H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

MENNEET NÄYTTELYT

Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat 6.3.-28.8.2022

Olavi Uusivirta, 3.9.2021, Akuliina, Jämsä. Picture: Tomi Palsa.

”Palsan otokset eivät ole siloteltuja, karrelle photoshopattuja, eskapistisia karkkikuvia, jotka pyrkivät luomaan kohteestaan kuvaa ylimaallisena, kauniina, tavoittamattomana jumalhahmona. Pikemminkin voisi sanoa, että ne pyrkivät totuuteen, näyttämään elämän esiintymislavalla sellaisena kuin se on.” Olavi Uusivirta

Hyvinkään taidemuseon täyttävät keväällä 2022 valokuvaaja Tomi Palsan musiikkia soivat valokuvat. Näyttely on pitkän uran tehneen Palsan ensimmäinen ja nostaa esille hänen laajan tuotantonsa. Itseoppineen Palsan tie yhdeksi Suomen tunnetuimmista rock-kuvaajista alkoi viisitoistavuotiaana 1989 Lepakossa Nuclear Assaultin keikalta.

”Olen dokumentaristi. Tahdon saada jonkin tilanteen vangittua, enkä koe kotoisaksi ajatusta, että pitäisi rakentaa kuva alusta alkaen jossain studiossa. Tykkään olla mukana mahdollisimman näkymättömänä tarkkailijana, jotta voin ikuistaa kuviini aitoja asioita.” Tomi Palsa

Pimiössä kehitetyt valokuvat vaihtuivat myöhemmin digijärjestelmäkameraan ja pienet keikat saivat seurakseen maailmantähtien stadionkonsertit. Musiikin ystävät ovat nähneet Palsan valokuvia vuosien saatossa levyjen kansissa, julisteissa, kirjoissa sekä Rumban ja Soundin sivuilla. Nyt koko tuotannon kattava kaari on nähtävillä Hyvinkäällä, joka täyttyy kesällä 2022 musiikista ja festareista!

”Kyllä se varmaan jotenkin välittyy kuvista, että kuvaaminen on minulle sydämen asia.” Tomi Palsa


Historian iho
15.9.–2.10.2022

elaman elaimet_still2_heta pyhajarvi.jpeg

Taidelabran multimediatilassa on 15.9.–2.10.2022 esillä Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen opiskelijoiden Reetta Annalan, Daalia Kontion, Heta Pyhäjärven ja Ossi Oikarin videoteoksia.

Näyttelyn pohjana on toiminut yliopistonlehtori Mika Karhun vetämä luovan ajattelun kurssi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella. Nyt nähtävillä olevat videotaideteokset ovat syntyneet ajattelun perinteeseen pureutuneen kurssin teemoista aisteja, muistia ja tunteita aineistonaan käyttäen.


Päivitetty 13.10.2022