H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Jovan Balov

Jovan Balov
Facies Mea Faciem Larva, 2013-2016, akryyli kankaalle

Jovan Balov maalaa hyperrealistisia muotokuvia monokromaattisissa ruskean ja beigen sä-vyissä akryylillä kankaalle. Hänen työnsä ovat keskikokoisia, kooltaan yleensä 90 x 110 cm.

Balov ei tee pelkästään asetelmia vaan työstää muotokuvia käsitteellisen prosessin kautta yhdessä niissä esiintyvien henkilöiden kanssa. Intensiivisistä keskusteluista heidän välillään syntyy valokuvasarjoja, joiden avulla Balov pääsee lähemmäksi kohteiden luonnetta ja sitä, mitä hän haluaa löytää maalattavan ihmisen ulkokuoren alta. Näin hän haluaa tuoda esille sen, mikä on piilossa.

Jovan Balov
Urs Jaeggi, 2014, akryyli kankaalle

Valokuvista Balov valitsee huolellisesti ne, jotka parhaiten kuvaavat hänen vaikutelmaansa, ja leikkaa niitä pienemmiksi suorakulmioiksi. Hän järjestelee paloja uudestaan muodostaen näin uusia kasvoja. Otsa ja hiukset, silmät, nenä ja korvat, suu ja leuka sekä kaula kootaan usein eri kuvista. Yksi osa kasvoja hymyilee, toinen on vakava tai katsoo eri suuntaan. Näin paloista syntyy täysin uudenlaisia kokonaisuuksia.

Balovin hyperrealististen muotokuvien tarkoitus ei ole aiheen todenmukainen jäljittely vaan todellisuuden realistinen ylittäminen. Toisin kuin fotorealismissa, jossa hohdokkaan realisti-sen esityksen on tarkoitus olla vain kaunis, Balov haluaa hyperrealistisissa töissään esittää kysymyksen asioiden ja maalattavien hahmojen olemuksesta ainoastaan hieman liioitellun todellisuuden kautta.
Rolf Külz-Mackenzie

Jovan Balov syntyi vuonna 1961 Skopjessa. Hän on makedonialainen taiteilija, galleristi ja kuraattori, joka asuu ja työskentelee Berliinissä. Hän opiskeli ensin arkeologiaa ja myö-hemmin kuvataidetta Skopjessa, sitten Berliinin taideyliopistossa. Taiteellisen työn lisäksi Balov johtaa Prima Center -projektitilaa, joka on osa Kolonie Weddingiä. Prima Centerissä hän järjestää ja kuratoi vuosittain useita näyttelyitä, joiden painopiste on kaakkoiseurooppa-laisissa taiteilijoissa. Balov on ollut ideoimassa ja järjestämässä vaihto-ohjelmia ja projekteja Norjassa, Belgiassa, Sloveniassa, Kroatiassa, Serbiassa ja Makedoniassa.

Vuonna 2007 Balov sai Ateenassa "Rigas Charta" -kulttuuripalkinnon rajoja rikkovasta kulttuurin edistämisestä Balkanin niemimaalla. Vuonna 2013 hän voitti Pariisissa Gallery Du Colombierin "European Capital of Culture" -palkinnon maalaustaiteestaan. Vuonna 2015 Makedonian Eurooppa-liike nimitti Balovin kulttuurisuurlähettilääksi ja "Makedonian vuoden 2014 eurooppalaiseksi persoonaksi".

Päivitetty 8.9.2017 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

Tietosuoja

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT
ajalla 6.6.-17.11.2019

Aikuiset 8 €
Ryhmät yli 10 henkilöä 7 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 7 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >