
20.1.–4.3.2012
EINO VESALAINEN – TAIDETTA SYDÄMELLÄ
Eino Vesalaisen muistonäyttely.
Taidemuseolla on kunnia järjestää Hyvinkäällä vuodesta 1957 kuolemaansa saakka asuneen taidemaalari, graafikko ja taidekasvattaja Eino Vesalaisen (1923–2010) muistonäyttely, joka juhlistaa myös taidemuseon 30-vuotisjuhlaa. Näyttely järjestetään yhteistyössä Lasten ja nuorten taidekeskuksen kanssa.
ISO SALI JA KAAPON GALLERIA
9.3.–15.4.2012
HEIJASTUKSIA
AIlona Treimanin koruja ja pienoisveistoksia.
Koru- ja metallitaiteilija Ilona Treiman esittelee näyttelyssään pienoisveistoksia ja koruja. Teoksissa on nähtävissä uudenlaisia ilmaisutapoja – ja materiaaleja. Koruissaan Ilona Treiman yhdistää rohkeasti ja näyttävästi metallia ja luuta. Pintojen luomat heijasteet vertautuvat hänen töissään jään ja veden synnyttämän luonnon peilin hetkellisyyden illuusioon. Koruja ja veistoksia luodessaan Ilona Treimanilla on ollut mielessään niin ikuisuus esim. materiaalien kautta kuin nykyhetki valmiina esineinä.
KAAPON GALLERIA
16.3.–15.4.2012
C’EST LA VIE – OLEN MAALANNUT VALOA
Maaria Märkälän maalauksia.
Taidemaalari Maaria Märkälä esittää kevätnäyttelyssään 2000-luvun loppupuolella ja aivan viime vuosina matkojen vaikutelmista syntyneitä maalauksia mm. Berliinistä ja Pariisista. Maalaukset liittyvät teemoiltaan vahvasti matkustamiseen, valoon, iloon, kevääseen ja elämästä nauttimiseen. Teoksista välittyy tunnelmia
ja elämyksiä, joita jo matkan suunnittelu meissä herättää. Matkalla on myös helpompi olla hetkessä kiinni – irti arjesta. Kyse on myös onnen tavoittelusta: onni on kuitenkin tässä ja nyt, vaikka luulemme sen usein olevan toisaalla, unelmoimme matkasta ja maailmasta.
ISO SALI
20.4.–3.6.2012
[re]collection
Hannu Pakarisen valokuvia, installaatioita ja videoteos
Kuvataiteilija Hannu Pakarinen tekee taiteellista työtään Tuusulan Ruotsinkylässä toimintansa lopettaneella maatilalla. Hänen valokuvillaan, videoteoksillaan ja installaatioillaan on usein yhteiskunnallinen aihe.
Hän pyrkii teoksissaan kommentoimaan hienovaraisesti syrjäytymistä, valtaa, perheen arkea ja maaseudun rakennemuutosta. Pakarinen kuvaa vanitas ja memento mori -tyyppisiä asetelmia maatilalta löytämistään esineistä, romuista ja tuhkasta navettaan rakentamassa työhuoneessa. Hänen teoksensa ovat usein muistutuksia kuolevaisuudesta ja kaiken katoavaisuudesta. Ne johdattavat myös mietiskelemään, mitä meistä jää jäljelle, ja mitä tapahtuu keräämällemme materialle, kun itse olemme tuhkaa ja muistoja.
ISO SALI
20.4.–3.6.2012
108 MAALAUSTA
Jarmo Kukkosen maalauksia
Lukumäärä 108 maalausta tulee Malan (rukousnauha) helmien lukumäärästä. Helminauha auttaa mietiskelijää keskittymään joko rukoukseen tai mantraan. Taidemaalarina Jarmo Kukkonen kokee Malan helmien lukumäärän ylläpitävän päivittäistä maalaustuntumaa ja rukousnauha määrittelee myös tavoitteen. Toisaalta hiljentyminen ja sisäisen maailman tutkiminen maalauksen muodossa on osa meditaatiota. Jokainen pieni maalaus 108:sta on askel sisäisellä matkalla.
