Muovin käytön vähentäminen kotitalouksissa

MIKSI MUOVIN KÄYTÖN VÄHENTÄMINEN JA KIERRÄTTÄMINEN ON TÄRKEÄÄ?

Mikromuovit

Tyynenmeren jätepyörrettä voidaan sanoa maapallon suurimmaksi kaatopaikaksi. Se on kolmen Ranskan kokoinen. https://yle.fi/uutiset/3-10131304 Meriin päätyy muovia 12,2 miljoonaa tonnia vuodessa. Näistä mikromuoveja on 0,95 miljoonaa tonnia. Mikromuoviksi kutsutaan alle 5 millimetrin kokoista muoviroskaa. Tutkimustietoa mikromuovien ja niiden sisältämien kemiallisten aineiden vaikutuksista meriin ja kaloihin on vielä vähän. https://yle.fi/uutiset/3-10029306

Mikromuovit kulkeutuvat vesistöjen kautta ravintona pieneliöihin ja sitä kautta ravintoketjussa kaloihin ja lintuihin. Ennen pitkää muovin ainesosat voivat saastuttaa myös ihmisen ravintoketjun ja kertyä ihmisiin (https://yle.fi/uutiset/3-10131304 ). Jos materiaali on biohajoamaton eli öljypohjainen tekokuitu, voi se säilyä hyvinkin pitkään luonnossa ja kerätä itseensä kemikaaleja. https://yle.fi/uutiset/3-10015949.

Eri kokoista muovia on todettu myös Suomen järvistä ja hanavedestä ja sitä kertyy myös maahan. Mikromuoveja päätyy ihmisen elimistöön myös ruoan ja hengitysilman kautta https://yle.fi/uutiset/3-10015949.

Mikromuovikappaleet voivat päätyä mereen teollisuuden päästöistä tai yhdyskuntajätevesissä, jonne niitä kertyy mm. kosmetiikasta. Esimerkiksi ihonkuorinta-aineissa ja hammastahnoissa käytetään valmisteita, jotka sisältävät pieniä hiovia muovikappaleita. Osa merien mikromuoveista puolestaan syntyy hajoamalla suuremmista muovikappaleista http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Plankton_voi_syoda_ja_siirtaa_mikrokokoi(27528)

Mikromuoveja irtoaa myös autonrenkaista, tie- ja rakennusmateriaaleista sekä tekokuituisista vaatteista https://yle.fi/uutiset/3-10029306.

Ilmastopäästöt

Ilmastopäästöjä voidaan leikata aiemmin tiedettyä enemmän tehostamalla muovin kierrätystä. Vain kymmenisen prosenttia EU:ssa markkinoilla olevasta muovista on kierrätettyä materiaalia. Muovituotteiden valmistukseen käytetään hiiltä ja energiaa, ja niistä vapautuu hiiltä ilmakehään, kun jätemuovi poltetaan voimalaitoksessa energiaksi. https://yle.fi/uutiset/3-10231830.  

Muovistrategia

Komissio on julkaissut muovistrategian. Sen tavoitteena on esimerkiksi se, että vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset ovat kierrätettäviä. https://yle.fi/uutiset/3-10190648 Kertakäyttöisille muovipulloille komissio ehdottaa 90 prosentin keräystavoitetta vuoteen 2025 mennessä https://yle.fi/uutiset/3-10226214.

Euroopan komissio aikoo kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita meriin päätyvän muoviroskan vähentämiseksi. Kieltolistalla ovat muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit, sekoitustikut ja ilmapallotikut. Muovikiellolla se haluaa myös edistää muoveja korvaavia investointeja. https://yle.fi/uutiset/3-10190648.

EU:ssa käytetään vuosittain sata miljardia muovipussia, joita päätyy myös meriin. Muovipusseista on säädetty EU:ssa erillinen muovipussidirektiivi, jonka mukaan pussien kulutus pitäisi pudottaa viidennekseen nykyisestä vuoden 2025 loppuun mennessä. Osa jäsenmaista on kieltänyt ohuet muovipussit, osa määrännyt ne maksullisiksi. https://yle.fi/uutiset/3-10226214.

