Puutiaiset koirien kiusana

Punkkeja on lähes kaikkialla – metsiköissä, puistoissa ja puutarhoissa. Aina, kun liikut näissä paikoissa, saatat tarjota koirinesi punkille veriaterian, joka on tarpeen punkin jatkokehitykseen tai lisääntymiseen. Samalla lemmikkisi voi altistua punkkien levittämille sairauksille.

Puutiaiset voivat levittää useita sairauksia, mutta meillä Pohjoismaissa merkittävimpiä ovat:

  • Anaplasmoosi
    Anaplasma elää solunsisäisesti veren valkosoluissa. Puutiaiset ovat anaplasman tärkein levittäjä. Anaplasma tarttuu useisiin eläinlajeihin, koiran ohella esimerkiksi hevoseen, kissaan, nautaan, pieniin märehtijöihin ja ihmiseen. Bakteerin siirtyminen punkista nisäkkääseen tapahtuu hiirillä tehtyjen tutkimusten perusteella 24–48 tunnin kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä.
  • Borrelioosi eli Lymen tauti
    Borrelioosi on koiralla esiintyvistä puutiaisvälitteisistä sairauksista toiseksi yleisin. Monet nisäkäs-, lintu- ja matelijalajit voivat saada borreliatartunnan, mutta vain harvat eläimet sairastuvat kliiniseen borrelioosiin. Kaikki borreliat eivät ole tautia aiheuttavia. Borreliat eivät säily vapaana ympäristössä. Puutiaisen kiinnittyminen isäntään johtaa borreliabakteereiden lisääntymiseen puutiaisen ruuansulatuskanavassa. Tämän jälkeen ne vaeltavat puutiaisen sylkirauhaseen ja sieltä verenimemisen yhteydessä koiraan. Borrelian siirtyminen tapahtuu yleensä aikaisintaan 1–2 vuorokauden kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä.
  • Puutiaisaivokuume eli puutiaisenkefaliitti
    Pelättyä puutiaisenkefaliittia esiintyy erityisesti ihmisellä, mutta kliinistä sairautta on kuvattu myös koiralla ja muilla nisäkkäillä. Sairautta esiintyy yleensä alueellisesti. Vaikuttaa siltä, että puutiaisenkefaliittivirus tarttuu herkästi koiraan. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä koiralla esiintyy puutiaisenkefaliittia kuitenkin erittäin harvoin. Jos oireita ilmenee, puutiaisenkefaliitti koiralla on kuitenkin vakava, usein kuolemaan johtava sairaus. Mitä kauemmin puutiainen imee verta, sitä suuremmaksi virusinfektioannos ja tartuntariski muodostuvat.

Koirille on olemassa lukuisia valmisteita, jotka auttavat torjumaan punkkeja ja samalla suojaamaan koiraa puutiaisvälitteisiltä taudeilta.  Tehokkaimmat valmisteet ovat eläinlääkkeitä, osa on reseptilääkkeitä ja osa puolestaan ilman reseptiä apteekista saatavia.

Vaikka olisitkin suojannut koirasi punkkilääkkeillä, päivittäinen punkkisyyni kannattaa säilyttää osana kesäisiä rutiineja. Koiran ihon ja karvapeitteen lisäksi punkkisyyni kannattaa ulottaa myös omalle iholle, sillä kotiin sisälle kulkeutuneet punkit voivat valita sinut tai lapsesi seuraavan veriateriansa kohteeksi.


Voit vähentää lemmikkisi riskiä sairastua puutiaisvälitteisiin tartuntatauteihin suojaamalla se puutiaisilta. Keskustele eläinlääkärisi kanssa lemmikillesi sopivimman punkkitorjunnan valinnasta.

Päivitetty 5.7.2018 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*

f.  019 459 4612
kirjaamo@hyvinkaa.fi

tekniikka@hyvinkaa.fi
ymparisto@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet: 
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

 

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