H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

 

Antero Kahila ja R2014

Antero Kahila
Iho – Skin
Iso sali 2.3.–27.5.2018

Kuvassa Antero Kahila työhuoneellaan.
Antero Kahila maalaa työhuoneellaan

Helsinkiläinen kuvataiteilija Antero Kahila (s. 1954) on viime vuosina käsitellyt teoksissaan vieraantumisen, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden teemoja. Hyvinkään taidemuseon isossa salissa 2.3.-27.5.2018 esillä olevassa näyttelyssä taiteilija käsittelee minän ja maailman rajapintaa, maailman kohtaamista, tuon kohtaamisen tuomia pelkoja, epävarmuutta ja ristiriitaisuuksia. Kuvien tekeminen on hänelle tapa esittää kysymyksiä sekä etsiä merkityksiä ja merkityksellisyyttä.

Kahilan maalauksissaan käyttämät visuaaliset keinot tuovat elävästi mieleen etenkin 1600-luvun barokin ajan maalaustaiteen, mikä ei ole sattumaa. Kahila muistetaankin erityisen hyvin 2008 valmistuneesta maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisesta suurhankkeestaan, jonka aikana hän rekonstruoi toisen maailmansodan aikana tuhoutuneen tai kadonneen italialaisen barokkimestari Caravaggion teoksen Pyhä Matteus ja enkeli.

Näyttelyn nimi Iho viittaa rajapintaan, missä minä loppuu ja maailma alkaa. Teeman voi nähdä myös henkisenä rajapintana: mikä meidät läpäisee ja mikä jää ulkopuolelle. Iho on ihmisille tärkeä myös konkreettisesti. Se suojaa meitä ulkoisilta ärsykkeiltä ja toimii tuntoaistimena. Näyttelyn teoksissa sama symboliikka ulottuu myös keinotekoisten pintojen pariin. Kylmiä materiaaleja kuten pressuja, kalvoja ja muoveja voidaan käyttää samaan tapaan eristämään ja eriyttämään erilaisia materiaaleja ja maailmoja toisistaan.

Kuvassa Antero Kahilan teos "Merkitys 1" vuodelta 2018
Antero Kahila: Merkitys 1, 2018

Kahilan näkökulma aiheisiinsa on inhimillinen ja myötäelävä. Hän kuvaa teoksissaan usein ihmiskehoa, kehon osia, käsiä ja kasvoja. Kuva-aiheista kuitenkin puuttuu usein jotain olennaista jopa niin, että välillä kokonaisuutta on vaikea hahmottaa. Pois jättämisellä taiteilija pyrkii antamaan katsojalle tilaa täydentää tyhjiä alueita kuvissa, antamaan tilaa tulkinnalle. Kyse on myös katsomiskokemuksen tahallisesta häiritsemisestä ja katsojan haastamisesta.

Kahilan öljymaalausten taustat näyttävät kuvissa yksivärisiltä, joko tummilta tai vaaleilta. Lähempää tarkasteltuna näennäisen yksivärisistä pinnoista muodostuu optisesti syvempiä, eri sävyillä toteutettuja tilallisia ympäristöjä. Yksinkertaistetut taustat johdattavat huomion teoksen keskeiseen tapahtumaan. Kaikki turha on jätetty pois. Kuva-aiheiden taustojen tumma ja vaalea hallitseva sävy eivät sinänsä edusta Kahilalle hyvää tai pahaa vaan enemmänkin jotain arvoituksellista, erilaisten merkitysten piilopaikkaa.

Iho-näyttely koostuu maalauksista, joiden koko vaihtelee 10-metrisestä puolimetriseen. Näyttelyn suurin, 2,7 x 10 metrin kokoinen, teos poikkeaa taiteilijan aiemmasta tuotannosta. Maalaus on osa Seitsemän toimintoa merkityksen löytämiseksi -yhteistyöprojektia, jonka innoittajana on runoilija-muusikko Kirsi Poutasen runo Observatorion tarkoilla teleskoopeilla sen näki... (Cafe Kurkin naiset, 2008 Tammi). Poutanen on myös toteuttanut, käsikirjoittanut ja säveltänyt maalauksen yhteyteen oman itsenäisen ääniteoksen, joka on kuultavissa osana teoskokonaisuutta.

