Kansainvälisyys

Hyvinkään Sveitsin lukion kansainvälisyysstrategia

Koulumme kansainvälisyyskasvatuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että koulussa arvostetaan ja edistetään kansainvälistä toimintaa ja monikulttuurisuutta. Tavoitteen toteutumista edistetään erilaisin hankkein, esim. osallistumalla omatoimisiin ja kansainvälisiin avustusprojekteihin ja näin kasvattamalla opiskelijoita solidaarisuuteen.

Hyvinkään Sveitsin lukiossa edistetään myönteistä suhtautumista koulussa kehittyviin kansainvälisiin hankkeisiin ja innostetaan opiskelijoita osallistumaan niihin. Kaikille koulun opiskelijoille annetaan mahdollisuus luoda kansainvälisiä kontakteja hyödyntäen esimerkiksi jo olemassa olevia ystävyyskaupunki- ja EU-yhteyksiä. Koulu solmii ystävyyssuhteita ulkomaisiin kouluihin, joiden kanssa toteutetaan tiedon, kokemusten, mielipiteiden ja asiantuntijoiden vaihtoa sekä opettaja- että opiskelijavierailuja.

Pyritään rohkaisemaan opiskelijoita kansainväliseen liikkuvuuteen lisäämällä tiedotusta opiskelumahdollisuuksista, koulutusjärjestelmistä, tutkinnoista ja taloudellisesta tuesta ulkomailla, erityisesti EU:n alueella.

Koulussa osallistutaan myös ainekohtaiseen oman alan kansainväliseen kehitykseen ja yhteistyöhön.

Toimintakertomus 2013 -2014

Koulussamme on tämän lukuvuoden aikana opiskellut kaksi vaihto- opiskelijaa, Sae Liu Nan Thaimaasta ja Lynn Mishark Yhdysvalloista, jotka ovat aktiivisesti osallistuneet koulumme arkeen ja esitelleet omaa maataan koulun yhteisissä juhlissa sekä esim. koulun Thai- kerhossa.

Työskentely Nordplus Junior- projektin ”Quality in Teaching”  parissa jatkui syyskuussa 2013 Norjan vierailun merkeissä, Gausdalissa perehdyttiin kieltenopetukseen ja pidettiin yhdessä liettualaisten ja norjalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa suunniteltu oppitunti. Opintomatkan aikana tutustuttiin myös nähtävyyksiin Lillehammerissa, mm. Olympiamuseoon ja Maihaugenin ulkoilmamuseoon. Lisäksi meille järjestettiin unohtumaton bussiretki Jotunheimeniin, jossa sijaitsevat Norjan korkeimmat vuorenhuiput, Galdhöpiggen ja Glittertind. Patikoimme Jostedalsbreen jäätikköalueen reunalle ihastelemaan maisemaa. Paluumatkalla vietimme päivän Oslossa tutustuen mm. Vigelandsparkeniin ja kuninkaanlinnaan sekä muihin nähtävyyksiin.

YH8 Yrittäjyyskurssilaiset tekivät yhteistyötä Järvenpään lukion opiskelijoiden kanssa pitkin lukuvuotta mm. vierailujen merkeissä Arla Ingmanille, Saarioisten einestehtaalle, Hyvinkään Prismaan sekä erilaisten tehtävien parissa. Huhtikuussa 2014 tehtiin yhteinen opintomatka Tukholmaan, vierailukohteina olivat mm. Handelsbankenin pääkonttori ja Uppsalan yliopisto. Opiskelijat tekivät erilaisia mainontaan ja hintavertailuun liittyviä tehtäviä sekä yrityshaastatteluita. Myöskin nähtävyyksien esittely ennen ja jälkeen matkan kuului tehtäviin.

Englannin suullisen kielitaidon kurssin ENA8 yhteydessä opiskelijoilla oli mahdollisuus lähteä opintomatkalle Lontooseen marraskuussa 2013. Matka kesti kolme vuorokautta ja siihen osallistui 12 opiskelijaa sekä kaksi opettajaa. Opintomatkalla oli mahdollisuus tutustua brittiläiseen kulttuuriin ja käyttää englannin kurssilla harjoiteltuja taitoja aidossa ympäristössä.

Kuvataidekurssin Irlanti-matkan (28.4.- 5.5.2014) valmistelu alkoi jo vuoden 2013 joulukuussa, jolloin laitoimme mainoskuvan koulun internetsivulle. Opintomatkaan ja oheistyöskentelyyn osallistui yhdeksän opiskelijaa ja kolme opettajaa. Matkaa valmistelevia kokouksia pidimme yhteensä viisi. Joten lähdimme matkaan hyvin valmistuneina. Irlanti-matkan kohteina olivat upeat kaupungit Galway,  Limerick ja Dublin. Vierailimme myös useissa pienimmissä kylissä, joista huokui todellista irlantilaista elämää kauniine maisemineen sekä taloineen. Tärkeimpinä kohteina olivat henkeäsalpaavat maisemat Connemarassa ja Cliffs of Moherissa. Matkan aikana syntyi upeita taideteoksia ja tuhansia valokuvia, joita opiskelijat pystyvät hyödyntämään kuvataidekursseillaan. Näistä koostetaan koulussamme näyttely syksyllä. Opiskelijat perehtyivät myös irlantilaiseen sekä katolilaiseen symboliikkaan ja selvittivät niiden salaisuuksia.

