H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

MENNEET NÄYTTELYT


Liz West
In Physical Reality
Iso sali ja Kaapon galleria 30.10.2020–18.4.2021

Liz Westin teoksia, etualalla Familiar Variant ja taustalla Our Colour Reflection.Kuva: Jussi Tiainen

Kuvataiteilija Liz Westin In Physical Reality -näyttely täyttää taidemuseon Ison salin ja Kaapon gallerian teoksilla, jotka houkuttelevat luokseen ja tarjoavat keholle ja mielelle väriterapiaa vuoden pimeimpään aikaan. Tilasidonnaiset, usein heijastuksia ja synteettisiä materiaaleja hyödyntävät teokset käsittelevät väriä fyysisenä ja psyykkisenä kokonaisuutena.

Westin teosten lähtökohtana ovat välkehtivät värit ja säteilevä valo. Valolla onkin erityinen rooli Westin teoksissa, ilman sitä värit eivät tulisi edes esiin. West toivoo teostensa herättävän katsojissa kokonaisvaltaisia ja moniaistisia elämyksiä. Häntä itseään on aina kiehtonut värien voima: ”Se on kuin yrittäisi selittää miksi rakastaa toista ihmistä. Rakastan valoa, se on aina kiehtonut minua.”

Taitelija Liz West
Kuva: Daniel Walmsley

Liz West (s. 1985, Iso-Britannia) on Glasgow School of Artista valmistunut brittitaiteilija, joka työskentelee kuvanveiston sekä näyttävien tilasidonnaisten installaatioiden parissa. In Physical Reality on taiteilijan ensimmäinen kansainvälinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa. Westin töitä on aiemmin nähty Dubaissa, Berliinissä, Pariisissa ja New Yorkissa. Kotimaassaan hänen teoksiaan on pysyvästi Lontoossa, Manchesterissa ja Buryssä. Näyttelyn on kuratoinut Finnish art Agencyn Laura Köönikkä.


Liz West esittelee Our Colous Reflection -installaationsa, joka on esillä In Physical Reality -näyttelyssä. Videolla on suomenkielinen tekstitys.


Liz West esittelee a Familiar Variant -teoksensa. Videolla on suomenkielinen tekstitys.


Liz West esittelee Iri-Descent-installaationsa. Videolla on suomenkielinen tekstitys.


Radoslaw Gryta
Viimeaikaiset työt
Iso sali  2.6.- 27.9. saakka

Radoslaw Grytan näyttely Viimeaikaiset työt täyttää Hyvinkään taidemuseon Ison salin monimateriaalisilla teoksilla, jotka käsittelevät ajan kulua ja taiteilijan omaa henkilöhistoriaa kätkien itseensä monenlaisia viestejä ja merkityksiä.

Grytalle on ominaista vanhoihin käsityöläistekniikoihin pohjaava työskentely. Taiteilija käyttää usein maanläheisiä materiaaleja ja rakentaa monet niiden työstämiseen tarvittavista työkaluista itse. Näyttelyssä on mukana puusta veistettyjä teoksia, taiteilijan itse valamia tiiliä, puuvillakankaasta ommeltu installaatio sekä suuria grafiittipiirroksia. Taiteilijan sormenjäljet voi usein konkreettisesti nähdä hänen teoksissaan.

Tekniikoiden lisäksi myös teosten mittakaava vaihtelee, pienen huoneen kokoisesta installaatiosta miniatyyrimaiseen veistosfiguuriin. Teokset myös elävät ja muuttuvat, kun taiteilija käy näyttelyn aikana säännöllisesti muokkaamassa niitä ja lisäämässä osia teoksiin.

Ajatukset jatkuvasta muutoksesta ja tietynlaisesta keskeneräisyydestä ovatkin tyypillisiä Grytan työskentelylle. Näyttelyn teokset ovat sen nimen mukaisesti sellaisia, joiden parissa taiteilija on työskennellyt viime aikoina. Hän saattaa kuitenkin usein jatkaa, muuttaa ja parannella töitä, jotka on aloittanut jo kauan aikaa sitten. Töissä onkin usein monia ajallisia kerroksia.

Aika ja sen kuluminen ovat muutenkin vahvasti läsnä näyttelyn teoksissa. Odotus, muutos ja muistikuvat menneestä konkretisoituvat arkisiin esineisiin ja tiloihin. Toisinaan kyse on henkilökohtaisista muistoista, toisinaan suuremmista poliittisista muutoksista ja ihmiskunnan historiasta. Vaikka osa teoksista käsitteleekin yksittäistä ihmistä suurempia teemoja, Gryta sanoo kuitenkin olevansa suurmiesten ja suurten tapahtumien sijaan kiinnostunut ennen kaikkea tavallisesta ihmisestä.

Radoslaw Gryta (s. 1955) on Puolassa syntynyt, Hikiällä asuva kuvanveistäjä. Hän on toteuttanut useita julkisia veistoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Grytan töitä on monissa Suomen tärkeimmistä taidekokoelmista. Gryta on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1989. Hän on toiminut pitkään opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa, Imatran taidekoulussa ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
 

Radoslaw Grytan teos Condotierin muotokuva
Radoslaw Gryta: Condotierin muotokuva


Emma Ainala
Bitch I'm a dog person
Kaapon galleria 2.6.- 27.9. saakka

Emma Ainalan Bitch I'm a dog person -näyttely Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleriassa nostaa esille teoksia, jotka eivät ole aiemmin olleet näytteillä. Näyttelyn kokonaisuuden muodostavat kymmenkunta pastellisävyistä öljymaalausta sekä pari keraamista veistosta, jotka tuovat taiteilijan maalauksista tutut hahmot kolmiulotteiseen muotoon keskelle näyttelysalia.

