Kemia

KEMIA HYVINKÄÄN LUKION SIVULLA

Kemian uusi opetussuunnitelma

OPPILAITOSKOHTAISET SYVENTÄVÄT KURSSIT

 

6. LABOROINTI TUTUKSI                                      

Kuva kemian tunnin välineistä 

Kuva kemian tunnilta

Kurssilla tehdään laboratoriotöitä kemian eri alueilta liittyen mm. titrimetriaan, gravimetriaan ja kvalitatiiviseen analyysiin.  Samalla tutustutaan kemian laboratorion keskeisiin välineisiin ja laitteisiin, työturvallisuuteen ja raportointiin. Kurssin kokeellisuus antaa valmiuksia laboratoriotyöskentelyyn jatko-opinnoissa.

7. BIOTUOTEKEMIA 

Kuva puun rungoista                                               

 Kuva tehtaasta

Tutustutaan sellun ja paperin valmistukseen sekä muihin moderneihin tapoihin hyödyntää puusta saatavia polymeerejä. Kurssilla tehdään biotuotekemian laboratoriotöitä sekä tutustutaan myös biopolymeerituotteiden teolliseen valmistukseen.                    

8. KEMIAN ANALYTIIKKA   

Kuva kemian tunnilta                                   

Perehdytään kemian analyyttisiin työmenetelmiin kuten spektrometriaan, kromatografiaan, tislaus- ja uuttomenetelmiin.  Samalla tutustutaan kaasu- ja nesteseoksiin sekä muihin fysikaalisen kemian keskeisiin osa-alueisiin.

9. ABIKURSSI  

Kuva ylioppialslakista                                                                                                     

Valmistaudutaan kemian ylioppilaskokeeseen kertaamalla kemian pakollisen ja valtakunnallisten syventävien kurssien aihekokonaisuuksia ja harjoitellaan aikaisempien vuosien yo- tehtäviä.

Kurssi hyödyntää myös kemian alan korkeakoulujen pääsykokeisiin valmistautuvia.

10. KOSMETIIKAN KEMIA 

Kuvassa piirroshuulet                             

Kuvassa huulipunia       

Tutustutaan kosmeettisiin tuotteisiin, niiden valmistukseen sekä niissä käytettävien kemiallisten aineiden vaikutuksiin tuotteen ominaisuuksissa. Kurssilla tehdään laboratoriotöinä mm. voiteita, hajuvesiä ja huulipunaa.

11. KEMIA TÄNÄÄN     

Kuva kemian tunnilta                                           

Tutustutaan kemian tieteen tämän päivän kiinnostaviin aiheisiin ja tutkimukseen.  Kurssilla seurataan kemian viimeisimpiä saavutuksia ja tehdään erilaisia projekteja ja pienimuotoisia mittauksia ja demonstraatioita. Kurssi suoritetaan hajautetusti useamman jakson aikana pienryhmässä tai omatoimisesti.

12. ELINTARVIKEKEMIA     

Kuvassa grillivartaat grillissä                         

Kuvassa ruokalautanen, jossa ruokaa                              

Kurssilla tutustutaan suomalaiseen elintarviketeollisuuteen, sen raaka-aineisiin, tuotantoon ja laadunvalvontaan. Kurssilla tehdään kokeellisia tutkimuksia ruoka-aineisiin ja ruoan valmistukseen liittyen.

 

OPPILAITOSKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT

13. KEMIAN SOVELLUS-TAI MITTAUSPROJEKTI   

Kuva kemian tunnilta                           

Koulun oma tai yhteistyössä muiden oppilaitosten tai yritysten kanssa on tehtävä kemiaa soveltava, mahdollisesti myös mittauksia sisältävä projekti ja sen raportointi. Projekti voidaan toteuttaa myös leirikouluna tai kansainvälisenä projektina.

14. LUKUDIPLOMI         

Kuvassa kirjapino                                                                

Kurssi suoritetaan itsenäisesti. Kurssilla luetaan itsenäisesti kemiaan liittyvää kirjallisuutta, joka tentitään suullisesti.

 

Päivitetty 9.6.2020