H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

Tulevat näyttelyt

 

Laurentsius
Dancing with Reality
Iso sali ja Kaapon galleria 8.6.–9.9.2018

Kuvassa Laurentsius: Abstract Speech
Laurentsius: Abrstract Speech

Virolainen nykytaiteilija Laurentsius, oikealta nimeltään Lauri Sillak (s. 1969), vastaa Hyvinkään taidemuseon kesän kansainvälisestä näyttelykokonaisuudesta, joka levittäytyy museon isoon saliin ja Kaapon galleriaan. Näyttelyn nimi, Dancing with Reality, viittaa chileläisen elokuvaohjaaja Alejandro Jodorowskyn elokuvaan The Dance of Reality. Taiteilijan mukaan elokuvalla ja hänen maalaustaiteellaan onkin runsaasti yhtymäkohtia.

1980-luvun lopulla nuori Sillak pohti, tuleeko hänestä ammattiurheilija vai taiteilija. Tuolloin virolainen maalaustaide eli kukoistuskauttaan, ja koska lahjat vetivät urheilun sijaan taiteen tekemisen pariin, oli uravalinta selvä. Hän opiskeli maalausta Viron taideakatemiassa 1990-96 ja opetti siellä itse myöhemmin yhdentoista vuoden ajan. Nyt hän on toiminut seitsemän vuoden ajan täysaikaisena freelance-taiteilijana.

Laurentsius yhdistelee omaperäisellä sivellintekniikalla toteutetuissa maalauksissaan runoutta, draamaa, ironiaa, kitsiä ja käsittelee taiteen alkuperäisyyteen liittyviä kysymyksiä. Hän käyttää suvereenisti erilaisia tyylikeinoja yhdessä ja vertaakin taidettaan itämaiseen ruuanlaittoon: paljon erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin, vahvoja mausteita, joista syntyy yllättäviä yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Laurentsius: Last Supper

Laurentsius: Last Supper

Laurentsius käyttää usein suurikokoisten maalaustensa taustoina olemassa olevia tapettikuoseja. Tämä juontaa juurensa 1990-luvun Viroon, jossa oli pulaa taiteilijatarvikkeista. Nuorena taideopiskelijana hänellä oli tapana kiertää vanhoissa hylätyissä taloissa, joista löytyi tahriintuneita ja puoliksi irronneita vanhoja tapettipintoja. Ne olivat ilmaisia maalauspohjia ja niissä oli itsessään jo valmiiksi mielenkiintoisia kuvallisia elementtejä ja historian patinaa. Vanhat tapetit ruokkivat enemmän taiteilijan mielikuvitusta kuin puhtaat kankaat ja piirustuspaperit. Muutama vuosi sitten taiteilija löysi uudelleen opiskeluaikojensa metodin ja alkoi uudelleen maalata teoksia tapettipinnoille.

Laurentsius: Ruusu

Suurikokoisten maalausten ohella Laurentsius tekee myös pienikokoisia teoksia, joissa koristeelliset kehykset vievät usein suurimman osan huomiosta. 1990-luvun lopulla hän teki yhteistyötä kuvanveistäjä Anne Daniela Saalisten kanssa, jonka absurdin koristeellisiin "megakehyksiin" Sillak maalasi pienenpieniä ruusuja osaksi kokonaisuutta. Hieman myöhemmin Laurentsius alkoi tehdä kehyksiä itse samalla tekniikalla. Hyvinkään taidemuseon näyttelyssä nähdään uusi sarja näitä teoksia.

Hyvinkään taidemuseon ja Tuglas-seuran yhteistyönä toteutettu Dancing with Reality on Laurentsiuksen toinen isompi näyttely Suomessa. Edellinen järjestettiin 18 vuotta sitten Turun taidemuseossa yhdessä kuvanveistäjä Saalisten kanssa. Hyvinkään yksityisnäyttelyssä nähdään suurimmaksi osaksi taiteilijan viiden viimeisimmän vuoden aikana syntynyttä tuotantoa.

 

Hyvinkään Taiteilijaseura 60 vuotta
Iso sali ja Kaapon galleria 21.9.–28.11.2018

Huhtikuussa 2018 tulee kuluneeksi 60 vuotta Hyvinkään Taiteilijaseuran perustamiskokouksesta. Luvassa on laaja kattaus hyvinkääläistä nykytaidetta seuralta, johon kuuluu tällä hetkellä 58 jäsentä.

 

Hiljaisuuden manifesti
Iso sali 14.12.2018–24.2.2019

Jukka Korkeila, Ulla Karttunen, Anni Löppönen, Ville Löppönen ja Henry Wuorila-Stenberg

Kuvassa Ulla Karttusen Donna Criminale
Ulla Karttunen: Donna Criminale

Hiljaisuuden manifesti kokoaa yhteen viisi taiteilijaa, joille hiljaisuus on keskeinen asia taiteen tekemisen tiellä. Taiteilijoille hiljaisuus ei tarkoita pelkästään hiljentymistä, vaan se on osa työskentelyprosessia, joka tarjoaa mahdollisuuden päästä sisäisten kuvien ja kokemusten äärelle.

 

Tapio Haili
Grafiikkaa ja maalauksia
Kaapon galleria 14.12.2018–24.2.2019

Kuvassa Tapio Hailin Asetelma
Tapio Haili: Asetelma, 1953, puupiirros

Taidemaalari, taidegraafikko Tapio Hailin (1927–1986) monipuolista tuotantoa esitellään Kaapon gallerian yksityisnäyttelyssä. Entisen Suomen alueella Heinjoella syntynyt ja sodan jälkeen evakkona Hyvinkäälle muuttanut Haili muistetaan maalauksistaan, mutta erityisesti värigrafiikastaan, jossa korostuvat värien harmonia ja huolellisen tasapainoinen sommittelu. Taiteen tekemisen ohella Haili toimi Hyvinkään Taiteilijaseuran puheenjohtajana, Hyvinkään Taidekoulun rehtorina ja grafiikan opettajana samassa oppilaitoksessa.


 

KOKOELMAT ESILLÄ:

2.1.–31.12.2018 
Yrjö Saarisen maalauksia ja piirustuksia Sonckin kokoelmasta
Helene Schjerfbeck -huone

Kokoelmanäyttelyt ovat suljettuina aina näyttelyn vaihtojen aikana.

 


 

Päivitetty 11.11.2016 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

 

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 5 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 4 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 4 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >