LENTOKONE-PROJEKTI Kiepeissä

Olemme 3-5 vuotiaiden lasten ryhmä Tanssikallion päiväkodista. Aloitimme vuodenvaihteessa miettimään uutta projektia ryhmällemme. Lapset kertoivat iloisina lomakuulumisiaan; kuka oli matkustanut lomalla etelään, kuka pohjoiseen. Etelänlomalaiset halusivat leikkiä lentokoneleikkiä, jossa matkustajilta tarkastetaan matkaliput ja ohjataan lentokoneeseen. Kapteeni kuljetti matkustajat eri maihin ja asiantuntevat matkustajat osasivat odottaa ruokaa sekä muita palveluja lennon aikana.

Tartuimme tähän intoon ja aloimme suunnittelemaan projektia. Saimme alkuvaiheessa apua projektityöntekijä Anne Knapelta ja projektimme sai siivet alleen.

Aloitimme työn miettimällä lasten kanssa, mitä he jo tiesivät lentokoneista, siihen liittyvistä asioista ja mitä he haluaisivat vielä tietää.
kuvassa on suunnitelma lentokoneprojektin toteuttamisesta

Lapset päättivät myös, että jatkaisimme projektia etsimällä ensin vastauksia esitettyihin kysymyksiin. Anne laittoi Helsingin Sanomien lasten tiedekysymyksiä-palstalle lasten kysymyksen: Miksi matkalaukut pitää laittaa lentokoneen masuun? Saa nähdä, saammeko asiaan vastausta. 

Vastausta saimme kirjoista, netistä ja omista kokemuksista. Kirjastosta lainasimme lentokoneaiheisia kirjoja.

kuvassa lapset  puuhastelee

Kuva kirjassa olevasta lentokoneen ohjaamosta

Lapset innostuivat samalla keksimään uuden hipan ulkona leikittäväksi. Hipan nimi oli Lentokone-hippa, jossa kiinni jäänyt muodostaa itsestään lentokoneen nostamalla kädet suoraksi sivuille ja pelastaja teki samanlaisen lentokoneen itsestään, jolloin pelastettu pääsee jatkamaan leikkiä. Tätä hippaa leikittiinkin heti samana päivänä. 

Lentokone -leikki on jatkunut myös metsäretkillä, jonne liidetään lentokoneen siivillä ja matkustetaan kaukaisiin maihin, ainakin Saksaan, jossa ystävämme asustelee tällä hetkellä.

lapset istuvat jonossa metsässä

 

Lapset tietävät myös, että Sarpan puhelimesta näkee mikä lentokone menee yläpuolellamme.

kuva puhelimen lentokonesovelluksesta

 

Lentoprojektimme sai uusia ulottuvuuksia seuraavilla viikoilla. Pyysimme perheitä työstämään unelmien matkaa yhdessä lastensa kanssa piirtämällä, leikkaamalla, liimaamalla tai kirjoittamalla paperille, minne haluaisivat matkustaa. 

kuva lasten tuottamista unelmien matkasta

Havaintomme perusteella päättelimme, että aika moni lapsi haluaisi matkustaa johonkin lämpimään paikkaan. 

Lähdimme suunnittelemaan lasten kanssa omaa yhteistä unelmien matkaa, johon kuului lentokonematka etelään, bussimatka hotellille sekä ihana loma hotellissa.  

Lapset halusivat lomallaan uida meressä ja uima-altaissa, laskea vesiliukumäkeä, käydä vesipuistossa ja hotellissa olisi hyvä olla myös kuntosali sekä kioski.  

Valmistelimme pienryhmissä loman eri osuudet alkaen matkalipuista lennolle, ruokatarjoilusta lennon aikana sekä tietenkin kapteenin ja muun lentohenkilöstön vaatetuksesta sekä ohjaamosta.

kuvassa lapsi lentokapteenina

Lentokoneen kapteeni valmistautuu ensimmäiseen lentoonsa Kieppi airilla. 

Muutimme lasten kanssa ruokailutilan lentokoneeksi ja tämä muoto on pitänyt edelleenkin pintansa kevään kuluessa. 

Ruokailutilamme on jatkuvasti lentovalmiudessa ja saimme lisäksi ryhmäämme kapteenin merkkivalot, jolloin punaisella valolla istutaan paikoillaan turvavyöt kiinnitettynä ja vihreällä valolla voi nousta ruokapöydästä/lentokoneesta.

kuvassa lentokoneen turvavöiden kiinnittämisen ja avaamisen merkit 

kuvassa pöydistä koottu lentokone

 Lentoprojektimme ulottui myös metsäretkillemme ja tutkimme pienryhmissä kirjoja sekä tietenkin matkustimme ympäri maailmaa.

kuvassa lapset katsovat kirjaa

Lentokoneet pyörivät kaikessa tekemisessämme ja olemme myös muovailleet, tehneet taikataikinasta sekä paperista lentokoneita. Näistä tuotoksista teemme myöhemmin näyttelyn kaikkien ihailtavaksi. 

kuvassa muovailtu lentokone

kuvassa lapset maalaavat lentokoneita

kuvassa lasten muovailemia ja maalaamia lentokoneita

Lapset odottavat innolla torstaita ja matkapäivää ja jännityksen voi aistia jo heti aamulla. Kaikilla lapsilla on ollut ranta-asut, kellukkeet ja muut tärkeät tavarat mukana. Jokainen tuntee lähtevänsä matkalle, vaikka useat eivät ole koskaan lentäneet lentokoneella tai matkustaneet ulkomaille. 

kuvassa lapsi uimaaltaassa lippalakki ja aurinkolasit päässä

Teemme myös matkapäiväkirjaa seikkailustamme.

kuvassa lasten tekemiä matkapäiväkirjoja

Videoimme yhden matkapäivän ja teimme Imovie- videon, joka on tarkoitus näyttää perheille kevätjuhlassamme.  

Olemme saaneet positiivista palautetta projektistamme sekä perheiltä, että muilta talomme ryhmiltä. Olemme myös laajentaneet seikkailuamme päiväkodissa. Muut ryhmät ovat saaneet tulla lennollemme mukaan ja nauttineet lomailusta täysin siemauksin.

kuvassa lasten Kieppi Airn mainoslogo

kuva lentokoneen ohjaamosta

Ihanat lapset rannalla.

kuvassa lapsi juo mehua

kuvassa lasten tekemä vesipuiston mainos

kuvassa lapset leikkivät vesialtaassa

kuvassa lapset leikkivät simpukankuorilla

kuvassa lapset kiipeävät kiipeilyseinällä

Kalliokiipeilyä

kuvassa lapset laskevat penkkiä pitkin jumppasalissa

Vesiliukumäki

kuvassa lapset joogaavat mattojen päällä

Aamujooga

kuvassa lapset juoksevat mattojen päällä

Pojat juoksumatolla

Projektimme saa varmasti lisää ulottuvuuksia tulevina viikkoina ja halusimme ilahduttaa ulkomailla asuvaa ystäväämme lähettämällä hänelle kuvia projektistamme. 

kuvassa lasten tekemiä piiroksia

Sari Sirniö 

Tanssikallion päiväkoti 

Päivitetty 4.6.2020