttajana toimii Helsingin kaupunginmuseon valokuvaaja Yehia Eweis. Lisäksi Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmista kertoo amanuenssi Sari Mustajärvi. Ilmoittauduthan ennakkoon inka.tuominen@tuusula.fi.Seuraa hankkeen blogia  kuvaauusiksi.wordpress.com

Lisätietoja:
Hankekoordinaattori Inka Tuominen, 0403413477, inka.tuominen@tuusula.fi

Päivitetty 11.3.2022


TOIMISTO
Hämeenkatu 3D

ARKISTO JA KIRJASTO
Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, B7-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Vaihtuvat näyttelyt
liput:
Aikuiset 7 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat, työttömät vapaa pääsy
Hämeenkatu 3DValvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6

Saavutettavuusseloste