Vaikka Ainalan maalaustyyli, aiheet ja teemat ovat vahvasti nykyhetkessä kiinni, on maalauksissa jopa barokkimaista runsautta. Taidehistoria on läsnä myös teosten kuvapinnoilla erilaisin hahmoin, teemoin ja kuva-aihein. Sen lisäksi Ainala ammentaa teostensa kuva-aiheita internetin maailmasta sekä lapsuutensa ja nuoruutensa popkulttuurista. Taiteilijan maalaustekniikka on paneutuva ja teokset rakentuvat hitaasti.

Hempeän värisissä teoksissa seikkailee usein tyttö- tai naishahmoja yhdessä koirien kanssa. Puudelit, spanielit, pehmeät sohvat ja vilkkaat kuosit luovat maalauksiin kotoisan tunnelman. Yleensä viattomina pidetyistä kuva-aiheista huolimatta teoksissa on kuitenkin jotain lähes uhkaavaa. Kun hahmoja katsoo tarkemmin, ne eivät tunnu olevan läsnä maalauksessa. Katsoja ei tavoita keskenään nujakoivien tai ruumisarkussa tupakoivien tyttöjen piilotettuja kasvoja, poiskäännettyjä silmiä ja tyhjiä katseita. Vain uskollisina omistajiaan vahtivat koirat ovat rauhassa.

Näyttelyn nimessäkin esiintyvät koirat edustavat taiteilijalle monia asioita. Koirien sanotaan olevan ihmisen parhaita ystäviä, jotka tuovat iloa monelle. Toisaalta omistajansa käskyyn alistuvat koirat edustavat myös toisenlaista tematiikkaa ja tuovat mieleen kysymykset vallasta, hallinnasta ja miellyttämisen halusta.

Koiratematiikka saa myös pohtimaan tyttöyttä, jonka kuvaustavat ovat usein melko yksiulotteisia. Ainalan teokset vihjaavatkin, että ehkä kaikki ei ole niin suoraviivaista ja sievää kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Savonlinnassa asuva taidemaalari Emma Ainala (s. 1989) on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Ainalan teoksia on ollut aiemmin esillä taidemuseoissa ja gallerioissa eri puolilla Suomea. Hänen töitään on useiden suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa.

Emma Ainalan maalaus He's cute and all but like, he didnt even know who Beethoven was.
Emma Ainala: He Is Cute And All But Like He Didn't Even Know Who Beethoven Was, 2019


Pia Sirén
Luonnos

Iso sali 5.12.2019–8.3.2020

Pia Sirén: Oasis, 2018 

Pia Sirén: Oasis, 2018

Kuvataiteilija Pia Sirénin (s. 1982) massiivinen luontoinstallaatio Hyvinkään taidemuseon Isossa salissa muuttaa museotilan lähes tunnistamattomaksi. Monimetriset puut kurottavat kohti kattoikkunoita, isokokoinen vesiputous solisee tilan takaseinällä ja pienemmät kasvit puskevat kohti valoa. Kyseessä on Sirénin ensimmäinen yksityisnäyttely taidemuseossa Suomessa.


Sirén rakentaa tilaa haltuun ottavan kokonaistaideteoksen rakennus- ja remonttimateriaaleista näyttelysalin arkkitehtuuria hyödyntäen. Taiteilijan lähtökohtana on paikkasidonnaisuus: Pia Sirénin teokset rakentuvat varta vasten tilaan. Keinotekoinen luontoelämys, kierrätysmaisema, herää eloon rakennustelineiden, suojamuovien ja pressujen taidokkaan käsittelyn tuloksena. Tutun ja tuntemattoman rajapinnoilla liikkuva muovinen maisema tarjoaa elämyksen, jossa on muistumia luontopoluilta ja näköalapaikoilta.


Pia Sirén asuu ja työskentelee Loviisassa. Hän on valmistunut Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2012 kuvataiteen maisteriksi kuvanveiston osastolta. Hänen teoksiaan on nähty Suomessa ja kansainvälisesti gallerianäyttelyissä sekä ryhmänäyttelyissä. Sirénin väliaikaisia julkisia veistosinstallaatioita nähtiin kesällä 2019 Helsingissä osana Suomen Kuvanveistäjäliiton Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio -kokonaisuutta. Sirénin teoksia oli esillä Helsingin Kampissa, Malminkartanossa ja Keskustakirjasto Oodin edustalla.


Anni Kinnunen
The Great Escape
Kaapon galleria 5.12.2019–8.3.2020

Anni Kinnunen: The Big Sleep, 2018
Anni Kinnunen: The Big Sleep, 2018

Kuvataiteilija Anni Kinnusen (s. 1978) valokuva- ja videoteoksia esitellään Hyvinkään taidemuseon Kaapon galleriassa. Oululaiselle Kinnuselle Hyvinkään taidemuseon The Great Escape -näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä museossa Etelä-Suomessa.

Kinnunen käyttää itseään todellisissa tilanteissa otettujen valokuviensa mallina, mutta kyseessä eivät ole perinteiset omakuvat. Kinnusen teokset ovat katkelmia epätodellisen oloisista hetkistä, tutun ja tuntemattoman rajalla häilyvistä kuvajaisista. Valokuvissa esiintyvässä hahmossa on jotain fantasiakuvastosta tuttua ja teoksia maustaa unenomainen tunnelma.

Anni Kinnusen pääasiallinen väline on valokuvataide, mutta hän työskentelee myös videon ja installaatioiden parissa. Oulussa asuvan ja työskentelevän taiteilijan teoksia on nähty lukuisissa galleria- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataidekirjaa (2007, 2013) ja hänen teoksiaan on muun muassa Oulun taidemuseon ja valtion taidekokoelmissa.

Päivitetty 5.5.2021