HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO

OMA MUSEO


Hyvinkään kaupunginmuseo on yhteisten muistojen kohtaamispaikka. Sen toiminta on lähestyttävää, osallistavaa, uteliasta, kokemuksellista, toiminnallista ja omakohtaista. Museo on rento piipahtamispaikka kaikille ja sen toimintaa määrittää ihmisten kohtaaminen ja yhdessäolo.

Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat Hyvinkään kaupunginmuseon keskeisiä toimintatapoja.


Rilli tutkijapiste

Villatehdas, Tuottajain Mylly, Rentto, Kone...Hyvinkää on syntynyt ja kasvanut tehtaiden vaikutuksesta. Se on tuonut alun perin syrjäiselle Uudenmaan ja Hämeen rajan maaseudulle työpaikkoja, asutusta ja ihmisiä.

Rilli-tutkijapiste houkuttelee jokaisesta paikallishistorian tutkijan esiin. Kokoelmapisteestä ja Rilli-digiympäristöstä koostuvassa tutkijapisteessä pääset tutustumaan alueen historiaan teollistumisen ja tehdastyön näkökulmasta.

Missä sijaitsi Paitatehdas Tähti? Mitä on voilokki?

Rillin isolla kosketusnäytöllä voit syventyä teollistuvaan Hyvinkääseen, kiinnosti sitten 1550-luku tai nyky-Hyvinkää. Ainutlaatuisen historiaesityksen Rillistä tekee paikkatiedon ja karttojen käyttö. Pääset tutustumaan jokaisen aikakauden karttaan ja liikkumaan sillä mielesi mukaan ja vertaamaan nykykarttaan. Kartta-aineisto on tuotettu yhteistyössä Hyvinkään kaupungin tietopalvelujen kanssa.

Keitä Villatehtaalla työskenteli? Miltä kankaat näyttivät?

Jo lopettaneista tehtaista on jäänyt arkistoihin ja kokoelmiin paljon tietoa: asiapapereita, muistoja työstä, valmiita tuotteita. Kokoelmapiste tarjoaa sukelluksen Hyvinkään kaupunginmuseon Villatehtaan ja Heveksen aineistoihin. Pääset vetämään tutkijan puuvillahanskat käteen ja lehteilemään niin alkuperäisaineistoja kuin hypistelemään Villatehtaan matkahuopia ja kankaita.

Piste on pysyvä elementti Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelytilassa. 


Muistitalkoot

Haluatko muistella yhdessä menneiden aikojen Hyvinkäätä? Tule Muistitalkoisiin katselemaan yhdessä kuvia ja muistelemaan menneitä. Hyvinkään kaupunginmuseo kerää nykyisten ja entisten paikkakuntalaisten muistoja näyttelyitään varten Muistitalkoissa. Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja jakamaan omia muistojaan. Mukaan voi tuoda omia esineitä ja valokuvia muistelua helpottamaan. Jos haluat lainata tai lahjoittaa kuvia tai esineitä museon näyttelyyn, ota yhteys museon henkilökuntaan.

Muistitalkoissa muistellaan aina tulevien näyttelyiden teemoihin liittyviä aiheita. Menneissä Muistitalkoissa olemme muistelleet Hyvinkään tehtaissa työskentelyä, Renton kenkätehdasta, elokuvateattereita, Sveitsin uimalaa ja nuoruutta Hyvinkäällä.

Muistitalkoiden avulla museo saa hyvää taustatietoa näyttelyitään varten, löytää hienoja esineitä ja kuvia näyttelyihinsä ja tiedottaa tulevasta näyttelystään. Asiakkaat pääsevät näyttelyn tekemiseen mukaan ihan alkumetreiltä.

Voit myös jättää omia muistojasi kirjallisesti Hyvinkään kaupunginmuseon palautelaatikkoon (Willan näyttelytila).

Seuraavat Muistitalkoot järjestetään syksyllä 2021. Tarkempi aika vahvistuu myöhemmin. Teemana on Hyvinkään lentokenttä.Päivitetty 3.6.2021


TOIMISTO

Villatehdas, Kankurinkatu 4–6, B7-rappu
05800 Hyvinkää

040 773 6257
kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


NÄYTTELYT

Vaihtuvat näyttelyt
Rilli-tutkijapiste
Kauppakeskus Willa, 3-taso
Hämeenkatu 9Valvillan tehdasmuseo

Villatehtaan sisäpiha, vanha palokalustorakennus,
Kankurinkatu 4–6

Saavutettavuusseloste