Water-LITE -projekti

Water-LITE -projekti Pariisissa 15.1.-20.1.2017

Kuva Pariisin opintomatkalta

Water –LITE (leisure, industry, tourism, energy) käynnistettiin suunnittelukokouksessa Saksan Marlissa lokakuussa 2016. Projekti on EU:n rahoittama Erasmus+-projekti, jossa koulumme lisäksi mukana ovat Pariisin esikaupunkialueelta Lycée Parc de Vilgénis, Gospodarska skola Instituto professionale Bujen kaupungista Kroatiasta sekä Hans-Böckler-Berufskolleg Marlista Saksasta. Jokaisella maalla on oma aiheensa, jota käsitellään kussakin koulussa. Ranskan koulussa aiheena oli vesi ja vapaa-aika, Kroatiassa vesi ja turismi, Suomessa vesi ja energia (koska saksalaiset luulivat, että meillä on runsaasti vuoria ja vesivoimaa), Saksassa vesi ja teollisuus. Tapaamisten välissä on ”kotitehtäviä”, jotka tehdään suuremman opiskelijajoukon kanssa omissa kouluissa, joten projektin eteneminen näkyy kunkin koulun elämässä ja siten suurempi joukko opiskelijoita osallistuu projektin toteuttamiseen kuin pelkästään kuuden opiskelijan joukko, jotka liikkuvat konkreettisesti projektin maista toisiin.

Kuva Pariisin opintomatkalta

Hyvinkään yhteiskoulun lukion joukkue opettajat Suvi Aspholm ja Minna Hietamäki, sekä kuusi projektiin valittua opiskelijaa lähdimme tammikuun 15. päivä Pariisiin viikoksi. Olimme kotitehtävänä jo ennen joululomaa koulussa kemian ja maantieteen ryhmissä laskeneet nelihenkisen perheen vedenkäyttöä, tutkineet Hyvinkään Veden vesilaskua ja veden hintaa arvonlisäveroineen, ja laskeneet yhden päivän ruokien sisältämän piiloveden määrän. Opiskelijat olivat valinneet erilaisia aamupaloja, lounaita ja päivällisiä ja tehneet laskelmat niistä. Tämä data mukanamme suuntasimme Pariisin eteläpuolella Massy-Palaiseaun aseman läheisyydessä olevaan Lycée Parc de Vilgénisiin valmiina kohtaamaan ranskan, saksan ja kroatian opiskelijat, joilla olisi samanlaiset laskelmat 

Kuva Pariisin opintomatkalta

mukanaan. Opiskelijamme olivat myös valmistaneet pp-esitykset, joissa kuvien avulla kerrottiin suomalaisista veteen liittyvistä vapaa-ajanviettotavoista sekä omasta koulustamme ja kotikaupungistamme.

 

Kuva Pariisin opintomatkalta  Kuva Pariisin opintomatkalta

Pariisissa viettämämme viikko oli siellä poikkeuksellisen kylmä. Pakkasta saattoi olla yöllä kymmenen astetta, päivälläkin viisi, ja lisänä vielä kylmä viima. Hyvinkäällä samalla viikolla oli lämpimämpää kuin Pariisissa. Me suomalaiset pärjäsimme hyvin, vaikka kylmä oli välillä meilläkin, kun vietimme niin paljon aikaa ulkona. Kroatialaiset palelivat eniten, koska he eivät ole tottuneet niin kylmään ja heidän vaatteensa ja kenkänsä eivät meidän mittapuun mukaan olleet talvivaatteita. Pariisissa annettiin saastevaroitus, ja rajoitettiin henkilöautoilla ajamista heti lähtömme jälkeen, koska kylmä ilmavirtaus piti saastepilven kaupungin yllä. Itsekin tunsin huonon ilmanlaadun kaupungilla liikkuessani.

Kuva Pariisin opintomatkalta Eiffel-torni

 

 

Water-LITE –projekti jatkuu Kroatiassa huhtikuussa veden ja turismin parissa. Ensi lokakuussa kaikki projektilaiset tulevat vuorostaan Suomeen, Hyvinkäälle, kouluuni. Silloin työskennellään energia-aiheen parissa. Järjestämisvastuu onkin koulullani, joten valmistelutyötä riittää jo tälle keväälle. 

Pariisissa opiskelijat majoittuivat perheissä. Meidän opiskelijoidemme velvollisuus on vuorostaan ensi syksynä majoittaa omissa kodeissaan tähän projektiin osallistuvia ulkomaalaisia opiskelijoita.  

 

Päivitetty 30.1.2020