H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Matthias Mayer

Stillkuva Matthias Mayerin teoksesta HU' Made
Stillkuva teoksesta HU' Made, 2010, 3:05 min

Speed of Cars -sarja
Vauhdikkaassa teoksessa tutustutaan urbaaniin tilaan katutasosta katsottuna, ajoittain ylös suunnatulla fokuksella. Pääosaa esittää vain hieman lelua suurempi kauko-ohjattava auto, jonka Matthias Mayer ("Mo Magic") on kehittänyt itse. Auto on sankari, joka sukeltaa karuun suurkaupunkiin, ja valittu näkökulma saa sen toiminnan näyttämään itsenäiseltä, lähes anarkistiselta.

Auto muistuttaa kauko-ohjattavaa elävää patsasta, joka tulee liikenteen väliin ja valtaa kaupunkitilan. Speed of Cars -sarja on kuin rap-musiikkia silmille.

Stillkuva Matthias Mayerin teoksesta Hendek Hendek Atladim
Stillkuva teoksesta Hendek Hendek Atladim, 2010, 3:00 min.

HU' Made, 2010, 3:05 min
Video syntyi työkomennuksella Zendai Museum of Modern Art Shanghain kutsusta "Intrude Art & Life 366" -projektin puitteissa Kiinassa (2008).

Hendek Hendek Atladim, 2010, 3:00 min
Video syntyi Istanbulin kaupunginosan Cihangirin ja Berliinin Mitten "Komsular Arasi – Amongst Neighbours" -vaihto-ohjelman puitteissa yhteistyössä Kolonie Weddingin kanssa (2009).

SIX TT 01, 2015 (HD, 14 min)
Videossa Mayer esiintyy kolmois-DJ-setillä (kuusi levysoitinta ja kolme miksauskonsolia), mikä kolminkertaistaa DJ:n työn kompleksisuuden. Se puolestaan antaa tilaa äänikokeiluille ja tuntemattomalle. Kolme äänirihmaa nivoutuvat yhteen ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Mayer työskentelee usein DJ:nä, ja tässä teoksessa hän pyrkii luomaan käänteistä tai anti-DJ-soittoa: kakofoniaa, jossa erilaiset äänet luovat mahdollisimman riitasointuisen rykelmän, joka kuitenkin on musiikkia.

Matthias Mayer on syntynyt vuonna 1967 Wormsissa, Saksassa. Hän on toiminut taiteilijana, kuraattorina ja näyttelyjärjestäjänä 1990-luvun alusta lähtien. Hänen töihinsä kuuluu maalauksia, veistoksia, installaatioita, videoteoksia, performansseja ja valokuvausta. Useissa töissään hän kyseenalaistaa sosiaalisia sääntöjä ja olosuhteita populaarikulttuurin kontekstissa. Viimeaikaisissa töissään hän on keskittynyt musiikin ja kuvataiteen väliseen vuorovaikutukseen.

Vuodesta 2003 lähtien Mayer on vetänyt Berliinin Weddingin kaupunginosassa sijaitsevaa, Kolonie Weddingiin kuuluvaa Spor Klübü -projektitilaa ja kuratoinut ja järjestänyt tähän mennessä yli sata näyttelyä.

Päivitetty 11.9.2019