H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

TULEVAT NÄYTTELYT

Merja Puustinen ja Andy Best
Happy Valley


Iso sali ja Kaapon galleria
7.5.–24.10.2021

Puustinen ja Best Paradise Express yksityiskohta
Yksityiskohta teoksesta Paradise Express, 2019.

Merja Puustisen ja Andy Bestin näyttely “Happy Valley” Hyvinkäällä tarkastelee ihmiskunnan ja luonnon katoavaa suhdetta. Tuntematon ja yliluonnollinen on usein esitetty hirviön, jumalan, demonin tai mytologisen pedon hahmossa. 

Näyttelyn nimi, Happy Valley- viittaa eurooppalaissyntyisen aristokraattien ryhmän dekadenttiin elämäntapaan, huumehuuruisiin safareihin ja rakastajiensa murhiin maailmansotien välissä. Seikkailijoiden ryhmä asui Happy Valley-nimisellä alueella Keniassa ja Ugandassa, jotka olivat tuolloin osa Iso-Britannian imperiumia. 

Kolonialismin aikakaudella, “eksoottinen” tarkoitti mahdollisuutta kuluttaa ja hyödyntää kokonaisia kulttuureja, maanosia, niissä asuvia kansoja, eläinkuntaa ja mineraaleja. Teknologinen edistys on pyritty tulkitsemaan osoitukseksi kamppailusta rodullisesta ylivertaisuudesta, mikä osaltaan selittää ihmisten viehtymystä sotilaalliseen konfliktiin. Happy Valley- näyttelyn teosten kautta taiteilijat tarkastelevat sodan symboliikkaa lapsellisena etuoikeutettujen leikkinä, samalla kun ihmiskunnan aika kuluu vähiin luonnonvarojen hupenemisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi.

Työryhmä 

Kuva- ja mediataiteilijat Merja Puustinen ja Andy Best ovat tunnettuja kokeellisista kuva-, media-, kaupunki-, ympäristö- ja performanssitaiteen teoksista. Taiteilijat ovat työskennelleet vuorovaikutteisen kuva- ja veistotaiteen parissa v. 1992 lähtien. Heidän näyttelytoimintansa on aktiivista ja kansainvälistä. Taiteilijoille myönnettin valtion mediataiteen palkinto 1998. He voittivat 2016 ensimmäisen palkinnon "Varge Dag"-teoksella, jossa maahanmuuttajanuorten kanssa suunniteltiin alikulkukäytävään eri kielisistä neonvalo-teksteistä sommiteltu ympäristötaideteos.

Taiteilijoiden Merja Puustisen ja Andy Bestin taideteokset koostuvat värikkäistä veistoksellisista rakenteista. Taiteilijaparin näyttelyissä yhteisöllisesti osallistavalla pedagogisella ohjelmalla on keskeinen merkitys.Päivitetty 2.3.2021