Marraskuussa ryhmä venäjän kielen opiskelijoita Sveitsin ja Yhteiskoulun lukioista vieraili Tallinnassa venäjän kielen festivaaleilla. Aamupäivällä jo ennen yhtätoista olimme tutustuneet Tallinnan ortodoksiseen kirkkoon ja Kadriorgin palatsiin lehtori Simolan johdolla. Puolenpäivän jälkeen kielitaito joutui todella koetukselle moninaisissa ryhmätöissä, opiskelijat osallistuivat innokkaasti mm. erilaisiin pienoisnäytelmiin kukin oman tasonsa mukaisesti. Suomesta mukana oli meidän lisäksemme vain yksi ryhmä, Virosta taas ympäri maata sekä äidinkielisiä että venäjää vieraana kielenä opiskelevia. Kotimatkalla oli mukava yhdessä kerrata opittuja uusia sanoja ja selviytymistä vaativista tehtävistä.

Toukokuussa Sveitsin ja Yhteiskoulun lukion ensimmäisen vuoden venäjän opiskelijat kävivät tutustumassa neuvostoaikaisiin leluihin lelumuseossa Espoon WeeGee-näyttelykeskuksessa. Asiantunteva opas kertoi lelujen historian lisäksi tavallisesta arkielämästä Neuvostoliitossa, mikä oli erittäin kiinnostavaa ja uutta tietoa nykynuorille.

Lisäksi koulustamme on tehty eri oppiaineiden yhteydessä opintomatkoja Pietariin, Tallinnaan ja Itävaltaan. Lisäksi olemme saaneet kouluumme vieraita muun muassa Autraliasta ja Englannista sekä Helsingistä Suomen Pakolaisavun edustajia.

Projektit lv 2015

Nordplus junior-projekti ”Svenska i arbetslivet”

 Helmikuun ensimmäisellä viikolla saimme vieraiksi 9 opiskelijaa ja 2 opettajaa Karlskronan lukiosta. Nuoret majoittuivat suomalaisnuorten perheisiin ja olivat mukana tutustumassa täällä lukiolaisten opiskeluun ja arkielämään. Ohjelmassa oli mm. tutustumista Hyvinkään nähtävyyksiin, yritysvierailu Rexel Oy:ssä, tutustuminen Kulturkontakt Nordin toimintaan Helsingissä. Vapaa-aikana harrastettiin keilausta ja ulkoilua lumisessa maastossa sekä tietenkin saunomista Lehtolan majalla.

Huhtikuun puolivälissä vierailimme Karlskronassa ja tutustuimme ruotsalaisen lukion toimintaan ja varsinkin ruotsin kielen opetukseen mm. maahanmuuttajille. Tutustuimme Unescon maailmanperintökohteen nähtävyyksiin vanhassa kaupunginosassa ja kävimme meri – ja sukellusvenemuseossa sekä retkellä Aspön saaressa, jossa sijaitsee 1700-luvulla rakennettu linnoitus. Ohjelmassa oli myös vierailu tiivisteitä valmistavaan kansainväliseen yritykseen nimeltä Roxtec Ab, jossa kielitaidon ja kansainvälistymisen merkitystä korostettiin opiskelijoille tulevaisuuden työelämää ajatellen.

Projektin tarkoituksena on ollut tutustua lukiolaisten opiskeluun ja elämään toisessa pohjoismaassa sekä paikallisen kulttuurin esittely. Ruotsin kielen merkitystä työelämässä on pyritty esittelemään juuri yritysvierailujen avulla.

Vierailu Hyvinkäällä

Vierailu Karlskronassa

Projektit lv 2012 - 2014

Nordplus Junior-projekti Suomi – Norja - Liettua ”Quality in Teaching” eli "Opetuksen laatu" 2013-2014

Opetuksen laatuun ja opetusmenetelmiin keskittyvä yhteistyö norjalaisen Gausdal videregående skolen ja liettualaisen ”Romuvos gimnazijan” kanssa toteutettiin kuhunkin kouluun suuntautuvien opintovierailujen aikana. Valmistelut tehtiin Moodlen avulla, ennen kutakin vierailua opiskelijat tekivät omassa annettavaa opetusta mm. lyhyiden videoiden avulla. Tavoitteena on ollut  vertailla vierailujen aikana opetusta ja varsinkin menetelmiä näissä kolmessa oppilaitoksessa luonnontiedeaineiden, historian ja yhteiskuntaopin sekä kielten opetuksen osalta. Jokaisen vierailun päätteeksi opiskelijat ovat  monikansallisissa työryhmissä suunnitelleet ja toteuttaneet oppitunnin, jonka onnistumista arvioitiin yhdessä.

