H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

NÄYTTELYT 2022


Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat 6.3.-28.8.2022

Olavi Uusivirta, 3.9.2021, Akuliina, Jämsä. Picture: Tomi Palsa.

”Palsan otokset eivät ole siloteltuja, karrelle photoshopattuja, eskapistisia karkkikuvia, jotka pyrkivät luomaan kohteestaan kuvaa ylimaallisena, kauniina, tavoittamattomana jumalhahmona. Pikemminkin voisi sanoa, että ne pyrkivät totuuteen, näyttämään elämän esiintymislavalla sellaisena kuin se on.” Olavi Uusivirta

Hyvinkään taidemuseon täyttävät keväällä 2022 valokuvaaja Tomi Palsan musiikkia soivat valokuvat. Näyttely on pitkän uran tehneen Palsan ensimmäinen ja nostaa esille hänen laajan tuotantonsa. Itseoppineen Palsan tie yhdeksi Suomen tunnetuimmista rock-kuvaajista alkoi viisitoistavuotiaana 1989 Lepakossa Nuclear Assaultin keikalta.

”Olen dokumentaristi. Tahdon saada jonkin tilanteen vangittua, enkä koe kotoisaksi ajatusta, että pitäisi rakentaa kuva alusta alkaen jossain studiossa. Tykkään olla mukana mahdollisimman näkymättömänä tarkkailijana, jotta voin ikuistaa kuviini aitoja asioita.” Tomi Palsa

Pimiössä kehitetyt valokuvat vaihtuivat myöhemmin digijärjestelmäkameraan ja pienet keikat saivat seurakseen maailmantähtien stadionkonsertit. Musiikin ystävät ovat nähneet Palsan valokuvia vuosien saatossa levyjen kansissa, julisteissa, kirjoissa sekä Rumban ja Soundin sivuilla. Nyt koko tuotannon kattava kaari on nähtävillä Hyvinkäällä, joka täyttyy kesällä 2022 musiikista ja festareista!

”Kyllä se varmaan jotenkin välittyy kuvista, että kuvaaminen on minulle sydämen asia.” Tomi Palsa


Historian iho
15.9.–2.10.2022

elaman elaimet_still2_heta pyhajarvi.jpeg

Taidelabran multimediatilassa on 15.9.–2.10.2022 esillä Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen opiskelijoiden Reetta Annalan, Daalia Kontion, Heta Pyhäjärven ja Ossi Oikarin videoteoksia.

Näyttelyn pohjana on toiminut yliopistonlehtori Mika Karhun vetämä luovan ajattelun kurssi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella. Nyt nähtävillä olevat videotaideteokset ovat syntyneet ajattelun perinteeseen pureutuneen kurssin teemoista aisteja, muistia ja tunteita aineistonaan käyttäen.


IC-98 mainos

IC-98: Haavoitettu maa
15.9.2022-8.1.2023

Taiteilijaryhmä IC-98:n Haavoitettu maa pimentää Hyvinkään taidemuseon ison näyttelysalin syksyn ajaksi. Tummasävyinen näyttely kutsuu katsojan sisään maailmaansa, jossa aika kulkee omaa vauhtiaan. Esillä on planeettamme historiaa varhaisimmista fossiileista uusimmalla teknologialla toteutettuihin tietokoneanimaatioihin.

IC-98 tunnetaan parhaiten näyttävistä, hidastempoisista animaatioistaan, jotka yhdistävät mustavalkoista lyijykynäpiirustusta digitaalisiin tehosteisiin. Taiteilijaryhmä on toteuttanut niiden lisäksi erilaisia paikka- tai tilannesidonnaisia projekteja, elokuvia ja taiteilijakirjoja. Teosten mittakaava on usein laaja ja ne käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta, pitkiä luonnonhistorian ajanjaksoja ja ihmisen jälkeistä tulevaisuutta.

Hyvinkään taidemuseon näyttelyn teoskokonaisuus käsittelee ihmisen luonnolle aiheuttamaan haavaa ja mahdollisuutta uuteen yhteyteen luonnon kanssa. Melankolisissa teoksissa voi nähdä myös pilkahduksen toivosta. Vaikka teosten tieteellinen ja filosofinen tausta on vahva, eivät ne pyri julistamaan vaan tarjoavat katsojalle mahdollisuuden tutustua niihin myös ilman taustatietoja vapaasti kokien.

IC-98 on Patrik Söderlundin (s. 1974) ja Visa Suonpään (s. 1968) muodostama, vuodesta 1998 lähtien toiminut taiteilijaryhmä. Pian 25 vuotta yhdessä toimineen taiteilijaryhmän tausta on kulttuurintutkimuksessa ja kuvataiteissa. Ryhmän teoksissa taiteellinen työskentely yhdistyykin usein tieteelliseen tutkimukseen ja filosofiseen ajatteluun. Vuonna 2015 IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa teoksellaan Tunnit, ajat, iäisyydet.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pro Av Saarikon kanssa.

Päivitetty 18.1.2023