Yleisluennot

Hyvinkään Opiston yleisluennot ovat kaikille avoimia. Luennolle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Luennoilla kerätään 5 € kertamaksu tilaisuuden alussa. Luennot järjestetään klo 18.00–19.30 osoitteessa Helenenkatu 21. Mahdollisista poikkeuksista mainitaan luennon tiedoissa.
SYDÄMEN VAJAATOIMINTA, OIREET JA HOITO      PERUTTU

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
To 1.10.2020
Kardiologi Juha Heikkilä Sydänsairaalasta

Sydänluento. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Hyvinkään Sydänyhdistys ja Hyvinkään Opisto. Maksuton luento.


MAGNUS ENCKELL

Laurea, Helene auditorio, Helenenkatu 21
Ke 28.10.2020
FM, taidehistorioitsija Eija Olsson

Magnus Enckell - mielenkiintoinen, värikäs taiteilija, yksi keskeisistä Suomen kultakauden taiteilijoista.


TEKSTIILILÖYDÖISTÄ PUVUKSI

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
To 29.10.2020 klo 16.45–18.15 Huom. aika
Verkkovälitteinen etäluento Opistolla
Arkeologi Jaana Riikonen

Hihansuusta sukanvarteen – arkeologisia tekstiililöytöjä Ravattulan Ristimäeltä. Turun lähellä sijaitseva Kaarinan Ravattulan Ristimäki on Suomen vanhimman tunnetun kirkon paikka, ja kirkkoa ympäröi satoja hautoja käsittävä aidattu kirkkomaa. Turun yliopiston suorittamissa arkeologisissa kaivauksissa vuosina 2010-2016 paikalta tutkittiin noin 60 hautaa, joista osassa oli säilynyt tekstiilijäänteitä. Valtaosa näistä haudoista on naisten hautoja. Luennolla kerrotaan 1100-luvulle ja 1200-luvun alkuun ajoittuvista tekstiileistä ja niiden tutkimuksesta keskittyen erityisesti hautaan, jonka löytöjen pohjalta valmistuu uusi muinaispukurekonstruktio, Ravattulan puku. Siinä näkyy, sekä vanha rautakauden perinne että uusia keskiaikaisia muotipiirteitä.


POHJOIS-NORJAN RANNIKKOREITIT

Laurea, Helene auditorio, Helenenkatu 21
Ma 2.11.2020
Tietokirjailija Harri Ahonen

Pohjois-Norjan rannikkoreiteistä luennolla kerrotaan Pohjois-Norjan rannikon, vuonojen ja saariston kauneimmista päiväretkikohteista, josta hyvänä esimerkkinä käy Tromssan kaupungin lähitunturit, upeat Vesterålenin ja Lofoottien saaristot sekä tarunhohtoinen Nordlandin rannikko. Luennolla syvennytään rannikon ja saariston retkeily- ja suojelualueisiin, kuten esimerkiksi Sjunkhattenin kansallispuistoon, joka on omistettu lapsille ja nuorille sekä pienempään mutta maisemallisesti erittäin dramaattiseen Möysalenin kansallispuistoon. Pääosassa on lisäksi eläimistö, kuten lunnit, hylkeet ja valaat sekä tietenkin paikallinen retkeilykulttuuri. Pohjois-Norjan rannikolla kulkiessa ei voi välttyä kohtaamasta tarinoita ja saagoja menneiltä ajoilta. Kerronkin luennolla asiatiedon ohessa tarinoita kohtaamisista matkoillani sekä lyhennelmän Lekamöyenin saagasta.


KASVIT TÄYNNÄ VÄREJÄ JA KUITUJA

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
To 5.11.2020 klo 16.45–18.15 Huom. aika
Verkkovälitteinen etäluento Opistolla
Dosentti Riikka Räisänen, Helsingin yliopisto
Väitöskirjatutkija KM Jenni Suomela, Helsingin yliopisto

BioColour-hanke on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke, jossa etsitään menetelmiä luontoperäisten väriaineiden laajamittaiseen käyttöön kiertotalouden ja kestävän materiaalituotannon mukaisissa sovelluksissa. BioColour-hanke haluaa etsiä ratkaisuja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, joita voivat olla tiedeyhteisö, päättäjät, yritykset, kouluttajat ja ruohonjuuritason kuluttajat.


TESTAMENTTI JA PERUNKIRJOITUS

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
To 12.11.2020 klo 13.00–14.30 Huom. aika
OTT, VT, MBA Irma Pahlman

Testamentin ja perunkirjoituksen laatimisesta kertoo OTT Irma Pahlman. Luento on osana ikäihmisten yliopistoa.


UUSIA KUITUJA PUUSTA JA JÄTTEESTÄ

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
To 12.11.2020 klo 16.45–18.15 Huom. aika
Verkkovälitteinen etäluento Opistolla
Tekniikan tohtori Marja Rissanen, Aalto-yliopisto
Tuotepäällikkö Kirsi Terho, Infinited Fiber Company Infinited Fiber

Ioncell – koivusta ja puuvillajätteestä uusia tekstiilikuituja. Luennolla tarkastellaan mitä ominaisuuksia tekstiilikuiduilla tulee olla, jotta ne olisivat ympäristön kannalta kestävän kehityksen mukaisia. Luennossa esitetään, miten Ioncell-kuitua valmistetaan ja minkälaiset ominaisuudet sillä on, sekä esimerkkejä Ioncell-kuiduista valmistetuista demovaatteista. Tuotepäällikkö Kirsi Terho, Infinited Fiber Company Infinited Fiber - kun jäte muuttuu kuiduksi. Tekstiilijätteen regenerointi uudeksi kuiduksi ja uuden puuvillan kaltaisen kuitutuotteen käyttö ja mahdollisuudet muotiteollisuudessa. Tekniikan tohtori Marja Rissanen, Aalto-yliopisto.


MIEHITETTYJEN AVARUUSLENTOJEN HISTORIA

Laurea, Rauhala-sali, Helenenkatu 21
Ke 18.11.2020
Luennoitsija Petri Kehusmaa

Suositut avaruusluennot jatkuvat! Ihmiskunnan ensimmäinen miehitetty matka Marsiin lähestyy vääjäämättä. Ennen sitä on kuitenkin hyvä palauttaa mieliin ihmisen ensiaskeleet avaruusmatkailun osalta. Luennolla keskitytään USA:n miehitettyjen lentojen historiaan alkaen Mercury-ohjelmasta jatkuen aina Avaruussukkulan viimeiseen lentoon. Samalla katsastetaan tulevaisuuden suunnitelmat palata takaisin Kuuhun, ja sitä kautta Marsiin. Luennoitsija on tähtitieteen aktiiviharrastaja, jonka tähtivalokuvia on käytetty mm. Nasan avaruusteleskooppi Hubblen tiedejulkaisussa. Lisäksi hän on havainnoillaan osallistunut useisiin kansainvälisiin tiedejulkaisuihin. Hän on myös aktiivinen luennoitsija Ursan tilaisuuksissa.

Päivitetty 1.10.2020