H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Thomas Nyqvist

1.4.-15.5.2016


Thomas Nyqvist
Maalauksia ja piirustuksia
Målningar och teckningar
Iso sali

Erno Enkenberg
Horisontin takana
Kaapon galleria

Hyvinkään taidemuseossa avautuu kaksi näyttelyä, joiden maalauksissa katsoja kohtaa oudon hämmentäviä ja kiehtovia kaupunkimaisemia.

Taidemaalari Thomas Nyqvistin suurikokoisten maalausten hajonneet, murskautuneet ja vielä avuttomasti pystyssä olevien rakennusten jäänteet ovat samaan aikaan todellisia näkymiä Helsingistä ja apokalyptisiä viittauksia tulevaan. Nyqvistin maalausten rakennusfragmentteja ei kytketä uudisrakennuksiin. Rauniot eivät näytä liittyvän minkäänlaiseen historialliseen jatkumoon, vaikka muistuttavat jostakin kerran olleesta. Maalaukset muistuttavat meitä myös tuhotuista ja raunioituneista kodeistaan pakenevista pakolaisista. 

Taidehistoriallisesti tietoinen raunioromantiikka yhdistää maalaukset tietynlaisen kuvallisen esittämisen traditioon. Reaalimaailmasta rauniofragmentit etäännyttää niiden epätodellinen, mystinen, voisiko sanoa pelon ja kauhun tunnelmia luova valaistus. Taitelija kietoo rauniot öiseen romanttiseen valaistukseen. Maalausten vieraannuttavan tunnelman ja melankolisuuden ehkä selittää juuri tuo ihmisen poissaolo. Täydellinen autius, mikään ja kaikki maalauksissa on todellisesta maailmasta.

Kuvataiteilija Erno Enkenberg on tullut tunnetuksi tiedettä, historiaa ja tieteellistä metodeja käsittelevillä ja tulkitsevilla maalauksillaan. Hän saattaa aloittaa pienoismallilla, mutta itse maalaamisprosessi saa aikaan ei pienoismallia vaan mielikuvan siitä. Enkenberg maalaa maalauksia, joissa todellisuus ja mielikuvat kohtaavat. Maalaukset ovat ikään kuin etäännytetty ja pelkistetty. Taiteilijan maalausten paikat ovat eräänlaisia epäpaikkoja, tarkasti ympäristöstä rajattuja.

Horisontin takana –näyttelyn teokset lähestyvät kiinnostavalla tavalla olemassa olevan maiseman todellisuutta. Aiheena ovat Hyvinkään (taiteilijan kouluajan kotikaupungin) tunnetut maamerkit kuten Koneen torni, Kymppitalo ja Hopealyhty-ravintola. Maalauksissa nämä tutut näkymät on uudelleen tulkittu ja etäännytetty lähes unenomaiseksi näkymäksi. Huolellinen, esteettisyyttä korostava ja yksityiskohtia karsiva maalausjälki on ominaista Erno Enkenbergin maalauksille. Näyttelyssä on  mukana myös installaatio, joka tutkii ja analysoi mahdollisesti erästä katoavaa aluetta, kirjoja. 


Kuvassa Thomas Nyqvistin teos Red Matter, kuva Jussi Tiainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Nyqvist, Red matter, 2015, öljy kankaalle, 290 x 435 cm. Kuva: Jussi Tiainen.


 

 


 

  

Päivitetty 11.9.2019 Tulosta