H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

NÄYTTELYT 2015


13.2.–29.3.2015
BART HYVINKÄÄ
Jari Arffmanin valokuvia
Kaapon galleria

Kuva Jari Arffmanin valokuvanäyttelystä.

Tamperelaisen valokuvataiteilijan Jari Arffmanin näyttelyn tuo Hyvinkäälle kahden paikallisen yhtiön Kone Industrial Oy:n ja SKS Connecto Oy:n henkilökunnasta ja tehdaslaitoksista otettuja valokuvia. Jari Arffman on kuvannut valokuvat vuosina 2007 ja 2010. Valokuvataiteilija Jari Arffman on ollut luomassa meillä Suomessa aivan uudenlaista dokumenttivalokuvan muotoa, BARTia eli Business Art -valokuvataidetta. BART-valokuvataiteilijana hän kuvaa yritysten työntekijöitä työnsä ääressä miljöömuotokuvan tavoin. Kohteena ovat myös tehdasmiljööt, työhuoneet tai varastojen logistinen selkeys ja täsmällisyys. Hän kuvaa maailmaa, joka useimmille meille saattaa olla yllättävän outo. Arffman valokuvaa myös työn tuloksia, kuten koneita ja erilaisia laitteita - nekin mitään lisäämättä tai poistamatta. Hänen kiinnostuksensa kohdistuu BART-valokuvataiteilijana myös tehdasarkkitehtuuriin. Mustavalkoisina kuvat ovat aidompia ja koskettavampia, vailla värien tuomaa ylimääräistä estetiikkaa.

BART-valokuvateoksille on ominaista suoruus, konstailemattomuus ja pyrkimys tinkimättömään taiteelliseen laatuun. Valokuvateosten vaikuttavuus perustuu juuri tuohon näennäiseen yksinkertaisuuteen ja tapaan kuvata henkilöt lavastamatta tai sommittelematta, suoraan työn ääressä.


11.4.–24.5.2015
FARE THEE WELL, MY SISTER
Milja Viita, videoteoksia ja installaatioita
Iso sali ja loossi

Kuva Milja Viidan videoinstallaatiosta.

Kuvataiteilija Milja Viita (s. 1974) työskentelee taiteilijana videon ja installaation keinoin. Hänen taiteensa materiaalia ovat pienet ja tutut asiat ja niiden vastakohtana koko maapalloa koskevat ilmiöt.  Hyvinkään taidemuseon näyttely koostuu kahdesta videoinstallaatiosta, joista molemmat käsittelevät globaalia kysymyksiä kuten ilmastoa, ympäristöä tai maastamuuttoa.

Milja Viidan kolmikanavainen Coriolis-video  (2013) on visuaalisesti kaunis  samaan aikaan surullinen, kaipauksen täyttämä ja rohkeasti tulevaisuuteen kurkottava kertomus identtisistä togolaisista kaksossisaruksista. Meri- ja ilmavirtoihin maapalolla vaikuttavan coriolis-ilmiön tavoin toinen sisaruksista Martine tempautuu pyörteeseen mukaan ja asuu nykyisin vanhusten hoitajana Helsingissä.   Martha-sisko puolestaan on asettanut ompelukoneensa meren äärelle kotimaassaan Togossa ja ansaitsee elantonsa ompelemalla. Sisarusten elämä, yhteydet kuin elämänpiiri kasvavat merkitykselliseksi hienon visuaalisen kerronnan kautta.

Sirius Passet -installaatio (2014) koostuu Afrikasta Atlantin rannikolta ja Itämerestä kerätyistä roskista ja orgaanisesta jätteestä. Teoksen idea syntyi Tyynenmeren valtavasta jätepyörteestä, joka suurelta osin koostuu erilaisesta muovijätteestä. Meren eliöstö valaista planktoniin erehtyy käyttämään sitä ravinnokseen. Installaation nimi viittaa kambrikautiseen fossiiliesiintymään Grönlannissa.

