Talvisillan päiväkodin Hiutaleet saavat Lukudiplomin

9.4.2021 Hiutaleet saavat Lukudiplomin

Tänään saa jokainen Hiutaleiden ryhmän lapsi kotiin viemiseksi Lukudiplomin. Lukudiplomi liittyy perheille annettuun lukuhaasteeseen. Haasteessa esitettiin toive lukea lapsen kanssa maaliskuun kuluessa vähintään viisi kirjaa ja kirjata kirjat päiväkodista saatuun Lukuhaasteeseen.

Kuvassa Hiutaleiden palauttamia Lukuhaasteita

Maaliskuun lopussa Lukuhaasteet palautettiin päiväkotiin ja tänään 9.4. oli kirjajuhlan aika! Kirjajuhlia on vietetty kaikissa päiväkodeissa ja ryhmissä omilla tavoilla. Hiutaleissa juhlaa vietettiin kirjastosta varattuja kirjoja lukemalla yhdessä kaverin tai aikuisen kanssa.

Lapset rakastavat majoja. Majassa on oma tunnelmansa, se houkuttelee mukaan kirjan seikkailuihin. Hiutaleiden maja rakennettiin nukkumahuoneeseen kaappisänkyjä hyödyntäen. Sininen kangas loi sinisen, majaan kutsuvan valon ja rauhallisen ilmapiirin…

Kuvassa on sinisellä kankaalla tehty lukumaja. Lukumajasta pilkistää kolmen lapsen jalkaterät

Lukumaja sivulta kuvattuna. Kuvassa lukumajan oviaukko

Ennen lounasta kaikki Hiutaleet kokoontuivat yhdessä lepohuoneeseen ja jokainen lapsi sai onnentoivotukset itselleen ja tietysti myös perheelleen loistavasti suoritetusta Lukuhaasteesta. Tänään ollaan useassa hyvinkääläisessä kodissa yhtä Lukudiplomia rikkaampia…

  Varhaiskasvatuksen opettaja Anne Knape

Talvisillan päiväkodin Hiutaleiden joulukalenterin avaus 17.12.2020

Ryhmässämme Hiutaleilla on 2–4-vuotiaita lapsia. Joulukalenterimme on ollut toiminnallinen. Joka päivä Jonttu-tonttu toi kalenteriin jouluisen toiminnan ja luukun avannut lapsi sai lisäksi muutaman tarran kotiin vietäväksi. Toiminnat ovat olleet esimerkiksi piparien leivontaa, tonttuaskartelua ja lauluja. Jonttu-tonttu kävi viikoittain kurkkimassa lapsia ikkunoista ja päiväkodin pihalla.

Keskiviikkoaamuna 16.12. päiväkodin käytävällä oli lautanen, jossa oli piparinmuruja. Vieressä oli lappu, jossa luki ”Kiitos. Terveisin Jonttu-tonttu.” Pöydälle oli myös jäänyt tonttulakki…

Seuraavana päivänä joulukalenteristamme löytyi kirje, jossa Jonttu kertoi, että on hukannut tonttulakkinsa ja pyysi lapsia palauttamaan lakin, jos se löytyisi päiväkodilta. Hänen pesänsä löytyisi metsästä, kun seuraa joulukoristeita. Lapset lähtivät etsimään lakkia ja löysivätkin sen pian käytävän pöydältä. Sitten lähdettiin pukemaan ulkovaatteita. Jo päiväkodin pihalla lapset huomasivat viereisessä metsässä punaisen joulupallon. Lasten tullessa pikkuhiljaa ulos lapset näyttivät toisilleen, että olivat nähneet joulukoristeen.

Sitten lähdimme metsään. Kasvattajat pitivät huolen, että jokainen saisi vuorollaan parin-kolmen lapsen ryhmässä mennä näyttämään, mistä löytyy seuraava koriste. Otimme joulupallot matkalta mukaamme. Viimein löysimme tontun pesän. Pesä oli kuusien suojassa keskellä metsää. Pesästä lapset löysivät pussin, jossa oli pipareita ja tarroja. Söimme piparia ja joimme mehua. Jätimme tontun lakin oksalle roikkumaan ja kysyimme lapsilta, pitäisikö meidän jättää tontulle kirje. Lapset halusivat sanoa tontulle: ”Kiitos pipareista. Ja ole hyvä, tässä lakkisi. Hyvää joulua.” Lopuksi lapset saivat vielä koristella tontun pesän matkan varrelta löytyneillä joulukoristeilla.

Jäimme metsään vielä leikkimään. Osa lapsista alkoi leikkiä tipuperhettä. Välillä tiput kävivät kävelyllä ja välillä menivät kuusen alle nukkumaan ja syömään. Leikissä oli mukana eri ikäisiä lapsia. Vanhemmat lapset ohjasivat leikkiä ja nuorimmat seurasivat isompia. Osa lapsista leikki kepeillä ja osa tutki metsää.

   Varhaiskasvatuksen opettaja Heidi Välimäki

Päivitetty 9.4.2021