Siirry pääsisältöön

 
Ovaskan-silta-001_p.jpg

Yksityisteiden avustukset

Hyvinkään kaupunki myöntää avustuksia yksityisteiden kunnossapitoon ja perusparantamiseen.

Kunnossapitoavustus

Avustuksen saannin ehtoina ovat, että tielle on perustettu yksityistielain mukainen tiekunta ja vakituinen asutus käyttää Hyvinkään puolella olevaa tieosaa (ei enää vähimmäispituutta). Avustusta haetaan vuosittain 31.5 mennessä. Hakuasiakirjat ovat nähtävillä kaupungin internet-sivuilla vuosittain tammi-toukokuun ajan.


Perusparannusavustus

Avustuksen saannin ehtona on, että tielle on perustettu yksityistielain mukainen tiekunta. Vapaamuotoisessa hakemuksessa tulee olla liitteenä suunnitelma ja kustannusarvio. Suositeltavin hakuaika on syksyllä, jolloin avustuspäätökset tehdään seuraavana vuonna. Kiireellisissä tapauksissa voidaan myöntämispäätös tehdä myös avustuksen hakuvuonna.

Perusparannus tulee toteuttaa kokonaisuudessaan avustuksen myöntämisvuoden loppuun mennessä. Töitä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin tiekunta on saanut avustuspäätöksen.

Hakemukset lähetetään osoitteeseen: Hyvinkään kaupunki, Tekninen lautakunta, PL 86, 05801 Hyvinkää.

Tyypillisiä perusparannuskohteita ovat:

  • huonokuntoiset sillat ja rummut
  • tulva- ja routavauriot
  • liikenneturvallisuuden parantaminen esim. vaarallisen kaarteen oikaisu
  • tien kuivatuksen ja kantavuuden parantaminen

Yksityistieavustusten prosenttiosuudet:

  • kaupungin vuosittainen kunnossapitoavustus on noin 50 % edellisen vuoden yksityistien hoitomenoista
  • kaupungin perusparannusavustuksen määrä harkitaan aina tapauskohtaisesti teknisessä lautakunnassa. Voi olla esim. 20 % toteutuneista perusparannuksen menoista, jos myös valtio avustaa. Jos valtio ei avusta, niin kaupungin avustus on yleensä tällöin yli 20 %.
  • Valtion avustus tien parantamiseen on 60 – 75 %

Perusparannuskohteessa, jossa esim. tien kantavuutta parannetaan uusimalla rakennekerrokset, tiekunnalle voi jäädä itselle maksettavaa vain 10 %.


Esimerkkinä 30 000 euron perusparannuskohde:

  • toteutusvuonna valtion avustus on 18 000 euroa (60 % toteumasta) ja kaupungin perusparannusavustus 6 000 euroa (20 % toteumasta)
  • seuraavana vuonna tiekunta saa vielä 3 000 euroa kaupungin kunnossapitoavustusta itse maksamastaan perusparannuksen 6 000 euron osuudesta   
Päivitetty 13.11.2019 Tulosta