Sirius Passet on yhtä aikaa kauhukertomus ja hätähuuto jätteen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta ongelmasta ja samalla runollinen sekä mielikuvitusta kiehtova matka kummajaisten maailmaan.  Sirius Passet liikkuu kahdella tasolla: jätekummajaiset on kuvattu vanhentuneelle filmille, jossa kuvat lähes katoavat rakeisen hunnun taakse. Milja Viita on filmin lisäksi rakentanut keräämästään jätteestä uudenlaisia orgaanisia hahmoja, jotka hetkittäin kiehtovissa muodoissaan tuovat mieleen kauhukertomusten mutaatiot.  Installaation filmin epätodellinen avaruudelliseen kohinaan viittaava äänimaailma lisää vaikutelmaa epätodellisesta, mutta läsnä olevasta maailmasta.


17.4.–24.5.2015
TULKINTOJA/INTERPRETACIÓN
Kaapon galleria

Kuvassa maalaus näyttelystä "Tulkintoja - Interpretación"

Näyttelyn lähtökohtana ovat museon omat kokoelmat. Yhteistyönäyttely Hyvinkään Sveitsin lukion oppilaiden kanssa.

Tämä on ensimmäinen kerta kun Hyvinkään taidemuseo tekee kokoelmiin pohjautuvaa yhteistyötä hyvinkääläisen koulun kanssa. Asiaa mietittiin yhdessä Sveitsin lukion kuvaamataidon opettajan, lehtori Iikka Väisäsen kanssa miten voisimme toteuttaa yhteistyötä.  Taidemuseon puolelta ehdotimme voisiko mahdollisen näyttelyn lähtökohtana olla taidemuseon kokoelmat, joita lukion oppilaat voisivat pitää lähtökohtana.  Oppilaat ja opettaja innostuivat asiasta. Talven aikana Sveitsin lukin kuvataiteen kurssilaiset kävivät taidemuseolla tutustumassa kokoelmiin useaan kertaan ja sen lisäksi heillä oli käytössään kuvamateriaalia teoksista.

Opiskelijat olivat erityisen kiinnostuneita ja innostuneita suuren ekspressionistin Yrjö Saarisen maalauksista, mutta lukuisat muutkin kokoelman taiteilijat olivat opiskelijoiden innoittajia.  Näyttelyn sisältö on hyvin monipuolinen, opiskelijat ovat työskennelleet erilaisilla tekniikoilla tehden maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja installaatioita. Kiinnostavaa näyttelyssä on, etteivät opiskelijat ole kuvataideluokkalaisia, vaan käyvät tavallista lukiota ja heillä on vain suuri kiinnostus kuvataiteelliseen ilmaisuun. Suuri merkitys opiskelijoiden teosten tasokkuudelle ja heidän innostukselleen on ollut heidän opettajallaan Iikka Väisäsellä.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat: Anna Beam, Ria Berglund, Jenna Björklund,  Suvi Fröblom,  Elina Juurinen , Aatu Kari, Mette Kivistö,  Katariina Koivisto, Eda Kücükel, Santeri Lindström, Petra Malmi, Matias Muurimäki, Sampsa Myllymäki, Linnea Nikkola, Eeva Nokkala, Amanda Ollinaho, Joel Pokkinen, Jasmin Rautaruoho, Jarkko Roihas, Jemina Rytilahti,Oona Sainio, Jenna Sallinen, Sonja Sirniö, Zinaida Terho, Orlando Torres, Mikael Tuomi, Valtteri Törrönen, Jarkko Utriainen, Jasmine Utriainen, Maissi Uusitalo,  Jannika Vahvelainen, Julia Viirros.


12.6.–30.8.2015 
TAJU 2015 – MATKA
Kaikki näyttelytilat

Järjestäjinä Hyvinkään Taiteilijaseura ja Hyvinkään taidemuseo

Hyvinkään taidemuseo, Promenadigalleria, Hyvinkään rautatieaseman Taideasema

Hyvinkään Taiteilijaseura on järjestänyt Taju-taidetapahtumia vuodesta 1998. Taidemuseo tuli yhteistyökumppaniksi vuonna 2004. Taju järjestetään tänä vuonna 14. kerran. Tämän kesän Taju-teemana on monimerkityksinen ja arvoituksellinen MATKA.