Kosmetiikka ja vaatteet

Mikrohelmillä tarkoitetaan 0,1 – 0,5 millimetrin kokoisia muovirakeita, joita käytetään kuorintavoiteissa, suihkugeeleissä, hammastahnoissa tai parranajogeeleissä. Yhdysvalloissa kosmetiikan mikrohelmet on kielletty lailla. Mikrohelmiä voi korvata selluloosasta, kasviperäisistä jauheista tai siemenmurskasta tehdyillä helmillä. https://yle.fi/uutiset/3-10029306.

Tekokuituisista vaatteista irtoaa mikromuovia käytössä ja pesun yhteydessä. Se ajautuu viemäriverkoston kautta vesistöihin. Kaikista tekstiileistä 65 % on tehty biohajoamattomista tekokuiduista, kuten polyesteristä ja nylonista. Pinnoitetuista polyesterikankaista, joita käytetään urheiluvaatteissa, irtoaa eniten mikromuoveja. Myös tekokuituisista teknisistä alusvaatteista ja fleecestä irtoaa mikromuovia. Mikromuovia voi vähentää suosimalla luonnonkuituja  (puuvilla). Myös biohajoavilla selluloosalla tai polymaitohaposta tehdyillä tekokuiduilla voidaan korvata tekokuituja. https://yle.fi/uutiset/3-10015949.

 

MITEN VÄHENNÄN MUOVIA KOTONA ?

Muovipussit:

 • Muovin vähentäminen alkaa ennen kauppaan menoa. Ota vaate- ja ruokakauppaan mukaan kotoa kestokassi tai kassi. Useat vaatekaupat ovat jo alkaneet ottaa maksun muovikassista, mikä on hyvä asia. Osassa kaupoista esim. apteekit, tarjotaan muovipussin ostamisen sijaan pahvikassia.  Ruokakaupoista voi ostaa kestokasseja ja hedelmäkestokasseja. Hedelmille voit ottaa mukaan kotoa myös jo aiemmin käytetyn hedelmäpussin. Kaikkia hedelmiä ei tarvitse pakata, esim. banaaneja tai muita paksukuorisia hedelmiä.

Tuotepakkaukset: 

 • suosi irtotuotteita, jotka pakataan ostettaessa muuhun kuin muoviin, esim. paperipussi leivälle
 • suosi elintarvikkeita, jotka on pakattu muihin materiaaleihin kuin muoviin, kuten kartonkiin (esim. maitotuotteissa)
 • vältä tuotteita, jotka ovat pakattuja muoviin useampaan kertaan (isot pakkaukset, joiden sisällä on pieniä muovipakkauksia)

Tarvikkeet:

 • jos muovisia tuotteita on ostettava, suosi kestomuovia ja pitkäikäisiä muovitarvikkeita esim. keittiöastioissa. Kertakäyttömuovirasioita voi käyttää myös ”kestona”, kunhan huomioit saman tyyppisen elintarvikekäytön kuin alkuperäisessäkin. Näin estät tuotteesta siirtyvien haitallisten aineiden siirtymistä elintarvikkeisiin.
 • vältä kertakäyttöisten pillien, astioiden, juomakuppien ja ruokailuvälineiden käyttöä.
 • kierrätä muovia sisältäviä tarvikkeita

Vaatteet:

 • ostettaessa vaatteita suosi luonnonkuituja esim. puuvilla ja vältä tekokuituja, esim. polyesteri ja nylon.
 • älä pese vaatteita turhaan tiheään. Pidennä pesuväliä esim.  tuulettamalla vaatteita.
 • kierrätä vaatteita

Kosmetiikka:

 • mikromuovihelmiä on mm. suihkushampoissa, kuorinta-aineissa, hammastahnoissa ja parranojageeleissä. Suosi sertifioituja luonnonkosmetiikkatuotteita.  Ulkomaalaisia kosmetiikkatuotteita on luokiteltu mikrohelmien sisältämisen/sisältämättömyyden mukaan nettisivuilla  http://www.beatthemicrobead.org/product-lists/. Valitettavasti listalla ei ole merkittynä suomalaisia tuotteita. Netistä saa ladattua myös kännykkäsovellutuksia mikromuoveista kosmetiikassa.

OSTA VAIN TARPEESEEN, KÄYTÄ TUOTTEET LOPPUUN !

KIERRÄTÄ!

 Muovipakkauste kierrätysohje

 

                    

Päivitetty 9.7.2018