Metsäkaltevatalo

Metsäkaltevatalon rakentaminen alkaa

Metsäkaltevan kaupunginosaan tulee alakoulu ja esiopetustilat. Metsäkaltevataloksi nimetyn uudisrakennuksen rakentaminen Rapakivenkuja 3:ssä alkaa helmi-maaliskuussa.

Hankkeen toteutussuunnittelu käynnistyi vuodenvaihteessa.  Talo valmistuu kesällä 2020 ja ensimmäisen vaiheen tilat ovat käytössä elokuussa 2020 lukukauden alkaessa.

- Ne on suunniteltu noin 40 esikoululaiselle ja 150-200 alakoululaiselle. Esikouluun tulee kaksi ryhmää ja alakouluun luokat 1-6, kertoo hankkeen projektipäällikkö Veera Rantakytö Hyvinkään kaupungin tilapalvelusta.

Jo ensimmäisessä vaiheessa huomioidaan rakentamisen toinen vaihe, mikä toteutuu alueen asuntorakentamisen kasvun myötä. Toisessa vaiheessa Metsäkaltevataloon mahtuu 2-sarjainen 200-300 oppilaan alakoulu sekä 50-90 esikoululaista.

Metsäkaltevan alueella on toiminut päiväkoti Aamutuuli asuntomessuista 2013 asti.  Päiväkodissa on tilat noin 150 lapselle, ja  osa niistä on tällä hetkellä 1-2 -koululuokkien käytössä. Metsäkaltevatalon valmistuttua nämäkin tilat saadaan päiväkoti-ikäisten käyttöön.

Metsäkaltevatalo on suunniteltu ympäristöön sopivaksi

Metsäkaltevatalon hankesuunnitelma valmistui ja hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa keväällä 2018. Kesällä ja syksyllä 2018 käydyn tarjouskilpailun jälkeen KVR-urakoitsijaksi valittiin Fira Oy. Heidän arkkitehtisuunnittelijanaan toimii Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy.

-Tarjouksia vertaillessamme kiinnitimme huomiota sekä hintaan että laatuun. Tämä suunnitelma erottui edukseen muun muassa toiminnallisuuden ja tilojen jäsentelyn osalta sekä alueeseen ja metsäiseen ympäristöön hyvin sopivalla tiiliverhotulla julkisivullaan, Rantakytö kertoo.

Luokka- ja esiopetustilojen lisäksi Metsäkaltevataloon rakennetaan jo ensimmäisessä vaiheessa liikuntasali, aula sekä monitoimitila.

- Nämä tilat ovat vuokrattavissa iltakäyttöön lähinnä seuroille. Aulaa ja monitoimitilaa on myös mahdollista vuokrata esimerkiksi kokous tai -juhlakäyttöön.

Metsäkaltevasta 6000 asukkaan kaupunginosa

Metsäkaltevan kaupunginosa sijaitsee Hyvinkään eteläosassa noin 3,5 kilometrin päässä keskustasta. Tätä kaupunkikyläksi keskellä luontoa kutsuttua aluetta alettiin rakentaa kesän 2013 asuntomessuille vuonna 2011. Kravunharjuksi nimetyllä messualueella oli messujen aikaan näytteillä 29 omakotitaloa sekä Aamutuulen päiväkoti.  Messujen jälkeen Metsäkaltevaan on rakennettu omakotitaloja myös Lehtikorven, Kravunrinteen ja Kaltevankulman alueille. Tätä nykyä Metsäkaltevasta löytyy omakotitalojen ja päiväkodin lisäksi myös kerrostaloja sekä ikäihmisille tehostettua palveluasumista tarjoava hoitokoti.

Metsäkaltevan asemakaavoitus etenee Keskustaajaman osayleiskaavan sekä keväällä 2013 päivitetyn Metsäkaltevan yleissuunnitelman mukaisesti. Alueelle muuttaa vuoteen 2030 mennessä noin 6 000 asukasta. Väestöennusteen mukaan siellä asuu 7-11 –vuotiaita lapsia yli 200 jo vuonna 2020. Tällä hetkellä Metsäkaltevassa on asukkaita noin 820.

Metsäkaltevatalon rakentamisesta kiinnostuneille järjestetään Hyvinkään kaupungintalolla 3.4.2019 yleisötilaisuus.

Kuvat:  Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy ja FIRA.

Päivitetty 1.7.2020