 TAJU 2015 – MATKA -nykytaidetapahtuman kuraattori on kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo. Kuraattori on kutsunut Hyvinkäälle eri alojen kuvataiteilijoita, joille hän on esittänyt työskentelyä yhdessä toisen ehdottamansa taiteilijan kanssa.  Koska Jaanisoo valitsee yhdessä työskentelevät taiteilijat eivätkä nämä itse, syntyy uudenlainen vastakkaisuus ja hedelmällinen yhteistyö tästä kuraattorin yllättävästä ja uudenlaisesta työskentelymetodista.  Kaikkiaan näyttelyssä on mukana kahdeksan taiteilijaparia.

Taiteilijat: kuvataiteilijat Päivikki Kallio & Oskari Tolonen, kuvanveistäjä Jan Lütjohann (Saksa) & taidemaalari Silja Rantanen, kuvataitelija Salla Lehtinen & kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen, arkkitehti Petteri Nisunen & kuvanveistäjä Marko Vuokola, arkkitehti Tommi Grönlund & säveltäjä/muusikko Mika Vainio, kuvanveistäjät Markus Copper & Hannele Heino, kuvataiteilijat Tiia Orivuori & Martinš Rozenfelds (Latvia) ja kuvataitelijat Katja Aikioniemi & Emma Jääskeläinen.

RAUTAVALUTAPAHTUMA  la 13.6. Hyvinkään tori klo 19.00–24.00
Kuvanveistäjä Terho Sakin 85-vuotispäivän muistoksi

Hyvinkään torille voi tulla seuraamaan ainutlaatuista tapahtumaa kuinka rauta sulaa ja valetaan taideteoksiksi. Professori ja kuvanveistäjä Villu Jaanisoon suunnittelema rautavalutapahtuma toteutetaan yhteistyössä Kuvataideakatemian ja kansainvälisen taiteilijaryhmän kanssa. Ryhmän taiteilijat ovat pääosin kuvanveistäjiä ja ovat kotoisin Yhdysvalloista, Puolasta, Suomesta ja Virosta. Tapahtumaan osallistuvien taiteilijoiden vastuuopettajina ovat yhdysvaltalaiset kuvanveistäjät Christian Benefiel ja Aaron Schmidt. Tässä ainutkertaisessa taiteen syntytapahtumassa on mukana myös hyvinkääläisiä taiteilijoita ja kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Tapahtuma perustuu traditionaaliselle raudan sulattamiselle ja valamiselle, jossa kierrätysrauta sulatetaan perinteisin menetelmin ja valetaan erilaisiksi teoksiksi. Koko valamissessio päättyy valoshowhun ”Kun rauta ja jää kohtaavat” sekä perinteiseen tulitaide-esitykseen esittäjät Duo Taika, Passion-tulitaide-esitys.

Professori, kuvanveistäjä Terho Sakin (1930–1997) syntymästä on vuonna 2015 kulunut 85 vuotta. Koko taiteilijauransa hän asui ja työskenteli Humalan ja Krapulan ateljeetaloissa Hyvinkäänkylässä. Hän oli sekä suurten julkisten monumenttien mestari että mitalien taitaja, moni-ilmeinen pronssin ja jyhkeän graniitin taltuttaja ja veistäjä.


11.9.–8.11.2015
Laura Könönen
Tähän aikaan huomenna
veistoksia
Kaapon galleria

Kuvassa Laura Könösen teos "Tähän aikaan huomenna"
Tähän aikaan huomenna, 2015, dioriitti. Kuva: Nick Tulinen

Älä murehdi
loputonta syksyä,

tähän aikaan huomenna
muisto rakennetusta luonnosta
on uusi kerrostuma kalliossa.