 

R2014-ryhmä
Matka-alttari
Kaapon galleria 2.3.–27.5.2018

Samuli Heimonen, Salla Lehtinen, Sebastian Lindberg, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Pete "Hende" Nieminen, Ron Nordström, Tiia Orivuori, Reijo Puranen, Soili Talja, Katja Tukiainen ja Anniina Vainionpää

Kuvassa Samuli Heimosen teos "Muista"
Samuli Heimonen: yksityiskohta teoksesta Muista, 2018

Vuonna 2014 ryhmä taiteilijoita kokoontui Nykytaiteen alttarilla -näyttelyn myötä yhden ajatuksen ympärille: millainen olisi taiteilijan tekemä alttari? Tuloksena oli näyttely Tuusulan taidemuseossa, jossa jokainen taiteilija lähestyi aihetta omasta lähtökohdastaan käsin. Näyttelyn kuraattori, taiteen maisteri Tiia Orivuori, halusi viedä teemaa eteenpäin ja tiivistää ilmaisua: mikä aihe on taiteilijalle niin tärkeä, että ottaisi sen mukaan matkalle, ehkä jopa viimeiselle matkalleen? Hyvinkään taidemuseon näyttelyä varten ryhmä kasvoi kahdella uudella taiteilijalla. Tuloksena on Kaapon galleriaan levittäytyvä 12 taiteilijan ja 12 matka-alttarin kokonaisuus.

Eri kulttuureissa ja uskonnoissa alttareita on käytetty erilaisiin tarkoituksiin. Lähtökohtaisesti alttari on kultin harjoittamiselle pyhitetty paikka. Pysyvän sijoituspaikan lisäksi alttareita on pystytetty kulkuvälineisiin, mutta vielä kevyempi versio ovat mukana, jopa kaulalla, kuljetettavat matka-alttarit. Kristillisessä perinteessä matka-alttareita on käytetty apuna henkilöille, jotka eivät jostain syystä pääse liikkumaan kirkkoon. Alttari voi toimia myös henkilökohtaisena hiljentymisen paikkana.

Kuvassa Maaria Märkälän teos "Värisaarna"
Maaria Märkälä: Värisaarna, 2017

Nykyään uskonto ja hengellisyys saattavat olla monelle vieraita asioita, mutta siitä huolimatta ihminen voi pitää tärkeitä asioita, ihmisiä tai esineitä "pyhinä". Pyhällä on perinteisesti viitattu uskonnolliseen ajatteluun, maallisen ja arkipäiväisen vastakohtaan. Pyhän-käsite voidaan kuitenkin rinnastaa maallisessa ajattelussa erityisen korkealle arvostamiimme asioihin kuten esimerkiksi luontoon, sananvapauteen, ihmisoikeuksiin, meille tärkeisiin ihmisiin tai vaikka kirjoihin.

Kahdentoista taiteilijan matka-alttarit kertovat heidän suhtautumisestaan taiteen tekemiseen, itselle tärkeisiin teemoihin ja tekniikoihin. Kaikkia näyttelyn teoksia yhdistää myös pieni koko. Taiteilijoiden lähtökohta oli selkeä: teoksen voi toteuttaa millä tekniikalla tahansa, mutta sen tulisi mahtua laatikkoon, jonka koko on 10 x 15 x 15 cm. Tämä on pakottanut taiteilijat tiivistämään äärimmilleen omaa taiteellista ilmaisuaan, mutta samalla selkeyttämään omaa suhtautumistaan jokapäiväisen yläpuolelle nouseviin aiheisiin.

Päivitetty 26.2.2018 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

Tietosuoja

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 6 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >