Hyvinkään Metsäkaltevatalon taidekilpailu on ratkennut

Tiedote 20.9.2019 

HYVINKÄÄN METSÄKALTEVATALON TAIDEKILPAILUN VOITTAJA PISTÄÄ KAITEET KIEMURALLE

Hyvinkään kaupunki julisti kesäkuussa avoimen taidekilpailun Metsäkaltevataloon sijoitettavasta prosenttitaideteoksesta. Kaupungilla on voimassa periaate, jonka mukaan 0,5 % rakennushankkeen kustannuksista käytetään rakennuksen yhteyteen hankittavaan taiteeseen. Kaikille Suomessa toimiville kuvataiteilijoille tarkoitettu kilpailu oli avoinna 14.6.-4.9.2019. Määräaikaan mennessä saapui yhteensä 57 teosehdotusta.

Hyvinkään Metsäkaltevan kaupunginosaan rakentuvaan Metsäkaltevataloon sijoittuvat esiopetuksen ja alakoulun oppilaat. Tulevan teoksen sijoituspaikaksi oli kilpailukutsussa määritelty kaksikerroksisen rakennuksen avara aulatila.

Kilpailuun saapuneiden ehdotusten aihepiirit käsittelivät suurelta osin luontoa ja metsän eläimiä. Tähän vaikutti varmasti rakennuksen sijainti metsän keskellä, hieman kaupungin keskustaajaman ulkopuolella. Suurin osa teosehdotuksista oli suunniteltu kattoon kiinnitettäväksi, mitä kilpailukutsussakin pidettiin ensisijaisena vaihtoehtona. Kilpailun moniammatillinen tuomaristo valitsi palkintojen saajiksi taiteellisesti, teknisesti ja taloudellisesti sopivimmat ehdotukset. Arvioinneissa painotettiin lisäksi ehdotusten visuaalista sijoittumista osaksi rakennuksen aulatilaa sekä sisällöllistä yhteyttä rakennuksen käyttötarkoitukseen ja sen arkkitehtuuriin. Toteutettavan teoksen lähtökohtana on 1. palkinnon saanut ehdotus.

Kilpailun tulokset                                                                                                                     

Ensimmäinen palkinto, arvoltaan 5 000 €, myönnettiin nimimerkille ”HUPS!”, joka on helsinkiläisten kuvataiteilijoiden Nestori Syrjälän (s. 1983) ja Anssi Pulkkisen (s. 1982) yhteistuotantoa. Tuomaristo arvosti ehdotuksen yksinkertaista, mutta samalla oivaltavaa ideaa nähdä arkkitehtuurin yksityiskohtia uudessa, leikkisässä valossa. Syrjälä ja Pulkkinen kuvaavat itse ehdotustaan näin: ”Teos koostuu tilan katosta laskeutuvasta kierteisestä muodosta, joka materiaaliltaan muistuttaa rakennuksessa käytettävää sisäkaidetta. Teoksessa suoraviivainen ja kulmikas kaide on muuttunut pehmeäksi ja vääntynyt nurinkurin tavalla, joka saa teoksen muistuttamaan serpentiiniä tai DNA-ketjua. Teoksessa aikuisten suunnittelemat suoraviivaiset, rajoittavat ja tarkoituksenmukaiset rakenteet ovat menneet leikkisästi mutkalle ja mullinmallin. Tätä kautta teos kannustaa katsomaan arkisia asioita uusista näkökulmista sekä rohkaisee näkemään ja kuvittelemaan tavoilla, jotka ovat avoimia yllätyksille, leikille ja monimuotoisuudelle.”

Toisen palkinnon, arvoltaan 3 000 €, sai nimimerkki ”Bongaus”, joka on helsinkiläisen kuvataiteilija Aino Favénin (s. 1957) käsialaa. Ehdotus koostuu osittain läpikuultavista ja osittain peilaavista akryylikiekoista, joihin on maalattu eri lintulajeja. Ehdotuksessa kiekot muodostivat eräänlaisen lintuparven keskelle aulan ilmatilaa.

Kolmas palkinto, arvoltaan 2 000 €, myönnettiin turkulaisen kuvataiteilija Jani Rättyän (s. 1973) ehdotukselle ”Hali”. Ehdotuksessa kokonaisuuden muodostavat kaksi puuveistosta, jotka kuvaavat pitkäkätistä halaukseen valmistuvaa hahmoa ja rosoista sydäntä. Tuomaristo arvosti suunnitelmassa erityisesti teoksen kouluympäristöön hyvin sopivaa perusideaa, joka kannustaa empatiaan ja toisten huomioon ottamiseen ulkonäöstä ja -muodosta huolimatta.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Mika Heikura (perusopetuksen johtaja, Hyvinkään kaupunki), Merja Heino (kuvataiteilija, Suomen Taiteilijaseuran edustaja), Eeva Holkeri (amanuenssi, Hyvinkään taidemuseo), Anssi Kankkunen (arkkitehti, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen), Mari Laakso (rehtori, Hyvinkään kaupunki), Hannele Salonen (vastaava rakennuttaja, Hyvinkään kaupunki), Eila Rapala (varhaiskasvatuksen johtaja, Hyvinkään kaupunki), Ville-Matti Rautjoki (museonjohtaja, Hyvinkään taidemuseo) ja Tuula Vanhatalo (Hyvinkään kaupungin opetuslautakunnan puheenjohtaja). Museonjohtaja Rautjoki toimi tuomariston puheenjohtajana.

Metsäkaltevatalo otetaan esiopetuksen ja alakoulun käyttöön elokuussa 2020. Aulaan tulevan teoksen on tarkoitus olla valmiina ja paikoilleen sijoitettuna ensi vuoden kesäkuussa.

Kuva on havainnekuva metsäkaltevan sisälle tulevasta teoksesta

© Nestori Syrjälä ja Anssi Pulkkinen: Havainnekuva teosehdotuksesta HUPS!

Päivitetty 20.9.2019