Pesulan purkutyöt ja maaperän kaivutyöt päätökseen Nopon pohjavesialueella Hyvinkäällä

Nopon koulun läheisyydessä pilaantuneen alueen purku- ja kaivutyöt saatiin valmiiksi hyvissä ajoin ennen koulujen alkua. Urakan kustannukset jäivät noin 10 % ennakoitua pienemmiksi. Pohjaveden puhdistaminen jatkuu vielä usean vuoden ajan.

Nopon saastuneet maa-ainekset vaihdettu kesän 2020 aikana

Nopon pohjavesialueella Hyvinkäällä on purettu maaperää ja pohjavettä pilannut entinen pesula ja vaihdettu pilaantuneita maamassoja puhtaisiin. Purkutyöt saatiin valmiiksi heinäkuun alkupäivinä ja varsinainen maaperän kaivutyö valmistui 29. heinäkuuta urakkasopimuksen mukaisesti, hyvissä ajoin ennen koulujen alkamista.

Purkaminen ja puhdistustyöt käynnistettiin kesäkuun alussa. Rakennusten purkamisen lisäksi kiinteistöltä kaivettiin ja poistettiin klooratuilla liuottimilla pilaantuneita maita yli 2 600 tonnia sekä öljyillä pilaantunutta betonijätettä noin 91 tonnia.

- Pilaantuneet massat kuljetettiin käsiteltäviksi luvanvaraisiin vastaanottopaikkoihin Kotkaan ja Kouvolaan, kertoo hankinta-asiantuntija Petri Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

- Poistettujen pilaantuneiden maiden tilalle ajettiin puhdasta maa-ainesta, jolla tasattiin kiinteistön alue mahdollista jatkokäyttöä varten, jatkaa Heino.

Purku- ja puhdistusurakan kustannukset jäivät noin 10 % ennakoitua pienemmiksi.

Kyseessä on Hyvinkään kaupungin sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoiman Maaperä kuntoon -ohjelman yhteishanke.

Pohjaveden puhdistaminen jatkuu

Kaivutyöt ja rekkaliikenne ovat päättyneet, mutta Nopon pesulaan liittyviä pohjaveden puhdistustoimia jatketaan heti syyskuun alussa pesulakiinteistöllä ja sen välittömässä läheisyydessä syvemmällä olevan pilaantuneen pohjavesikerroksen injektointitöillä.

Kairakalustolla tehtävät injektointityöt valmistuvat lokakuun 2020 loppuun mennessä. Pohjaveden puhdistumista seurataan sen jälkeen vesinäytteiden avulla ja koko hanke valmistuu syksyllä 2023.

Päivitetty 20.8.2020