Hiidenkiukaan päiväkodin Satukammarin metsäretki

Jo vuosia sitten, Taikakammari- ryhmässä ollessani, sen aikaisten lasten kanssa metsässä käydessä, kerroin lapsille tarinaa lähimetsässä olevan koivun juurakossa asuvasta Hillevi-Hiirestä. Samainen tarina Hillevi-Hiirestä on kulkenut mukanani Hiidenkiukaalla avoimen leikkitoiminnan kautta tämänhetkiseen ryhmääni, alle 3-vuotiaitten Satukammariin, jossa kaudella 2019-2020 ja nyt käynnissä olevalla toimintakaudella 2020-2021, olen pienten kanssa metsässä käydessä jatkanut tarinaa Hillevi-Hiirestä.

Hillevi-Hiiren kautta olemme käsitelleet eri tavoin lasten kanssa auttamista, jakamista, erilaisia tunteita sekä arjen asioita ja luonnonkiertokulkua. Isommat esimerkiksi ovat piirtäneet näkemyksensä Hillevin talosta sekä Hillevi-Hiirestä poikasineen, ja kertoneet tarinaa tästä. Pienten kanssa on keskusteltu ja sanoitettu asioita ja tunteita (Hillevistä tuntuu mukavalta, kun autamme häntä keräämään marjoja…Onkohan se orava, joka nähtiin, Hillevi-Hiiren ystävä? Ihan niin kuin te leikitte yhdessä, varmaan Hillevi leikkii muiden metsän eläinten kanssa…jne.)

Lasten kanssa pysähdymme aina metsäaukiolle koivun juurelle, ja muistelemme aluksi, kuka siellä juurakossa mahtoikaan asua (Hillevi-Hiiri poikasineen). Sitten kurkistelemme, onko Hillevi-Hiiri mahdollisesti kotona, ja kuulostelemme kuuluuko ”talosta” rapinaa. Tämän päiväisellä (11.9.2020) retkellä lauloimme lasten kanssa Hillevi-Hiirelle ”Piipaa laulun”, koska lähistöltä oli kuulunut hetkeä aiemmin peruuttavan rekan piippaus ääni. Sen jälkeen keräsimme maahan pudonneita lehtiä, joilla tilkitsimme Hillevi-Hiiren pesää.

Kävimme metsäretkellä jälleen maanantaina 14.9.2020, jolloin ryhmästämme pääsi mukaan eri lapset. Kävimme jälleen tervehtimässä Hillevi-Hiirtä koivun juurella, ja pohdimme mitä Hillevi-Hiiri mahtoi puuhailla hiirenpoikasten kanssa. Keräsimme Hillevi-Hiiren pesään jälleen lehtiä, ja myös marjoja, jotta hänellä olisi mukava olla. Puhuimme lasten kanssa auttamisesta ja siitä, miten hyvä mieli tulee siitä, kun saa apua ja myös siitä kun voi itse olla avuksi toiselle. Lopuksi lauloimme Hillevi-Hiirelle lasten valitsemat laulut ”Tuiki tuiki tähtönen” ja ”Piipaa-laulu”.

Sisälle lepohuoneen nurkkaan pystytettiin oikea teltta, jonka sisälle laitettiin ledivaloja sekä tyynyjä luomaan pesämäistä tunnelmaa. Teltta ”havainnoi” lapsille Hillevi-Hiiren talvipesää, ja on meille ihmisille rauhoittumispaikka, jossa esimerkiksi luemme tarinoita. Kun syksy etenee, kerromme lapsille, että Hillevi-Hiiri poikasineen käy talviunille, ja voimme teltassa hiljakseen lukea satuja lasten kanssa - ehkä Hillevikin poikasineen kuulee tarinamme…

lapset metsässä suuren koivun juurakon edustalla.jpg

Kuvassa hiiren tunnelmallinen koti.jpeg

tunnelmallinen teltta hiiren kotina.jpeg

Heidi Saari

Varhaiskasvatuksenopettaja

Hiidenkiukaan päiväkoti / Satukammari (alle 3-vuotiaitten ryhmä)

 

Päivitetty 2.10.2020