Matkalla eläinystävän kanssa

Kesälomakausi innostaa eläinten omistajat reissaamaan. Joissain tilanteissa on perusteltua ottaa lemmikki mukaan matkaan ja joskus matka tehdään peräti ihan lemmikin vuoksi! Yleisimmät matkustamisen syyt ovat loma-, näyttely- ja kilpailumatkat. Hyvissä ajoin ennen matkaa on syytä kerrata, mitä vaatimuksia lemmikkieläimen matkustamiseen sisältyy. Eläimen omistajan kannattaa vielä tapauskohtaisesti varmistaa, mitä vaatimuksia eläimen viennille juuri hänen matkakohteeseensa sisältyy. Vaatimuksen nimittäin vaihtelevat maakohtaisesti ja eläimen omistaja on aina vastuussa vaatimusten selvittämisestä.

Koirat ja kissat
Koiran ja kissan kanssa matkustaessa lemmikillä tulee olla EU-lemmikkieläinpassi. Passin saa eläinlääkäriltä. Passin myöntämisen edellytyksinä ovat lemmikin tunnistusmerkintä eli ns. sirutus ja raivotautirokotus. Nämä ovat myös tavallisimpia matkustusvaatimuksia. Lisäksi tulee huolehtia, että Suomeen palatessa koira saa asianmukaisen sisäloishäädön, jottei se tuo mukanaan ekinokokki-loista. Kissalta loishäätöä ei vaadita. Sisäloishäätö täytyy antaa eläinlääkärin valvonnassa, sillä kyseessä on vakava ihmisiin tarttuva tauti. Lisäksi näin kesäaikaan kannattaa lemmikki suojata huolellisesti myös ulkoloisilta, erityisesti punkeilta. Tämä onnistuu näppärästi joko suun kautta annettavan lääketabletin, iholle valeltavan paikallisvaleluliuoksen tai lääkeainetta sisältävän kaulapannan käytöllä.

Hevoset
Hevosen kanssa matkustaessa tulee muistaa varata ajoissa aika terveystodistuksen kirjoittamista varten. Hevosen tulee olla terve ja eläinlääkärin tarkastama. Lisäksi hevosella tulee myös olla passi. Passi on kaikille EU:ssa asuville hevosille pakollinen ja sen myöntää Hippos. Passin myöntämistä varten hevonen täytyy virallisesti tunnistaa. Ihan kuten ihminenkin antaa sormenjälkensä passia varten, hevosesta kirjataan ylös sen yksilöivät ominaispiirteet kuten väri, merkit ja esim. karvanpyörteet.

Matkustamisesta eläimen kanssa kannattaa tehdä kaikille osapuolille mahdollisimman sujuvaa, jotta lemmikkikin voi rentoutua ja viihtyy reissussa!

Kuva koirasta rannalla

Päivitetty 19.6.2018