Työskentely projektin parissa jatkui syyskuussa 2013  Norjan vierailun merkeissä, siellä perehdyttiin kieltenopetukseen ja pidettiin yhdessä suunniteltu oppitunti. Opintomatkan aikana tutustuttiin myös nähtävyyksiin Lillehammerissa, mm. Olympiamuseoon ja Maihaugenin ulkoilmamuseoon. Lisäksi meille järjestettiin unohtumaton bussiretki Jotunheimeniin, jossa sijaitsevat Norjan korkeimmat vuorenhuiput, Galdhöpiggen ja Glittertind. Patikoimme Jostedalsbreen jäätikköalueen reunalle ihastelemaan maisemaa.

Kuvia: Meeting in Norway 2013

Nordplus Junior-projekti Suomi – Norja - Liettua ”Quality in Teaching” eli "Opetuksen laatu" 2012-2013

Opetuksen laatuun ja opetusmenetelmiin keskittyvä yhteistyö norjalaisen Gausdal videregående skolen ja liettualaisen ”Romuvos gimnazijan”  kanssa toteutetaan kuhunkin kouluun suuntautuvien opintovierailujen aikana. Valmistelut tehdään Moodlen avulla, ennen kutakin vierailua opiskelijat tekevät omassa koulussaan kyselytutkimuksen parhaista opetusmenetelmistä ja laitteista. He myös esittelevät omassa oppilaitoksessaan annettavaa opetusta mm. lyhyiden videoiden avulla. Tavoitteena on vertailla vierailujen aikana opetusta ja varsinkin menetelmiä näissä kolmessa oppilaitoksessa luonnontiedeaineiden, historian ja yhteiskuntaopin sekä kielten opetuksen osalta. Jokaisen vierailun päätteeksi opiskelijat monikansallisissa työryhmissä suunnittelevat ja toteuttavat oppitunnin, jonka onnistumista arvioidaan yhdessä.

Ensimmäinen vierailu suuntautui Siauliain kaupunkiin Liettuassa, jonne 11 norjalaista ja 10 suomalaista opiskelijaa opettajiensa johdolla matkustivat viikon ajaksi marras- joulukuun vaihteessa 2012. Opiskelijat olivat perhemajoituksessa, kuten tulevat olemaan myös muiden vierailujen aikana. Opiskelijat ehtivät työskentelyn ohessa tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin, mm. Kaupungin museoon, jonka työpajoissa tehtiin savitöitä ja punottiin nyörejä. Greenfinch Miller Homestead- myllymuseossa tarjoutui tilaisuus leipoa ja maistella perinteen mukaista ruisleipää. Myös pääkaupunki Vilna tuli tutuksi päiväretken aikana, kohteina mm. Museum of Genocide Victims, Vilnan tuomiokirkko ja Gediminasin torni sekä vanhakaupunki. Perhemajoituksen aikana tutustuminen paikalliseen kulttuuriin ja perhe-elämään sujui luontevasti, nuoret järjestivät vierailleen monipuolista ohjelmaa vapaa-aikana.

Työskentely projektin parissa jatkuu, seuraavaksi saadaan Hyvinkäälle vieraaksi opiskelijoita opettajineen toukokuussa 2013, jolloin keskitytään historian ja yhteiskuntaopin opetuksen menetelmien kehittämiseen. Liettuassa vertailun kohteena olivat luonnontiedeaineista maantiede, fysiikka ja kemia. Norjan vierailun aikana syyskuussa 2013 perehdytään kieltenopetukseen.

Tässä kuvia opintomatkalta Liettuaan

 

Ystävyyskouluja

Klaipedos Vytauto Didziojo gimnazija (Klaipeda, Liettua)
Ehrensvärdska gymnasiet (Karlskrona, Ruotsi)

Istituto Antonio Gramsci, Ales-Mogoro (Sardinia) 
www.icgramscicampalto.it/wordpress/

Rönne Privatskole (Bornholm, Tanska)
www.roenne-privsk.skoleintra.dk

Tartu Mart Reiniku Gumnaasium (Tarto, Viro)
www.aia.tartu.ee

Liceo Scientifico "G.Marconi", Colleferro (Rooma, Italia)

Siauliai "Romuvos" Gimnazija (Siauliai, Liettua)

www.romuvosgimn.lt

Gausdal videregående skole (Gausdal, Norja)

www.gausdal.vgs.no

Linkkejä

Päivitetty 11.10.2018 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi
   
Avoinna:
ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

   

PALAUTE

Anna ja lue palautetta

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