Anu Tuominen - Tori
5.2.-21.5.2023
Hyvinkään taidemuseolla avautuu helmikuussa palkitun kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Tuomisen torilla porkkanat eivät kuitenkaan ole porkkanoita, ja torikahvilakin tarjoilee jotain muuta kuin tavallista kahvia.
Tuominen on taiteilijana väsymätön kerääjä, jonka teokset syntyvät luonnosta löydetyistä, kirpputoreilta ostetuista ja sattuman kautta taiteilijalle päätyneistä esineistä. Taiteilijan käsissä arkinen muuttaa kuitenkin muotoaan.
Näyttelyssä esillä olevat toriteemaiset taideteokset rakentuvat arkisista materiaaleista, kuten värikkäistä helminauhoista, muovimukeista, virkatuista pannulapuista, vetoketjuista, kenkälusikoista, napeista ja kolikoista.
Kaikille tuttujen esineiden lisäksi hän leikittelee teoksissaan myös sanoilla ja ideoilla. Teosten nimet ovat oivaltavia, ja niissä on usein mukana leikkisyyttä ja huumoria. Tuominen onkin taiteilija, jonka taide on käsitteellistä olematta vaikeaa.
Anu Tuominen (s. 1961, Lemi) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta 1992 ja Kuvataideakatemian tila-aikalinjalta 1995. Tuominen sai Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican vuonna 2003 ja Mäntän kuvataideviikkojen pääpalkinnon vuonna 1995. Hänen teoksiaan on kaikissa Suomen tärkeimmissä taidekokoelmissa.
Taidelabra

Kuva: Jussi Tiainen
Hyvinkään taidemuseon Taidelabra kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä.
Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.
Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.
Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra ei pysähdy avajaisiin: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.