H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

NÄYTTELYT 2014


 

15.11.2013–12.1.2014
SJÄHLÖ 9

Kuva näyttelystä "Sjählö".

Cristine Candolin, Juhani Ihanus, Antero Kahila, Catharina Kajander, Tellervo Kalleinen,
Tuija Lampinen, Solveig Lehtonen, Kirsi Mattila, Leena Mäki-Patola, Kirsi Poutanen,
Juhani Pyykkönen, Elina Waris, Paavo Westerberg

ISO SALI JA KAAPON GALLERIA

>>> Lue lisää
 


15.1.–16.3.
VIERAANTUMINEN

Kuva näyttelystä "Vieraantuminen".

Vieraantuminen on taiteen tohtori, kuvataiteilija / tutkija Mika Karhun ideoima ja kuratoima näyttely yhteiskunnallisesta vieraantumisesta. Hegel viittasi vieraantuneisuudella työn merkityksestä. Näyttelyn lähtökohtana on saksalaisen filosofin Georg Hegelin (1770–1831) kehittämä käsite vieraantumiseen: työntekijä vieraantuu, koska tulee järjestelmän välineeksi ja esineellistyy rattaaksi. Nykykäsityksen mukaan vieraantuneisuus johtuu siitä, ettemme kykene näkemään itseämme yhteiskunnan osana.

Näyttelyyn kutsuttuja taiteilijoita olivat Johan Eichhorn, Hannah Hamberg, Maiju Heikkilä,
Sampsa Indrén, Mika Karhu, Janne Kärkkäinen, Pentti Määttänen, Harri Pälviranta, Anna Tahkola,
Anne Törmä, Matti Vainio, Kari Vehosalo ja Henry Wuorila-Stenberg.

ISO SALI

>>> Lue lisää

           


25.1.–16.3. ARMAS HURSTI
PUUPIIRROKSIA "IHMINEN"

Kuvassa Armas Hurstin puupiirros.

Hyvinkääläisen puupiirroksen mestarin melkein 80-vuotisjuhlanäyttely

KAAPON GALLERIA

   

>>> Lue lisää 

  


28.3.–18.5.
MINIPRINT FINLAND 2014

Kuva näyttelystä "Miniprint Finland 2014".

Vuodesta 1992 järjestetty kansainvälinen pienoisgrafiikan triennale kokoaa esille alansa huiput ympäri maailmaa. Lahden taidegraafikot ry järjestää kahdeksannen Miniprint Finland näyttelyn yhteistyössä Hyvinkään taidemuseon kanssa. Näyttelyn teemana on tällä kertaa Ääretön. Näyttelyssä on myös exlibris-sarja.

 

ISO SALI JA LOOSI

>>> Lue lisää             

                 


6.6.–14.9.  HEPONAUTA
Nykytaidetta ruoasta, ravinnosta ja ruokailmiöistä

Kuva Hyvinkään taidemuseon kesänäyttelystä.

Hyvinkään taidemuseon kesänäyttely tarttuu aiheeseen, joka kiinnostaa meitä kaikkia niin hyvässä kuin pahassa eli ruokaan. Ravinto on elämän perusedellytys. Se mitä syömme, on ollut jatkuvasti lööppien, uutisten, blogien ja tieteellisten tutkimusten kohteena. Näyttely lähestyy aihetta vakavasti, sillä nykyihmiselle syömisestä on tullut yhä vaikeampaa, se on jatkuvaa arvopohdintaa. Monille ruoka ja syöminen merkitsevät lähes uskonnon kaltaisia eettisiä valintoja. Tämän ahdistuksen keskellä haluamme kuitenkin muistuttaa että ruoka ja syöminen on myös nautinto, hyvä ruoka kauniisti tarjoiltuna sekä yhdessä nautittuna kuuluu niin iloissa ja murheissa elämäämme. Ruoan ääressä muistelemme kuolleitamme, juhlistamme syntymäpäivää tai iloitsemme hääparin onnesta.

Kuten jo Kalevalassa (Neljäs runo) äiti neuvoo Aino-tytärtään miten ruoan ja ravinnon avulla tulee kauniimmaksi ja haluttavammaksi:

Syö vuosi suloa voita,
tulet muita vuolahampi,
toinen syö sianlihaa,
kolmas kuorekakkaroita,
tulet muita kaunihimpi.

Hyvinkään taidemuseo esittelee aihetta nykytaiteen tekijöiden teosten kautta maalauksina, veistoksina, installaatioina ja videoina. Mukaan näyttelyyn on kutsuttu n. 30 taiteilijaa. Lisäksi näyttelyssä on mukana vanhaa hollantilaista asetelmataidetta Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmasta. Näyttelyssä ovat mukana Heini Aho, Anne Alalantela, Susanna Autio, Pirjetta Brander, Maria Duncker, Marina Ekroos, Saara Ekström, Teuri Haarla, Jukka Huhtala, Heidi Huovinen, Arto Korhonen, Tytti Korin, Jani Leinonen, Johanna Lemettinen, Katja Luoto, Johanna Mattila, Tuuli Mukka, Tero Nauha, Merja Pitkänen, Henna Pohjola, Heidi Romo, Riiko Sakkinen, Iiu Susiraja, Katja Tukiainen, Anu Tuominen, Oliver Whitehead, Timo Wright, Sebastian Ziegler.

