H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Karen Koltermann

Kuvassa osa Karen Koltermannin teoksesta Out of the Black
Osa teoksesta Out of the Black, nimetön; 2014;  valokuvatuloste, öljy ja akryyli akvarellipaperille

Merelliset aiheet ovat keskeisessä osassa satamakaupunki Bremerhavenissa varttuneen Karen Koltermannin töissä. Hän seurasi tiiviisti 21 vuoden ajan Bremerhavenissa sijainneen laivan tarinaa. Lopulta laiva kuljetettiin liettualaiselle telakalle romutettavaksi. Tekstinä laivan tarina on kuin jännittävä seikkailuromaani, mutta Karen Koltermann on muovannut siitä visuaalisesti dramaattisen teoksen. Hän vetää yleisön mukaan taiteeseensa, maalaa, valokuvaa, videokuvaa ja tekee koko tilan täyttäviä installaatioita. Koltermann käyttää tekniikoiden ja installaatioiden erilaisia fyysisiä ominaisuuksia vaihtoehtoisten kokemusten synnyttämiseen. Esimerkiksi maalatut aallot tekevät veden pirskahtelusta käsin kosketeltavaa tai videoprojektiossa ohi lipuva laiva herättää samanlaisia tunteita kuin venepakolaisille, jotka turhaan toivovat jokaisen lähestyvän laivan tuovan pelastuksen.

Kuvassa Karen Koltermannin teos ...Seething...
... seething ..., 2016/2017, kromogeeninen värivedos, öljy, akryyli ja siirtokirjaimet akvarellipaperille

Karen Koltermann yhdistelee töissään erilaisia tekniikoita. Hän voi lisätä pensselillä maalattuja elementtejä valokuviin, joiden taustat ovat usein kuin maalattuja kollaaseja. Koltermann ei keskity taiteessaan puhtaaseen, hyvään, totuuteen tai kauniiseen vaan on kiinnostunut moniselitteisistä sekoituksista sekä siirtymän ja rappion prosesseista.

Teksti: Ludwig Seyfarth

Karen Koltermann syntyi Bremenissä vuonna 1964 ja opiskeli ensin arkeologiaa Hampurin yliopistossa. Vuonna 1988 hän siirtyi Hampurin kuvataideakatemiaan opiskelemaan dokumentti- ja animaatioelokuvaa ja valmistui vuonna 1996 erinomaisin arvosanoin. Koltermann sai Hampurin hansakaupungilta kuvataideapurahan vuonna 1997. Vuosina 1994–2000 hän oli mukana johtamassa projektitilaa Hampurissa. Koltermann asuu Berliinissä, mutta hänellä on ollut lukuisia yksityisiä ja yhteisiä näyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, esimerkiksi Bremerhavenissa, Hampurissa, Leipzigissä, Frankfurt am Mainissa, Berliinissä, Kööpenhaminassa, Malmössä, New Yorkissa, Maracaibossa ja Santiago de Chilessä. Hän on saanut apurahan muun muassa Malmössä työskentelyä varten.

Päivitetty 11.9.2019