Hyvää mieltä ympäristöstä

Vanha sananlasku sanoo pessimistiseen sävyyn, että ”tieto lisää tuskaa”. Uusimmat tutkimustulokset kuitenkin kertovat toista. Kun ihminen saa tehdä elämässään tietoon perustuvia, vastuullisia valintoja - liittyvät ne sitten liikkumiseen, kuluttamiseen tai syömiseen, ne lisäävät tyytyväisyyttä.  Kestävän kehityksen ja ympäristön huomioivat elämäntapavalinnat tuottavat ihmisten elämään onnellisuutta. Tyytyväisyys elämään on lisääntynyt tutkimusten mukaan vain silloin, jos ympäristömyönteiset valinnat perustuvat vapaaehtoisuuteen eikä niihin liity ulkopuolisten asettamia vaatimuksia tai määräyksiä.

Vastikään perustettu Hyvinkään ympäristöfoorumi on toimintatapa, joka perustuu avoimuuteen, tiedon jakamiseen ja vuorovaikutukseen. Hyvinkään kaupungin uudehkossa strategiassa painotetaan kuntalaisten osallistamista ja yhteisöllisyyttä.

Jotta osallistaminen ei olisi vain ylhäältä ohjattua toimintaa, tarvitaan myös ihmisten aktiivista osallistumista. Siihenkin ympäristöfoorumi tarjoaa keinoja: jokainen voi osallistua Facebookin kautta välitettyjen juttujen lukemiseen ja kommentointiin. Retkille, tapahtumiin ja vapaaehtoistoimintaan kuka vain voi osallistua. Jos kaipaat jotain sellaista toimintamuotoa, jota suunnitteluryhmä ei ole keksinyt, niin aina voi olla yhteydessä ympäristöfoorumiin. Jaetaan hyviä ideoita ja tehdään yhdessä parempaa tulevaisuutta.

Hyvinkää on edelläkävijä monissa ympäristöasioissa: esimerkiksi WWF:n (Maailman Luonnon Säätiö) maailmanlaajuista Earth Hour -ilmastotempausta on vietetty Hyvinkään uimalassa jo useita vuosia. Voisiko Hyvinkään uusi ympäristöfoorumi toimia edelläkävijänä Suomessa? Ajattele, jos toimintamallista syntyisi kuntalaisten onnellisuusgeneraattori? Ympäristöaiheisen tiedon lisääntyminen ei tuota tuskaa, vaan tyytyväisyyttä ja tulevaisuuden kannalta kestävää toimintaa. Mikä hienointa, sinäkin saat ja voit olla osana tällaista kehitystä.

 

4.4.2018 Terhi Korpela, ympäristölautakunnan puheenjohtaja

Päivitetty 9.4.2018