H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Gabriele Stellbaum

Sillkuva Gabriele Stellbaumin videoteoksesta Heretfore
Heretfore-videoteos, 2017

Videoteoksissaan Gabriele Stellbaum luo kertomuksia, jotka koostuvat ja rakentuvat emotionaalisista, henkisistä ja sosiopoliittisista tarinoista. Kohtaukset häilyvät jatkuvasti ilmaisun ja vetäytymisen välillä ja monitulkintaisuus on vallitseva, mutta ei koskaan absoluuttinen strategia.

Ajan mittaan päähenkilöt moraaliin liittyvine taakkoineen ja toiveineen nousevat esiin kertomuksesta. Stellbaum sumentaa elokuvan ja teatterin rajoja ja hänen kielenkäyttönsä korostaa minimaalista mutta tarkoin laskelmoitua näyttämöllepanoa. Monisyiset visuaaliset asetelmat kehittyvät kerronnaksi rinnakkain passiivisten kertojien kanssa. Päähenkilöt suorittavat olemattoman pieniä ja vaatimattomia toimia, jotka muuttuvat poliittisiksi ilman että he tietoisesti tai tarkoituksella tekisivät jotain merkityksellistä.

Teoksissa korostuu Stellbaumin huoli menneisyyden ja tulevaisuuden sosiopoliittisista vastuista, ja lähtökohtina ovat sosiaaliseen valvontaan, henkilökohtaiseen ja julkiseen identiteettiin, epävarmuuteen, neurotieteisiin ja virtuaalitodellisuuteen liittyvät kehityskaaret. Kohtaukset kudotaan kerroksittain, ja maatuskamaisesti edetään kohti sitä, mitä kudotun tarinakankaan pistojen välisessä saavuttamattomassa tilassa piilee.

Gabriele Stellbaum on syntynyt Berliinissä. Hänen töitään on ollut laajasti esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hänen videoteoksiaan on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa Yhdysvalloissa ja ulkomailla. Stellbaumin videoteoksia on arvosteltu Artnet.com-sivustolla sekä Director's Loungessa. Stellbaum ohjaa, tuottaa ja käsikirjoittaa omat videoteoksensa ja näyttelee niissä itse.

Päivitetty 11.9.2019