H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Henrik Jacob

Kuvassa Henrik Jacobin teos Tattooed One
Tattooed One; musta, harmaa ja valkoinen muovailusavi

Henrik Jacob on saksalainen taiteilija, joka luo keinotekoisia maailmoja toisen ja kolmannen ulottuvuuden välille. Hänen töissään on kyse installaatioista ja vuorovaikutuksesta.

Koko taiteilijauransa ajan hänen tavoitteenaan on ollut tutkia, miten tutut populaarikulttuurin kuvat ovat rakentuneet ja mihin perustuu halumme uskoa niihin. Tässä KNETE-sarjassa taiteilija tutkii, mitä tapahtuu, kun kuvan tekemistä lähestytään aivan uudesta näkökulmasta ja aivan uudella menetelmällä. Knete-sarjan teokset ovat itse asiassa käsin veistettyjä kuvia, jotka on tehty kokonaan mustasta, harmaasta ja valkoisesta muotoilusavesta ja jotka ensisilmäyksellä näyttävät epäselviltä valokuvilta. Taiteilija leikkii aisteillamme: silmämme haluavat "litistää" hänen kuvansa ja muuttaa ne alkuperäisinä lähteinä olevien valokuvien jäljennöksiksi. Kuitenkin jokainen muovailusaven kappale, joka on osa lopullista kuvaa, on taiteilijan huolellisesti paikalleen asettama todentuntuisen kuvan luomiseksi. Joudumme lähestymään kuvan tarkastelua kiertoteitse, kun Jacob leikittelee sisään-ulos-, takaa-eteen- ja ylhäältä-alas-ulottuvuuksilla. Hänen teoksensa eivät ole valokuvia eivätkä maalauksia. Me näemme ne kuvina, mutta ovatko ne veistoksia? Taiteilija käsittelee Knete-sarjassa kuvatasoa siten kuin taidemaalarin sisään olisi piilotettu veistäjä. Meidät kutsutaan sivustakatsojina osallistumaan avoimeen, arkiseen psykodraamaan, jota leimaa taiteilijan pakkomielteinen kädenjälki.

Kuvassa Henrik Jacobin teos Talot
Talot; musta, harmaa ja valkoinen muovailusavi

Henrik Jacobin muovailusavityössä Cafe Deutschland International – The Bar katsoja seisoo 4 x 3 metrin mustavalkoinstallaatiossa, jossa hän voi istua alas ja nauttia juoman. Taiteilija on rakentanut tyypillisen saksalaisen kulmakuppilan pulloista, matkamuistoista ja postikorteista, jotka viittaavat Saksan tämänhetkisiin poliittisiin tapahtumiin. Katsojat kutsutaan muuttamaan näkökulmiaan, kävelemään ympäriinsä ja keskustelemaan taiteilijan kanssa.

Henrik Jacob on syntynyt vuonna 1972 Dresdenissä, Itä-Saksassa. Hän opiskeli kuvataiteita Bremenin taidekorkeakoulussa Saksassa (1994–2000) sekä Winchester School of Art -taidekoulussa Barcelonassa, Espanjassa. Vuonna 2001 hän valmistui professori Rolf Thielen johdolla Hochschule für Künste Bremen -taidekorkeakoulusta. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä ja on yksi Berliinissä toimivan ja palkitun, Kolonie Weddingiin kuuluvan Kulturpalast Wedding International -projektitilan perustajista ja kuraattoreista.
Henrik Jacobin teoksia on ollut esillä useissa galleria- ja museonäyttelyissä eri puolilla Eurooppaa, esimerkiksi Saksassa, Espanjassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa ja Isossa-Britanniassa. Hän on voittanut useita palkintoja ja saanut lukuisia taiteilija-apurahoja.

Päivitetty 11.9.2019