Selkeitä ohjeita aloitteleville elintarvikealan toimijoille

Oletko joskus ajatellut, että olisi hauska kokeilla pop up -kahvilan tai -ravintolan pitämistä vaikkapa omassa kotipuutarhassa, mutta asia on jäänyt, koska et ole oikein tiennyt, mikä on sallittua? Kasvatatko puutarhassasi tai tilallasi enemmän kasviksia, juureksia ja marjoja kuin itse tarvitset, mutta et ole varma, voisitko myydä ylimääräiset kasvikset? Oletko miettinyt marjojen tai kasvisten jatkojalostusta, mutta elintarviketoimintaan liittyvät velvollisuudet arveluttavat? Oletko haaveillut oman ravintolan perustamisesta, mutta et oikeastaan tiedä, mitä kaikkea elintarvikemääräykset sellaiselta toiminnalta vaatisivat? Tai oletko ravintoloitsija ja haluaisit suosia lähiruokaa, mutta et ole varma esimerkiksi siitä, voisitko ostaa paikallisen metsästysporukan tarjoamaa hirvenlihaa ravintolaasi?

Parin viimeisen vuoden aikana Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on työstänyt ja julkaissut verkkosivuillaan selkeitä ohjekokonaisuuksia elintarvikeyritysten perustamista ja toimintaa helpottamaan.  Tuotetut materiaalit löytyvät hankkeen kotisivuilta www.ruokavirasto.fi/pkneuvonta ja niissä vastataan kaikkiin yllä esitettyihin kysymyksiin. Ravintolan perustamiseen liittyviä asioita voi opiskella sekä verkko-oppaasta että lukea selkokielisestä tekstioppaasta (löytyy myös turkin- ja kiinankielisenä). Ravintolaoppaissa neuvotaan mm. miten selvitetään, onko tyhjä liiketila sopiva ravintolaksi, mitä omavalvontasuunnitelmalta vaaditaan tai mitä raaka-aineiden hankinnassa on otettava huomioon. Maatilalla tapahtuvaa elintarvikkeiden käsittelyä ja myynnin aloittamista ohjeistetaan omassa erillisessä tekstioppaassa. Pakkausmerkintöjä voi treenata verkko-oppaan avulla. Pop-up ravintolatoimintaa, Reko-myyntiä, luomutuotantoa ja lähiruokaa käsitellään sivuston alasivuilla.

Elintarvikealan lainsäädännön, sääntöjen ja ohjeiden tarkoitus on taata se, että elintarvikkeet ovat turvallisia. Vaatimuksia on kuitenkin paljon ja lakitekstejä on joskus vaikea ymmärtää. Selkeän neuvontamateriaalin avulla rohkaistaan paikallisia yrittäjiä kokeilemaan uusia toimintaideoita. Ravintoloissa oikeat säilytyslämpötilat, asianmukainen tuhoeläintorjunta ja kierrättävä jätehuolto vähentävät hävikkiä ja ruokamyrkytysten todennäköisyyttä ja auttavat ravintoloita omalta osaltaan toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Neuvoa voi aina kysyä myös paikalliselta elintarvikevalvontaviranomaiselta, joka Hyvinkäällä on Hyvinkään ympäristöterveydenhuolto.

 

Päivitetty 11.1.2019 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*

f.  019 459 4612
kirjaamo@hyvinkaa.fi

tekniikka@hyvinkaa.fi
ymparisto@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet: 
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

 

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