KAAPON GALLERIA
15.6.–9.9.2012
KOLLAASI – COLLAGE
Näyttely esittelee suomalaisten taiteilijoiden tekemiä kollaaseja ja suomalaisen kollaasin historiaa 1910-luvulta nykypäivään. Varhaisimpia tunnettuja kollaaseja ovat Greta Hällfors-Sipilän ja Edwin Lydénin teokset 1910–1920 -luvuilta. Näyttelyssä on mukana myös nykytaiteilijoita, jotka käyttävät kollaasitekniikkaa tai hyödyntävät teoksissaan kollaasin ideaa uudella tavalla.
KAIKKI NÄYTTELYTILAT
12.10.–18.11.2012
VALON JA VARJON KOHTAAMINEN
Lauri Räikkösen hiilipiirustuksia
Näyttely esittelee Lauri Räikkösen piirtäjänä. Taiteilijalle piirtäminen on ollut aina tärkeää, ei vain välineellisenä menetelmänä eli luonnoksena tulevaa maalausta varten, vaan sen kanssa samanarvoisena itsenäisenä ja valmiina taideteoksena. Piirtämisessä hänelle taito ei ole koko ilmaisu, vaikka juuri tuota käsityöläisen tarkkaa jäljentämistä on pidetty aina niin keskeisenä. Piirtäminen on Räikköselle yhtä aikaa sekä ajattelua että havainnointia. Näyttelyssä on esillä sekä viiva- että valööripiirustuksia.
ISO SALI
12.10.–18.11.2012
SISÄISET MAISEMAT – INTERIOR LANDSCAPES
JÄHMETTYNYT METSÄ – PETRIFIED FOREST
Marja Bonadan installaatio
KOTITYÖ – HOUSEWORK
Amy Sterlyn grafiikkaa
Kahden englantilaisen nykytaiteilijan installaatioita ja grafiikkaa. Molemmat taiteilijat työskentelevät ja asuvat Walesissa. Marja Bonadalla on äidin puolelta sukuyhteyksiä myös Suomeen.
KAAPON GALLERIA
6.12.2012-27.1.2103
KUVATAIDEJÄRJESTÖJEN LIITTO
2012 VUOSINÄYTTELY

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto (SKjL) järjestää joka vuosi kaikille suomalaisille ja Suomessa asuville kuvataiteilijoille avoimeen hakuun perustuvan vuosinäyttelyn. Näyttely järjestetään tällä kertaa Hyvinkään taidemuseossa. Edellisen kerran liiton vuosinäyttely pidettiin Hyvinkäällä vuonna 1997.
SKjL 2012 vuosinäyttelyyn haki kaikkiaan 464 taiteilijaa, joista näyttelyyn valittiin 48 taiteilijaa (mukana kaksi taiteilijaparia).
Näyttelyjuryn mukaan SKjL 2012 vuosinäyttely on ”monipuolinen katsaus siitä millaista taidetta tänä päivänä tehdään. Yhtä nimittäjää ei löydy, sillä niin teknisesti kuin sisällöllisesti tekeminen on laaja-alaista. Vuosinäyttelyyn valikoitui teoksia, jotka hämmästyttivät, ihastuttivat, kiinnostivat ja herättivät ajatuksia. Teokset ovat hyvin toteutettuja ja omaavat myös sisältöä ja kestävät katselun”. Varsinaista yhtä koko näyttelyn läpäisevää teemaa ei siis ole, mutta teoskokonaisuudesta nousevat esimerkiksi niin kodin, naiseuden kuin eläimellisyydenkin aihepiirit.
KOKOELMAT ESILLÄ:
1.1.–3.6. ja 12.10.–18.11.
Yrjö Saarisen maalauksia ja piirustuksia Sonckin kokoelmasta.
1.1.–9.9. ja 12.10.–18.11.
Helene Schjerfbeck -huone