H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

 

Arkea ja unelmia - 100 vuotta hyvinkääläistä kuvataidetta

17.2.–28.5.2017

 
Hyvinkää 100

 

Kuvassa Helene Schjerfbeckin teos "Annuli lukee"
Helene Schjerfbeck: Annuli lukee, 1923, öljy kankaalle.
Yrjö ja Nanny Kauniston kokoelma, Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo.
Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen

Hyvinkää on maankuulu kuvataiteilijoistaan. Nyt Hyvinkään 100-vuotisen kuntahistorian ja vielä pitemmän taidehistorian kunniaksi Hyvinkään taidemuseo juhlistaa kotikaupunkinsa taide-elämää esittelemällä kevään juhlanäyttelyssä koko laajan ja maineikkaan taiteilijakuntansa teoksia. Arkea ja unelmia -näyttelyssä on mukana 79 taiteilijaa ja yli 240 teosta. Hyvinkään kaupunkikuvassa laaja taiteilijakunta on aina näkynyt monella tavalla kannanottoineen, näyttelyineen ja monine tempauksineen. He ovat tuoneet kaupunkiin eloa ja myös taide-elämälle valtakunnallista merkitystä.

Tunnetuin hyvinkääläistaiteilija on Helene Schjerfbeck, joka saapui paikkakunnalle kesäkuun alussa 1902. Seuraavaksi saapuivat 1916 maalaustaiteemme kapinalliset, taidemaalarit Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski vastavalmistuneisiin ateljeetaloihinsa Humalaan ja Krapulaan. Heidän vanavedessään paikkakunnalle asettui lyhyemmäksi ja pidemmäksi aikaa suuri joukko taiteilijoita kuten Onni ja Janne Muusari, Anton Lindforss, Paavo Leinonen ja Asti Vermanen. Rakkaus Meeri Kallioon puolestaan toi seuraavan sukupolven suuren värimaalarin Yrjö Saarisen Hyvinkäälle 1920–1930-lukujen vaihteessa.

Sodan jälkeen muodostui Hyvinkäälle vilkas ja aktiivinen taiteilijayhteisö taiteilijaseuroineen, joka perustettiin 1958. Sen aktiiviset jäsenet, kuten taidemaalarit Yrjö Raaska ja Tapio Haili, kuvanveistäjä Terho Sakki sekä kuvataiteilija Eino Vesalainen, vaikuttivat paikkakunnalla vuosikymmenien ajan.

Täysin uudenlainen dynaaminen aikakausi alkoi kaupungin taide-elämässä, kun Siltakatu 5:n (nyk. Solbonkatu) taiteilijatalo perustettiin 1968. Taloa asuttivat nuoret lahjakkaat taiteilijat. Siellä ovat asuneet mm. taidemaalarit Antti Jantunen, Lauri Räikkönen, Raimo Reinikainen, Olavi Suomela ja Ari Rantamäki, kuvanveistäjät Taisto Martiskainen, Anneli Sipiläinen ja Veijo Ulmanen sekä graafikko-taidemaalari Margareetta Liljeblad, jotka toivat nykytaiteen suuntaukset hyvinkääläisille tutuiksi ja ihmeteltäviksi. Hyvinkään taidehistoria voi ylpeillä myös omalla maisemakoulukunnalla, jonka keskeiset jäsenet ovat taidemaalarit Ilpo Stor-Pellinen, Hannu Lindholm ja Armas Hursti. Villatehtaan ateljeetilat 1990-luvulta lähtien ovat nekin edesauttaneet taiteilijapiirin laajenemista. Siellä työskentelevät tai ovat työskennelleet mm. kansainvälisesti menestyneet kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Mika Karhu sekä taidemaalarit Kaisu Aro ja Helvi Mustonen.

Arkea ja unelmia -näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Näyttelyn oheisohjelmisto >>

 

Seinätön museo

Näyttelyn mobiiliopastukseen pääset täältä >>

Näyttelyn taiteilijat

Kaisu Aro, Liisa Björn, Minette Donner, Marja Eerola, Erno Enkenberg, Joe Gripenberg, Tapio Haili, Astrid Halonen-Seppälä, Maija Helasvuo, Iris Hillo, Tuula Honkanen-Laine, Armas Hursti, Timo Hämäläinen, Ahti Isomäki, Antti Jantunen, Markku Juuti, Mika Karhu, Pirkko Kolehmainen, Hannu Kotivalo-Reinikainen, Jarmo Kukkonen, Olavi Lakanen, Jani Leinonen, Salla Lehtinen, Margareetta Liljeblad, Anton Lindforss, Hannu Lindholm, Maarit Malin-Pötry, Heikki Marila, Taisto Martiskainen, Mauno Mattila, Irma Melaja, Olli-Pekka Merimaa, Pirkko Mursula, Helvi Mustonen, Janne Muusari, Onni Muusari, Tero Nauha, Maija Nuotio, Onni Oja, Kaisu Paavilainen, Reijo Puranen, Unto Pusa, Yrjö Raaska, Ari Rantamäki, Raimo Reinikainen, Jalmari Ruokokoski, Pekka Ryynänen, Lauri Räikkönen, Erkki Saarikuru, Yrjö Saarinen, Timo Sailaranta, Terho Sakki, Tyko Sallinen, Jaakko Salmi, Timo Salmi, Juho Salminen, Olga Schaaf, Helene Schjerfbeck, Arvo Seppänen, Anneli Sipiläinen, Ilpo Stor-Pellinen, Olavi Suomela, Hannu Tampio, Nikolai Tervakorpi (Tscherbakoff), Lea Tiihonen-Jantunen (Pellegrino), Tiina Torkkeli, Veijo Ulmanen, Anniina Vainionpää, Tiina Valkeapää, Pekka Walliander, Raimo Valo, Johannes Vatka, Asti Vermanen, Eino Vesalainen, Eira Viertoma, Risto Vilkka (Knut Kymen) ja Kaapo Wirtanen

 

Suomi 100

Päivitetty 7.2.2017 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

Tietosuoja

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 6 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >