Lukemaan-hanke tuli käymään eskarissa Hakalantalossa

Lukemaan-hankkeen myötä meille tarjoutui loistava mahdollisuus saada lukuagentti-Anne vierailemaan ryhmässämme lukemassa lapsille. Hektisen arjen keskellä oli hienoa, että lapset pääsivät rauhassa kuuntelemaan parin kanssa kirjaa, jonka vieläpä lukuagentti tuli lukemaan. 

Etukäteen olimme jutelleet lasten kanssa siitä, miksi satujen kuunteleminen ja lukemaan oppiminen on tärkeää. Valmistauduimme lukuhetkeen käymällä Hakalan kirjastossa, josta jokainen lapsi sai valita yhden kiinnostavan kirjan, jonka Anne sitten lukisi lapselle ja yhdelle kaverille. Jokainen lapsi pääsi siis kuulemaan kaksi kirjaa, itse valitsemansa ja kaverin valitseman. Lukupäiviä varattiin kolme, jotta kaikille lapsille ehdittäisiin lukemaan eikä kenenkään tarvitsisi jaksaa kuunnella kahta kirjaa saman aamupäivän aikana. 

kuvassa on kori jossa on lasten kuvakirjoja 

Rauhalliseen pikkuhuoneeseen oli järjestetty mukava lukunurkkaus säkkituoleineen ja tyynyineen. Lapset kuuntelivat kirjoja mielellään. Tässä muutamia lasten kommentteja: 

Eetu: Oli kivaa ku luettiin. Se oli M… M... Mauri Kunnaksen kirja, joo! Se kerto Merirosvoista. Kaikki oli kirjassa kivaa, kaupasta sen valitsin.” 

Aino: My littlepony. Ku paha muuttuhyväks. Kirjastosta valitsin kun kaikki muut semmoset prinsessa –kirjat oli jo varattu.” 

Sylvester: Kartta oli kiva! Koulun kirjastosta lainattiin. Kivaa oli etsiä Herra Hakkaraista kirjasta. Hämähäkki oli hauska, se oli tositosi hassu. Nii ja se oli vahva!” 

Tuukka: ”Vasalaiva oli kiva. Se upposi kun siinä oli se reikä. muistan siitä kartasta Hämeenlinnan, mun mummi asuu siellä.” 

Aamu: ”Kuunneltiin Mintun synttärikirja. Oli kivaaku ne vieraat tuli. Lainasin kirjan koulun kirjaston lastenosastolta. Kotona luetaan paljon, lempikirja on Veikka-kirja.” 

Elli: Lainasin Miguel-kirjan ku se on kiva. Meillä on se kotona videona. Kun me katotaan sitä niin me nauretaan pikkusiskon kanssa. 

Yhtenä lukupäivänä ruokailtuamme koulun ruokalassa lapsia odottikin kuin elokuvateatteriksi järjestetty ryhmätila, johon oli valmiiksi kytketty tabletti, videotykki sekä bluetooth-kaiutin. Valkokankaaksi oli kiinnitetty liitutauluun magneeteilla isot valkoiset kartongit. Päiväkotiimme on vasta hankittu adapteri, jonka välityksellä saa lähetettyä kuvaa tabletilta videotykkiin ja nyt sitä ensimmäisen kerran pääsimme kokeilemaan. Liittäminen oli todella helppoa! Lisäksi yhdistimme tablettiin bluetoothin avulla kaiuttimen. 

kuvassa on Lukulumo-äänikirjapalvelun äänikirjahyllyjä 

Lapset asettuivat istumaan ja kuuntelimme Lukulumo-sovelluksesta kirjan nimeltä Siri ja vedenpaisumus. Lapset jaksoivat hienosti keskittyä kuuntelemaan. Välillä jotain kirjaa kuvaa zoomattiin vähän lähemmäksi samalla, kun ääni luki kirjan tekstiä. Kirjan lukemisen jälkeen lapset osasivat hyvin kertoa, mistä kirja kertoi. 

esikoululaiset kuuntelevat ja katsovat luokassa Lukulumo-äänikirjasta satua 

 

Suuri kiitos lukuagentti-Annelle tästä kokemuksesta! Myös me kasvattajat saimme lisää intoa, taitoa ja rohkeutta käyttää hienoja laitteitamme, jotta pääsemme vielä uudella tavalla hyödyntämään niin Lukulumo-sovellusta kuin muitakin medioita lasten kanssa. Lukemisiin! 

 Varhaiskasvatuksen opettaja Maarit Taponen

Päivitetty 10.5.2019