H Y V I N K Ä Ä N T A I D E M U S E O

 • Arena_karuselli_1[1].jpg
 • Arena_karuselli_2[1].jpg
 • Arena_karuselli_3[1].jpg
 • Arena_karuselli_4[1].jpg
 • Arena_karuselli_5[1].jpg
 • Arena_karuselli_6[1].jpg
 • Arena_karuselli_7[1].jpg
 • Arena_karuselli_8[1].jpg
 • Arena_karuselli_9[1].jpg
 • Arena_karuselli_10[1].jpg
 • Arena_karuselli_11[1].jpg
 • Arena_karuselli_12[1].jpg
 • Arena_karuselli_13[1].jpg
 • Arena_karuselli_14[1].jpg

 

 

 

ELOKUVATEATTERI ARENAN SEINÄMAALAUKSET

Jalmari Ruokokosken johdolla tehdyt Arenan maalaukset


Arena

Hyvinkääläinen liikemies ja valokuvaaja Kalle Saukkonen oli täysin ajan hermolla, kun hän avasi vuonna 1908 omassa huvilassaan Hyvinkään Elävien Kuvien Teatterin/Hyvinge Lefvande Bilders Teater. Muutamaa vuotta myöhemmin 1914 Saukkonen rakennutti varsinaisen elokuvateatterin hyvinkääläisen rakennusmestarin K.O. (Oskari) Kirkkarin piirustusten mukaan Siltakadulle vastapäätä huvilaansa. Persoonallisen ja elokuvateatterimaisen ulkonäkönsä 175-paikkkainen teatteri sai katolla olevasta ruutuikkunoin varustetusta lanterniinista. Teatteri oli myös rakennustekniikaltaan uudenlainen. Se ei ollut enää hirsirakennus, vaan laudasta rakennettu ns. balloon frame -konstruktiona, jonka rakennusmestari Kirkkari toi tuliaisina USA:sta. Korkea ja kauas näkyvä rakennus erottui selkeästi Siltakadun varrella olevista muista rakennuksista ja oli näin omiaan herättämään huomiota paikkakuntalaisten keskuudessa.

Elokuvateatterin valmistuessa elettiin vielä mykkäelokuvien aikaan ja sen vuoksi teatterimaisen katsomon oleellinen osa oli valkokankaan edessä oleva näyttämö ja sen sekä katsomon välissä oleva syvennys, mistä säestettiin elokuvia joko mekaanisella soittopelillä tai sitten elävällä musiikilla. Areena-nimen teatteri sai vasta vuonna 1925 nimikilpailun perusteella, tällä nimellä rakennus tunnetaan yhä, kylläkin yhdellä e-kirjaimella kirjoitettuna Arenassa elokuvien kaupallinen esittäminen päättyi 1985. Seuraavana vuonna kaupunki osti teatterirakennuksen. Viimeinen elokuvaesitys oli vuonna 15.11.2003, jolloin teatterissa esitettiin Alfred Hitchcockin jännityselokuva Linnut.

Kaupungin tarkoituksena oli peruskorjata Arena eräänlaiseksi elokuvakeskukseksi. Arkkitehti Severi Blomstedt laati peruskorjauspiirustukset 1990-luvun alussa. Mutta sitten iski lama ja suunnittelu sekä kunnostustyöt loppuivat. Suomen vanhimpiin kuuluvan elokuvateatterin perinteitä vaalimaan oli perustettu 1988 Pro Arena -liike. Se on järjestänyt erilaisia elokuvaan liittyviä tapahtumia ja yrittänyt sitkeästi pitää hengissä Arenan kunnostushanketta. Kaikki kuitenkin loppui siihen, kun kaupunki vuonna 2007 myi rakennuksen ja vieressä olevan ns. Rinteen talon yksityiselle. Arena on kuitenkin yhä edelleen suojeltu rakennus.


Maalaukset

Arenan elokuvateatterin seinämaalaukset valmistuivat samaan aikaan kuin itse rakennus. Ne kuitenkin teatterin modernisoinnin yhteydessä peitettiin, koska niitä ei silloin pystytty seiniltä irrottamaan. Hyvinkääläinen muistitieto on vuosikymmenien ajan kertonut maalausten olevan taidemaalari Jalmari Ruokokosken maalaamat.


Tekijät

Hyvinkään kaupungin ostettua teatterin suurenmoinen yllätys odotti sisätilojen panelointien purkajia. Niiden takaa paljastuivat pinkopahville tehdyt seinämaalaukset. Tieto niistä oli olemassa, mutta vuosikymmenien kuluessa päässyt lähes unohtumaan. Sisätila panelointiin 1944 ja maalaukset jätettiin onneksi niiden alle. Maalaukset peittivät seinät noin 3 m korkuisina katsomon molemmilla sivuilla ja valkokankaan molemmin puolin.

Päivitetty 29.1.2016 Tulosta

 

 

IN ENGLISH

По-русски

 
HYVINKÄÄN TAIDEMUSEO

Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

P. 040 480 1644
s-posti: taidemuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Katso sijainti tästä

Tietosuoja

 

 

 

 
PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 6 €

Ryhmät yli 10 henkilöä 5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 5 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
AVOINNA

ti–to 11–18
(ke vapaa pääsy 16–18),
pe–su 11–17


Katso poikkeukselliset aukioloajat >