Hyvinkään linnustoselvitys

8.6.2018

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat APUS selvitti tänä keväänä Hyvinkään seudun linnustoa Hyvinkään kaupungin Ympäristökeskuksen toimeksiannosta. Tutkimuskohteet sijoittuvat kunnan ulkorajoille lännessä, lounaassa ja idässä. Selvitysalueet painottuivat tänä vuonna metsiin ja erityisesti vesistöihin. Tutkittavana oli mm. Pohjois-Uudenmaan merkittävin lintukosteikko Ridasjärvi.

Kulunut kevät oli lämpötilojen puolesta edellisen vuoden vastakohta. Etenkin lämmin toukokuu on vaikuttanut suotuisasti rastaiden, kottaraisten ja tiaisten pesintöihin. Edellisen vuoden kylmän kesän ja tuolloin laajalti tuhoutuneiden pesintöjen vuoksi etenkin pikkulintujen määrät ovat olleet kuitenkin jopa kolmanneksen normaalia pienemmät. Peltolinnuilla, etenkin töyhtöhyypällä valtaosa pesinnöistä on tuhoutunut peltotöissä. Peltolinnuilla menee yleisestikin huonosti ja peltosirkkua ei ole löytynyt kartoituksissa ollenkaan – laji on häviämässä Hyvinkään pesimälinnustosta. Huonompia pesimäuutisia on myös haukoilla ja pöllöillä myyräpulan vuoksi.

Alustavien tulosten perusteella merkittävimpiä löytöjä on ollut ampuhaukan pesintä – lajin pesintöjä ei varmisteta Uudellamaalla aivan vuosittain. Edellisen vuoden tapaan valkoselkätikka kuuluu edelleen Hyvinkään pesimälinnustoon. Linnustoselvityksen loppuraportti tarkempine tietoineen julkaistaan syksyllä.

 

Lisätietoja:

Margus Ellermaa, hankekoordinaattori
050-3629875

 

 

Päivitetty 11.6.2018