H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

MENNEET NÄYTTELYT

tuominen

Anu Tuominen - Tori
5.2.-21.5.2023

Hyvinkään taidemuseolla avautuu helmikuussa palkitun kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Tuomisen torilla porkkanat eivät kuitenkaan ole porkkanoita, ja torikahvilakin tarjoilee jotain muuta kuin tavallista kahvia.  

Tuominen on taiteilijana väsymätön kerääjä, jonka teokset syntyvät luonnosta löydetyistä, kirpputoreilta ostetuista ja sattuman kautta taiteilijalle päätyneistä esineistä. Taiteilijan käsissä arkinen muuttaa kuitenkin muotoaan.

Näyttelyssä esillä olevat toriteemaiset taideteokset rakentuvat arkisista materiaaleista, kuten värikkäistä helminauhoista, muovimukeista, virkatuista pannulapuista, vetoketjuista, kenkälusikoista, napeista ja kolikoista.

Kaikille tuttujen esineiden lisäksi hän leikittelee teoksissaan myös sanoilla ja ideoilla. Teosten nimet ovat oivaltavia, ja niissä on usein mukana leikkisyyttä ja huumoria. Tuominen onkin taiteilija, jonka taide on käsitteellistä olematta vaikeaa.

Anu Tuominen (s. 1961, Lemi) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta 1992 ja Kuvataideakatemian tila-aikalinjalta 1995. Tuominen sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican vuonna 2003 ja Mäntän kuvataideviikkojen pääpalkinnon vuonna 1995. Hänen teoksiaan on kaikissa Suomen tärkeimmissä taidekokoelmissa.


Maailma paperilla - 100 vuotta Eino Vesalaisen syntymästä
Willa galleria
5.7.–28.7.2023

G536_Elämän_saatossa.jpg

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta taiteilija ja taidekasvattaja Eino Vesalaisen (1923–2010) syntymästä. Vesalainen oli aikansa keskeinen hyvinkääläinen taidevaikuttaja, jota kaupunkilaisten on kiittäminen monesta.  

Vesalainen opiskeli alun perin opettajaksi, mutta myös taiteilijan ura kutsui nuorta miestä. Vuonna 1950 hän aloittikin opiskelut Suomen taideakatemian koulussa. Hyvinkäälle Eino Vesalainen päätyi opettajantöidensä kautta vuonna 1957. Uransa alkupuolella Vesalainen toimi päivisin opettajana, iltaisin ja loma-aikaan taiteilijana.

1960-luvulla Eino Vesalainen alkoi lähettää oppilaidensa töitä sekä kansainvälisiin että kotimaisiin lasten taiteen kilpailuihin. Hän myös alkoi järjestää kansainvälisiä kilpailuja kotikaupungissaan Hyvinkäällä. Lasten taiteen kilpailuista syntyi myöhemmin ajatus lasten ja nuorten taidekeskuksesta sekä arkistosta, jonne tallennetaan lasten tekemää kuvataidetta.

Vuonna 1974 Eino Vesalainen sai Uudenmaan läänintaiteilijan paikan. Vesalainen oli myös Hyvinkään kaupungin kuvataidetoimikunnan jäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja, yksi Hyvinkään Taiteilijaseuran perustajajäsenistä sekä mukana Hyvinkään taidekoulun perustamisessa. Sen lisäksi Vesalainen vaikutti ratkaisevasti siihen, että Hyvinkäälle perustettiin taidemuseo.

Taiteilijana Eino Vesalainen oli kiinnostunut sekä maalaamisesta että grafiikasta, mutta iso osa hänen tuotannostaan on paperille tehtyä grafiikkaa. Paperille on tehty myös suurin osa Kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkiston teoksista.  Paperi toimiikin kantavana teemana tässä Hyvinkään taidemuseon ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen yhdessä tuottamassa näyttelyssä, joka esittelee Vesalaisen vaikuttavaa elämäntyötä taiteen parissa.

Näyttely on esillä Willa Galleriassa (Kauppakeskus Willa, 3. krs) 28.7. asti arkisin klo 10 - 16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.


Päivitetty 3.8.2023