Kuvanveistäjä Laura Könösen (s.1980) kirjoittama runo kertoo hänen näyttelyyn tulevista teoksista. Taiteilija kuvaa vahvasti kovaan dioriittiin veistämiensä luonnon muotojen kautta luonnon ja kulttuurin rinnakkaisuudesta, mutta myös jälkimmäisen näennäisestä ylivallasta. Taiteilija kuitenkin osoittaa että kaikesta huolimatta luonto aina ottaa omansa ja säilyttää muiston kaltaisena. Maija Helasvuo kutsui nuoren kuvanveistäjän pitämään samanaikaisesti näyttelyä Hyvinkään taidemuseoon.

Kuvanveistäjä Laura Könönen on tunnettu vähäeleisistä kivestä veistetyistä ja huolellisesti työstetyistä teoksista.  Hän veistää kovasta dioriitista usein yllättäviä aiheita kuten puhelinkoppeja ja kaiutinkaappeja.  Teoksille on ominaista selkeä yksinkertaisuus ja usein sen vastakohtana yllättävää koristeellisuutta ja pirstaleisuutta. 

Laura Könösen haastattelu Youtube-videona >> 


11.9.–8.11.2015  
Maija Helasvuo
veistoksia
Iso sali

Kuvassa Maija Helasvuon teos Juurekset
Juurekset, 2015, kuva: Ella Tommila

Puu on ollut Maija Helasvuon (s. 1968) koko veistäjänuran ajan keskeinen työskentelymateriaali. Hänen veistoksensa syntyvät lepästä, haavasta, koivusta, kuusesta ja männystä, vain harvoin materiaalina on jokin jalopuu. Helasvuon huolella rakennetut teokset kunnioittavat käsityötä. Ilmaisussaan hän on kuitenkin hyvin tietoinen nykytaiteen ilmiöistä ja tulkitsee niitä aina vahvasti oman näkemyksensä kautta. Arkipäivän elämään, sosiaaliseen kanssakäymiseen tai sukupuoleen liittyvät aiheet ja merkitykset ovat aina kiinnostaneet taiteilijaa. 

Maija Helasvuolla on tuo joillekin kuvanveistäjille maaginen kyky saada uudet ja kokeelliset, usein perinteen kannalta hämmentävät materiaalit hengittämään ja elämään. Tällä hetkellä taiteilijan kiinnostuksen kohteena ovat lasi ja epäortodoksisesti työstetty keramiikka. Voiko mikään materiaali olla triviaali modernissa kuvanveistossa, koska niillä ei välttämättä enää ole arvolähtökohtaa. Jälleen kerran Maija Helasvuo tuo tuttuihin materiaaleihin uudenlaisia näkökulmia.

Haluaisin siinä kiittää seuraavia: Haarajoen Saha, Marjatta Karjalainen, Alangon Metsätila sekä Hyvinkään kaupungin puutarhaosasto.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Hyvinkään taidemuseon tuottama julkaisu Maija Helasvuon taiteesta ”Maija Helasvuo, veistoksia”. Julkaisun artikkelin on kirjoittanut taidekriitikko Otso Kantokorpi.

Maija Helasvuon haastattelu Youtube-videona>>


20.11.2015–24.1.2016
Kaarina Kaikkonen
Kerrostumia
Iso sali

Kuvassa teos "Toivo"
Toivo, 2014, tekstiili.

Kaarina Kaikkonen on tällä hetkellä yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista kuvanveistäjistä. Hänen vaatteista, erityisesti miesten paidoista ja pikkutakeista, rakentamiaan installaatioita on ollut esillä eri puolilla maailmaa. 

Hyvinkään taidemuseon tulevassa näyttelyssä on mukana taiteilijan teoksia pitemmältä aikajaksolta, keskeisenä on monumentaalinen Ja tyhjyys lepäsi (2005).  Hänen käytetyistä tekstiileistä kuten vaatteista, mutta myös muista kierrätysmateriaaleista luoduissa teoksissaan yhdistyy niin maalauksellisuus kuin veistoksen kolmiulotteinen muoto.  Kierrätysmateriaalien kautta taiteilijan teoksissa ovat vahvasti läsnä aika ja muistot, poissaolon läsnäolo.

