H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

NÄYTTELYT 2020


Radoslaw Gryta
Viimeaikaiset työt
Iso sali  2.6.- 27.9.2020

Radoslaw Grytan näyttely Viimeaikaiset työt täyttää Hyvinkään taidemuseon Ison salin monimateriaalisilla teoksilla, jotka käsittelevät ajan kulua ja taiteilijan omaa henkilöhistoriaa kätkien itseensä monenlaisia viestejä ja merkityksiä.

Grytalle on ominaista vanhoihin käsityöläistekniikoihin pohjaava työskentely. Taiteilija käyttää usein maanläheisiä materiaaleja ja rakentaa monet niiden työstämiseen tarvittavista työkaluista itse. Näyttelyssä on mukana puusta veistettyjä teoksia, taiteilijan itse valamia tiiliä, puuvillakankaasta ommeltu installaatio sekä suuria grafiittipiirroksia. Taiteilijan sormenjäljet voi usein konkreettisesti nähdä hänen teoksissaan.

Tekniikoiden lisäksi myös teosten mittakaava vaihtelee, pienen huoneen kokoisesta installaatiosta miniatyyrimaiseen veistosfiguuriin. Teokset myös elävät ja muuttuvat, kun taiteilija käy näyttelyn aikana säännöllisesti muokkaamassa niitä ja lisäämässä osia teoksiin.

Ajatukset jatkuvasta muutoksesta ja tietynlaisesta keskeneräisyydestä ovatkin tyypillisiä Grytan työskentelylle. Näyttelyn teokset ovat sen nimen mukaisesti sellaisia, joiden parissa taiteilija on työskennellyt viime aikoina. Hän saattaa kuitenkin usein jatkaa, muuttaa ja parannella töitä, jotka on aloittanut jo kauan aikaa sitten. Töissä onkin usein monia ajallisia kerroksia.

Aika ja sen kuluminen ovat muutenkin vahvasti läsnä näyttelyn teoksissa. Odotus, muutos ja muistikuvat menneestä konkretisoituvat arkisiin esineisiin ja tiloihin. Toisinaan kyse on henkilökohtaisista muistoista, toisinaan suuremmista poliittisista muutoksista ja ihmiskunnan historiasta. Vaikka osa teoksista käsitteleekin yksittäistä ihmistä suurempia teemoja, Gryta sanoo kuitenkin olevansa suurmiesten ja suurten tapahtumien sijaan kiinnostunut ennen kaikkea tavallisesta ihmisestä.

Radoslaw Gryta (s. 1955) on Puolassa syntynyt, Hikiällä asuva kuvanveistäjä. Hän on toteuttanut useita julkisia veistoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Grytan töitä on monissa Suomen tärkeimmistä taidekokoelmista. Gryta on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1989. Hän on toiminut pitkään opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa, Imatran taidekoulussa ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
 

Radoslaw Grytan teos Condotierin muotokuva
Radoslaw Gryta: Condotierin muotokuva


Emma Ainala
Bitch I'm a dog person
Kaapon galleria 2.6.- 27.9.2020 

Emma Ainalan Bitch I'm a dog person -näyttely Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleriassa nostaa esille teoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet näytteillä. Näyttelyn kokonaisuuden muodostavat kymmenkunta pastellisävyistä öljymaalausta sekä pari keraamista veistosta, jotka tuovat taiteilijan maalauksista tutut hahmot kolmiulotteiseen muotoon keskelle näyttelysalia.

Vaikka Ainalan maalaustyyli, aiheet ja teemat ovat vahvasti nykyhetkessä kiinni, on maalauksissa jopa barokkimaista runsautta. Taidehistoria on läsnä myös teosten kuvapinnoilla erilaisin hahmoin, teemoin ja kuva-aihein. Sen lisäksi Ainala ammentaa teostensa kuva-aiheita internetin maailmasta sekä lapsuutensa ja nuoruutensa popkulttuurista. Taiteilijan maalaustekniikka on paneutuva ja teokset rakentuvat hitaasti.

Hempeän värisissä teoksissa seikkailee usein tyttö- tai naishahmoja yhdessä koirien kanssa. Puudelit, spanielit, pehmeät sohvat ja vilkkaat kuosit luovat maalauksiin kotoisan tunnelman. Yleensä viattomina pidetyistä kuva-aiheista huolimatta teoksissa on kuitenkin jotain lähes uhkaavaa. Kun hahmoja katsoo tarkemmin, ne eivät tunnu olevan läsnä maalauksessa. Katsoja ei tavoita keskenään nujakoivien tai ruumisarkussa tupakoivien tyttöjen piilotettuja kasvoja, poiskäännettyjä silmiä ja tyhjiä katseita. Vain uskollisina omistajiaan vahtivat koirat ovat rauhassa.

Näyttelyn nimessäkin esiintyvät koirat edustavat taiteilijalle monia asioita. Koirien sanotaan olevan ihmisen parhaita ystäviä, jotka tuovat iloa monelle. Toisaalta omistajansa käskyyn alistuvat koirat edustavat myös toisenlaista tematiikkaa ja tuovat mieleen kysymykset vallasta, hallinnasta ja miellyttämisen halusta.

Koiratematiikka saa myös pohtimaan tyttöyttä, jonka kuvaustavat ovat usein melko yksiulotteisia. Ainalan teokset vihjaavatkin, että ehkä kaikki ei ole niin suoraviivaista ja sievää kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Savonlinnassa asuva taidemaalari Emma Ainala (s. 1989) on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Ainalan teoksia on ollut aiemmin esillä taidemuseoissa ja gallerioissa eri puolilla Suomea. Hänen töitään on useiden suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa.

Emma Ainalan maalaus He's cute and all but like, he didnt even know who Beethoven was.
Emma Ainala: He Is Cute And All But Like He Didn't Even Know Who Beethoven Was, 2019

Päivitetty 22.9.2021