HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

OMA MUSEO


Hyvinkään kaupunginmuseo on yhteisten muistojen kohtaamispaikka. Sen toiminta on lähestyttävää, osallistavaa, uteliasta, kokemuksellista, toiminnallista ja omakohtaista. Museo on rento piipahtamispaikka kaikille ja sen toimintaa määrittää ihmisten kohtaaminen ja yhdessäolo.

Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat Hyvinkään kaupunginmuseon keskeisiä toimintatapoja.


Muistitalkoot

Haluatko muistella yhdessä menneiden aikojen Hyvinkäätä? Tule Muistitalkoisiin katselemaan yhdessä kuvia ja muistelemaan menneitä. Hyvinkään kaupunginmuseo kerää nykyisten ja entisten paikkakuntalaisten muistoja näyttelyitään varten Muistitalkoissa. Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja jakamaan omia muistojaan. Mukaan voi tuoda omia esineitä ja valokuvia muistelua helpottamaan. Jos haluat lainata tai lahjoittaa kuvia tai esineitä museon näyttelyyn, ota yhteys museon henkilökuntaan.

Muistitalkoissa muistellaan aina tulevien näyttelyiden teemoihin liittyviä aiheita. Menneissä Muistitalkoissa olemme muistelleet Hyvinkään tehtaissa työskentelyä, Renton kenkätehdasta, elokuvateattereita, Sveitsin uimalaa ja nuoruutta Hyvinkäällä.

Muistitalkoiden avulla museo saa hyvää taustatietoa näyttelyitään varten, löytää hienoja esineitä ja kuvia näyttelyihinsä ja tiedottaa tulevasta näyttelystään. Asiakkaat pääsevät näyttelyn tekemiseen mukaan ihan alkumetreiltä.

Voit myös jättää omia muistojasi kirjallisesti Hyvinkään kaupunginmuseon palautelaatikkoon (Willan näyttelytila).

Seuraavat Muistitalkoot järjestetään syksyllä 2020. Tarkempi aika vahvistuu myöhemmin. Teemana nuoruuden Hyvinkää.


Oma museo -asiakaspalvelupiste

Hyvinkään juuret ovat teollisuudessa. Ennen rataa ja Villatehdasta alue oli rauhallista maaseutua läänin rajalla. Jokainen tehdas on houkutellut kaupunkiin uusia, näköisiään asukkaita, joita varten on rakennettu uutta asutusta ja palveluita. Teollisuuden muuttumisessa näkyy myös yhteiskunnan muutos. Heinäkuun alussa avataan Oma museo -kokonaisuus, jossa duunarikaupunkiin voi tutustua digitaalisen karttasovelluksen sekä arkistoaineiston avulla.

Museon kokoelmista kuratoidaan esille esineitä ja asiakirjoja, jotka kertovat menneestä tekstiiliteollisuudesta. Pääset tutkimaan, millaisia kankaita valmistettiin, miltä tuntuu pitää kädessä syöstävää, ja mitä vanutehtaalla valmistettiin. Lisäksi pisteeseen tulee valokuvaselain, jolla pääset käsiksi museon 10000 digitoituun valokuvaan.

Teollinen Hyvinkää -sovelluksessa pääset perehtymään Hyvinkään kehitykseen teollisuuden näkökulmasta 1500-luvun Hopeavuoren kaivoksesta tähän päivään asti. Matkaoppainasi toimivat jokaisen aikakauden kartat ja valokuvat. Pääset selvittämään, mitä tutuissa paikoissa oli aiemmin, millaista oli tehdastyöläisten arki ja miten teollinen menneisyys näkyy kaupungissa yhä.

Jotta asiakaspisteestä saataisiin käyttäjiensä näköinen, kevään aikana järjestetään työpajoja pisteen kehittämiseksi.


Päivitetty 6.3.2020 Tulosta


TOIMISTO

Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, Q3-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Rilli-tutkijapiste
Kauppakeskus Willa, 3-taso
Hämeenkatu 9
Avoinna ma-pe klo 10-17Valvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6