KAIKKI NÄYTTELYTILAT

>>> Lue lisää


26.9.–9.11. PIILOSSA – PALJAANA.
Marja Mali, Carita Mayry, Pia Staff, Maria Wolfram

Kuva näyttelystä "Piilossa - paljaana".

Carita Mauryn, Maria Wolframin, Marja Malin ja Pia Staffin yhteisen Piilossa – Paljaana -näyttelyn punaisena lankana kulkee ihmisenä olemisen kokemus naisnäkökulmasta katsottuna. Näyttelyn kokoonkutsuja Carita Maury halusi koota yhteen moniäänisen tekijäjoukon käsittelemään niitä piilotekijöitä, jotka rakentavat naiseutta sekä ihmisenä olemista.

Ryhmän kokoontumiset toistensa työhuoneilla ja keskustelut tekeillä olevista teoksista sysäsivät liikkeelle keskinäisen vuorovaikutuksen. Tämä sai aikaan prosessin, jonka tuloksena neljän taiteilijan teoksista rakentuu moniääninen, kokeileva ja keskusteleva kertomus tunteista ja elämänkulkua jaksottavista rytmeistä, rutiineista sekä suunnanmuutoksista. Taiteilijat pohtivat teoksissaan myös kuinka kohtaamme toisemme, miten eri tekijät kuten ympäristö, sukupuoli tai sukupolvi vaikuttaa asenteisiimme yhdessä muiden ihmisten arvottamisen ja luokittelun kanssa.

ISO SALI JA KAAPON GALLERIA

KAIKKI NÄYTTELYTILAT

>>> Lue lisää


21.11.2014–25.1.2015
ON/OFF – LIIKKUVIA VEISTOKSIA

Kuva ON/OFF-näyttelystä.

Antti Arkoma, Pavel Ekrias, Petri Eskelinen, Pekka ja
Teija Isorättyä, Jaakko Tornberg, Unto E. Hämäläinen, Osmo Valtonen

Hyvinkään taidemuseossa avautuu marraskuussa kineettisiä, motorisoituja veistoksia ja installaatioita esittelevä näyttely ON/OFF – liikkuvia veistoksia. Näyttelyyn on kutsuttu kotimaisia kokeilevien, mekaanisten teosten taitureita: Antti Arkoma, Pavel Ekrias, Petri Eskelinen, Pekka ja Teija Isorättyä sekä Jaakko Tornberg. He kaikki työskentelevät jollakin tavoin liikkeen parissa ja näyttelyssä on eri tavoin liikkuvia teoksia: osa liikkuu vapaasti tilassa, kuten Pekka ja Teija Isorättyän aurinkopaneeleilla varustettuKuusiluodon merikilpikonna ja osa paikallaan. Teoksissa on mukana usein ääni ja valo, joissakin myös vesi.

Näyttelyssä on lisäksi pieni historiallinen katsaus suomalaisten liikkuvien veistosten pioneerien Osmo Valtosen (1929–2002) ja Unto E. Hämäläisen (1923–2003) teoksia Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseon kokoelmista. Valtonen tuli erityisesti tunnetuksi hiekkapiirtureistaan ja Unto E. Hämäläinen sähköllä liikkuvista humoristisista veistoksistaan. Molemmat olivat 1970-luvun alussa syntyneen taiteen, tieteen ja tekniikan yhteistyömenetelmiä tutkineen Dimensio-ryhmän perustajajäseniä.

Kaikkia näyttelyn taiteilijoita yhdistää kokeellisuus, hurjat ideat ja keksimisen ilo. Nykytekijöiden teokset jatkavat Hämäläisen ja Valtosen viitoittamaa taiteen ja teknologian välistä keskustelua. Mukaan on tullut myös vahvasti ekologinen näkökulma kierrätettyjen, käytettyjen ja löydettyjen materiaalien myötä.

ISO SALI JA KAAPON GALLERIA

>>> Lue lisää


 

KOKOELMAT ESILLÄ:

1.1.–18.5.2014 ja 26.9.–31.12.2014
Yrjö Saarisen maalauksia ja piirustuksia Sonckin kokoelmasta

1.1.–18.5.2014 ja 26.9.–31.12.2014
Helene Schjerfbeck -huone

28.3.–18.5.2014
Flora Laurellin kokoelma
Kaapo Wirtasen perikunnan lahjoituskokoelma


 

Päivitetty 29.1.2016 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

Tietosuoja

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 6 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >