H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

JULKISET TAIDETEOKSET

Hyvinkään historia taidekaupunkina näkyy vahvasti myös sen katukuvassa. Hyvinkäällä julkinen taide tarkoittaa esimerkiksi Hitsaajat-veistosta Kirjastoaukiolla, kuvanveistäjä Terho Sakin luonnosta inspiroituneita pronssiteoksia, Jani Leinosen graffititeosta Sillankorvankadun betonimuurissa tai jotain muuta kymmenistä taideteoksista ympäri kaupunkia. Ulkotilassa sijaitsevien teosten lisäksi kaupungin omistamia ja taidemuseon hallinnoimia taideteoksia on sijoitettuna ympäri kaupunkia kouluihin, päiväkoteihin, palvelutaloihin ja toimistoihin.

Julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin voi tutustua Hyvinkään kaupungin sivuilla tai uuden tarinakartan kautta osoitteessa www.hyvinkaa.fi/julkisetveistokset 

Tarinakartta esittelee ulkoveistoksia, muraalimaalauksia ja muita katseenkiinnittäjiä, joihin voit törmätä ympäri Hyvinkään kaupunkia. Karttaan on poimittu mukaan 30 erilaista kohdetta, jotka levittäytyvät kaupungille jokaisen vapaasti koettavaksi. Kartasta voit tarkistaa tiedot suosikkiveistoksestasi, tutkailla kaupungin julkisia taideteoksia kotikoneeltasi tai lähteä taidebongaukselle kännykän kanssa. Kartta toimii niin tietokoneella kuin mobiilissa. Mobiililaite myös paikantaa sinut kartalle, joten voit sen avulla missä tahansa liikkuessasi helposti tarkistaa, mitä taidetta lähistöltä löytyy.

Hyvinkäällä on pitkä perinne julkisen taiteen tukijana ja tilaajana. Hyvinkää oli ensimmäisiä kuntia, jotka kirjasivat prosenttiperiaatteen kaupunginvaltuuston päätöksiin. Prosenttiperiaate tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että rakennushankkeen määrärahasta lasketaan prosentin osuus, jolla hankitaan taidetta rakenteilla olevaan kohteeseen. Kaupungin julkiset taidekokoelmat ovat karttuneet myös vuosien varrella myös muilla tavoin.

Hyvinkää pyrkii olemaan merkittävä julkisen taiteen tukija myös tulevaisuudessa. Taide näyttäytyy julkisissa tiloissa sekä kaupungin että muiden tahojen toteuttamina pysyvinä ja väliaikaisina teoksina ja tapahtumina, joiden aiheissa ja toteutuksessa paikallinen ympäristö on huomioitu erityisen hyvin: paikkakunnan luonto, rakennettu ympäristö, yhteiskunnalliset teemat tai historia. Laadukkaasti suunniteltu ja toteutettu julkinen taide luo visuaalisesti ja sisällöltään merkityksellisiä maamerkkejä, kohtauspaikkoja ja keskustelunaiheita.

Julkiseen tilaan sijoitettu taide onkin tärkeää siksi, että se ei edellytä pääsymaksuja tai aukioloaikoja ja tavoittaa myös ne ihmiset, jotka eivät ikinä käy museoissa. Julkinen taide levittäytyy jokaisen vapaasti koettavaksi osaksi arkiympäristöämme.

Esineteos, veistos, joka on koottu puisista esineistä ison helmitaulun muotoon.  

Tiina Valkeapää: Helmitaulu, 2011. Hankittu prosenttiperiaatteella Kauniston vanhainkotiin. Kuva: Ella Tommila.





Päivitetty 28.7.2023