H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

HILJAISUUDEN MANIFESTI JA TAPIO HAILI


Hiljaisuuden manifesti
Iso sali 14.12.2018–24.2.2019

Ulla Karttunen, Jukka Korkeila, Anni Löppönen, Ville Löppönen ja Henry Wuorila-Stenberg

 

Ulla Karttusen installaatio Donna Criminale

Ulla Karttunen: Donna Criminale


Hiljaisuuden manifesti kokoaa yhteen viisi kuvataiteilijaa, joille hiljaisuus on keskeinen asia taiteen tekemisessä. Hiljaisuus yhdistetään hyvin usein puhumattomuuteen ja äänettömyyteen. Näyttelyn taiteilijoille hiljaisuus ei tarkoita pelkästään hiljentymistä, vaan se on osa työskentelytapaa, joka tarjoaa mahdollisuuden päästä sisäisten kuvien ja kokemusten äärelle, yhteyden näkemiseen, kuuntelemiseen ja läsnäoloon.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, valokuvia ja installaatioita, jotka lomittuvat taidemuseon ison näyttelysalin lattialle, seinille ja kattoon, saman teeman ympärille.

Ulla Karttunen (s. 1956) työskentelee digitaalisesti ja manuaalisesti käsiteltyjen kuvien sekä installaatioiden parissa. Hän käyttää materiaaleinaan usein arkipäiväisiä aineksia, kuten median julkaisemia aineistoja tai vessapaperia. Karttusen tuotannosta näyttelyssä nähdään muun muassa Firenzessä, Leipzigissä, Weimarissa ja Roomassa kiertänyt sekä palkittu vessapaperi-installaatio Donna Criminale.

Jukka Korkeila (s. 1968) täyttää ison salin päätyseinän uudella, tilaan suunnitellulla, suurikokoisella Älkää peljätkö -installaatiollaan. Korkeila on tunnettu seinänkokoisista teoksistaan, joissa yhdistyvät populaarikulttuurin kuvasto, graffitinomainen teksti, vahvat väripinnat ja toisto.

Anni Löppönen (s. 1981) on valokuvataiteilija, jonka teoksissa lapsi ja leikin tuomat roolit nousevat esiin. Hänelle näyttelyn teema, hiljaisuus, tapahtuu lasten leikin muovaamassa muotokuvassa ja tilassa.

Ville Löppöselle (s. 1980) maalaaminen on rukousta. Hän käyttää teoksissaan itäisen kristillisen ikoniperinteen ja läntisen roomalaiskatolisen taiteen kuvastoa. Löppösen mukaan teosten on synnyttävä hiljentymisestä, vuoropuhelusta, odottamisesta ja kuuntelusta.

Henry Wuorila-Stenbergille (s. 1949) maalaaminen olemista mysteerin äärellä. Hänellä hiljaisuus merkitsee omaan työskentelyyn liittyvää väliaikaista, ei pysyvää, tilaa. Taiteilijan mukaan kyseessä on mysteeri, joka avautuu ja sulkeutuu.

 


 

Tapio Haili
Grafiikkaa ja maalauksia
Kaapon galleria 14.12.2018–24.2.2019

 Tapio Hailin puupiirros Vaiveron myllytila, Hyvinkää

 Tapio Haili: Vaiveron myllytila, Hyvinkää, 1974, puupiirros

Taidegraafikko ja -maalari Tapio Hailin (1927–1986) ura oli varsin tuottelias. Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleriassa esitellään taiteilijan tuotannosta nelisenkymmentä teosta 1940-luvulta 1980-luvulle. Värikylläiset luontokuvat, taidokkaat Hyvinkää-aiheet ja tunnelmalliset matkakuvat ovat näyttelyn pääosassa. 

Tapio Hailin taide on monelle hyvinkääläiselle tuttua ja muistoja herättävää. Taiteilijan kotikulmat Kautonkadulla, Siltakadun ympäristö, maisemat Kytäjältä tai kuvat Hyvinkään uudesta kirkosta ovat monelle tuttuja. Vaikka Hyvinkää-tietoutta ei olisi, kiinnittyvät Hailin kaupunkikuvat aiheistoon, jolla on pitkät perinteet länsimaisessa kuvakulttuurissa.

Luonto tarjosi taiteilijalle ehtymättömän inspiraation lähteen. Erityisesti Lappi herää eloon Hailin grafiikantöissä ja maalauksissa. Myös Suomenlahden saaret rantoineen olivat hänelle rakkaita kuvausaiheita. 

Tapio Haili matkusti ulkomailla 1950-luvulta lähtien ja hänen taidettaan esiteltiin myös kansainvälisesti muun muassa Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Neuvostoliitossa ja Kiinassa. Näyttelyssä on esillä matkakuvien kokonaisuus, joiden kautta aistii muun muassa Italian ja Espanjan tunnelmia. 

Taidetta Haili opiskeli ensin työväenopiston taidekerhossa, vuosina 1949–1950 Vapaassa Taidekoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1950–1954. Professori Aukusti Tuhkan (1895–1973) johdolla Tapio Haili opiskeli taidegrafiikkaa kahdeksan vuotta 1954–1962. Hailin teoksia oli ensimmäisen kerran julkisesti esillä Helsingissä vuonna 1952. 

Tapio Hailin merkitys Hyvinkään taide-elämälle on kiistaton. Hän oli yksi paikallisen taiteilijaseuran perustajajäsenistä, toimi opettajana Hyvinkään Taidekoulussa ja myöhemmin koulun rehtorina. Haililla itsellään oli vuosikymmenten aikana satoja oppilaita, ja hän siirsi taidegrafiikan oppeja pyyteettömästi eteenpäin.

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat peräisin Hyvinkään taidemuseon kokoelmasta ja yksityiskokoelmista. Hyvinkään taidemuseo etsi alkuvuodesta yksityisomistuksessa olevia Hailin maalauksia ja grafiikkaa. Teostiedustelu tuotti mittavan määrän, lähes 200 yhteydenottoa. Teoksia löytyy yksityiskodeista eniten Hyvinkään alueelta, mutta haku tuotti yhteydenottoja aina Rovaniemeltä ja Joensuusta asti.
 

KOKOELMAT ESILLÄ:

2.1.–31.12.2018
Yrjö Saarisen maalauksia ja piirustuksia Sonckin kokoelmasta
Helene Schjerfbeck -huone

Kokoelmanäyttelyt ovat suljettuina aina näyttelyn vaihtojen aikana.

Päivitetty 12.9.2019

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 


PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 6 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Ryhmät yli 10 henkilöä 5 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 
AVOINNA

Taidemuseo on suljettu. Avaamme uudistuneen museon alkuvuodesta 2022.

Poikkeusaukioloajat >>