Vehkojan päiväkodin Lemmikkien joulukalenteri

Tällä viikolla olemme keskittyneet joulun odotukseen. Joulukalenteri on toiminnallinen, johon kuuluu lukuhetki. Hyvinkään kaupunki on hankkinut kaikkiin varhaiskasvatuksen tabletteihin Lukulumo-äänikirja lisenssin. Äänikirjan on tarkoitus lisätä lukuhetkiä, jotka ovat lapsen mielikuvitukselle, sanoille, sanajärjestykselle ja kielenkehitykselle kokonaisuudessaan tärkeä väline.

Kahvihuoneen käytävälle on ilmestynyt tonttuovi, johon tonttu on joka päivä laittanut pienen kortin nimellä varustettuna.

Kuvassa Tonttiovi, jossa lukee Tonttula

Käymme kaikki lapset aina yhdessä ihmettelemässä mitä tonttu on meille kirjoittanut. Lasten innostus ja jännitys on silmin nähtävissä :)

lapset katsovat saamaansa viestiä

Kortin luemme tonttuoven edessä. Kortissa on aina ollut jokin vihje tai ohje miten paketin luo löytää. Vihje tai ohje on tehty ikä- ja kehitys tasoa miettien, jokainen saa tuntea onnistumista ja löytämisen iloa. Välillä ohjeen takana on ollut taikaa, josta lapset ova olleet todella ihmeissään. Paketissa on joka päivä kirja, jonka luemme heti paketin löydyttyä.

Kuvassa pieni tyttö

Lapset istuutuvat alas ja kuuntelevat, keskittymistä vaativaa. Kuvia samalla sanoitetaan sekä kirjan tekstiin palataan kirjan lopussa, lapsen muisti kehittyy. Lapset istuvat vierekkäin, jossa samalla harjoittelemme toisten oman tilan ja kuuntelurauhan kunnioittamista.

Kuvassa lapset leikkivät lattialla

 Kuvassa lapset kuuntelevat satua

Maanantaina vihje tuli kuunnella tarkasti, vihjeessä oli hahmottamiseen (väri, pehmeä, alla) liittyvä ohje. Tuli etsiä pehmeää ja vihreää esinettä, jonka alla on paketti. Sohva löytyi oikein nopeasti.

Kuvassa lapset leikkivät

Keskiviikkona lasten tuli laulaa Tuiki tuiki tähtönen tontulle, joka kuunteli tarkkaan oven takana, koska taika onnistui  paketti oli ilmestynyt lapsen omaan lokeroon. Tuiki tuiki tähtönen -laulussa käytämme tukena viittomia.

Torstaina tontun ohjeessa lasten tuli laulaa ja leikkiä Tonttujumppa nukkarissa, jos tonttu kuuli laululeikin, niin paketti ilmestyy sohvan päälle. Tonttuovelta mennessämme nukkaria kohta, kävimme matkalla kurkkaamassa sohvan, josta paketti piti löytyä, mutta pakettia ei ollut. Voi ihmetystä. Menimme siis nukkariin laulamaan ja tanssimaan Tonttujumpan. Ja voi ihmetystä ja iloa, paketti oli ilmestynyt sohvan päälle tämän jälkeen.
 
Kuvassa ryhmä voimistelee

                                             varhaiskasvatuksen opettaja Kati Aaltonen

Päivitetty 6.2.2020