Vuonna 2011 valmistui Hyvinkäälle Kaarina Kaikkosen tilaustyö Kohti uutta huomista Vanhalle villatehtaalle saneerattuun uuteen kaupungintalon aulaan. Kaarina Kaikkonen on käyttänyt teoksessa kaupungin työntekijöiden teosta varten lahjoittamia vaatteita.

Installaatio huomioi molemmat sukupuolet ja eri ikäryhmät. Lasten vaatteet aikuisten rinnalla viittaavat jatkuvuuteen, sukupolvien ketjuun, jotka tulevat kulkemaan ja olemaan kaupungintalolla niin työntekijöinä kuin kaupunkilaisina. Taiteilijalle ominaiseen tapaan tilateoksessa on hyvin voimakas symbolinen side tilan, materiaalien ja tekniikan välillä. Kaarina Kaikkonen toistaa samoja elementtejä ja teemoja yhä uudelleen teoksissaan, mutta tekee sen aina rikkaan monikerroksellisesti. Taideteosten kokijalle jokainen taiteilijan työ on ihme.


4.12.2015–24.1.2016
Tiina Valkeapää
Herbarium
Kaapon galleria

Kuvassa Tiina Valkeapään teos "Pieni ohdake"

Pieni ohdake, 2015, vesiväri.
Kuva: Hyvinkään taidemuseo.

Kuvataiteilija Tiina Valkeapään (s.1960) näyttely Hyvinkään taidemuseossa koostuu vesivärimaalauksista. Perinteisesti ajatellaan, että akvarelli on tietyn kokoiselle yleensä suorakaiteen muotoiselle paperille maalattu teos, useimmiten maisema tai kukka-aihe. Tiina Valkeapää maalaa kasveja, siinä hän jatkaa akvarellin traditioita ja hän maalaa myös pieniä teoksia, siinäkin perinne jatkuu. Mutta hänen maalaustensa kasvit, kuivuneet siemenkodat, luurankomaiset ohdakkeet tai hentoiset kukkien hahtuvat ovat yllättävästi intiimejä ja maalattu ronskisti ja leveästi lähes monumentaaliseen kokoon.  Maalauksen lähtökohta on monesti kuivattu tai itsekseen kuivanut mikä tahansa kasvi, ei vain herttainen kuivakukka. Tiina Valkeapään maalaukset osoittavat vesivärimaalauksen elävän, hengittävän ja uusiutuvan rinta rinnan muun nykytaiteen kanssa. Tiina Valkeapään vesivärimaalauksissa on täysin uudenlainen tapa nähdä luonnonkasveja.

Jo 1990-luvun puolivälistä lähtien Tiina Valkeapää on työskennellyt ympäristö- ja kierrätystaiteen parissa. Aluksi hänen kiinnostuksen kohteenaan olivat erilaiset luonnonmateriaalit kuten puut, kivet tai kasvit, joista hän rakensi teoksia. Nykyään taiteilijaa näyttäisi kiehtovan kolmiulotteisten teosten materiaalina muoviroskat. Tiina Valkeapää käyttää rohkeasti muovijätettä valmistaen siitä lähes perinteisen kuvanveiston keinoin sulattaen ja liimaten pienoisveistoksia. Toiset teokset taas ovat vahvasti ympäristö- ja ekologisiin kysymyksiin kantaaottavia ja samalla esteettisesti kiinnostavia kuten MuoviMaa (2010).


KOKOELMAT ESILLÄ:

1.1.–24.5.2015 ja 11.9.–31.12.2015
YRJÖ SAARISEN MAALAUKSIA JA PIIRUSTUKSIA SONCKIN KOKOELMASTA

1.1.–24.5.2015 ja 11.9.–31.12.2015
HELENE SCHJERFBECK -HUONE

Päivitetty 12.10.2022