Uimarannat käytössä, muistathan kuitenkin varovaisuuden!

Auringon lämmittäessä ja kesän tullessa uimarannat alkavat täyttyä. Varsinaista säädöstä uimarantojen käytöstä ei ole, mutta kuten muuallakin myös rannoilla suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygienia ja turvallisuussuosituksia sekä ohjeita tartuntatautien ehkäisyyn.

Aluehallintovirastojen 19.5.2020 tekemät päätökset kokoontumisrajoituksista koskevat vain yleisötilaisuuksien ja yleisten tilaisuuksien järjestämistä. Yleisten uimarannat rinnastetaan lenkkipolkuihin, jotka ovat kaikille avoimia, joten ne eivät siis kuulu aluehallintoviraston tartuntatautilain 58 pykälän mukaan antamien määräysten piiriin.

- Toivomme jokaisen huolehtivan itsestään sekä läheisistään ja noudattavan yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi, muistuttaa liikuntapäällikkö Jarmo Vakkila

- Valtioneuvosto voi vielä tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat uimarantojen käyttöön, mutta tällä hetkellä niitä ei ole näköpiirissä.

Riski koronaviruksen leviämiseen luonnonvesissä on alhainen

Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö. Lisätietoa: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/koronavirus-ja-vesiturvallisuus

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on valmistellut uimarantaetiketin, jossa annetaan seuraavat ohjeet:

  1. Kipeänä jää kotiin!
  2. Vältä ruuhkaisia rantoja 
  3. Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
  4. Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
  5. Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
  6. Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.
  7. Ui turvallisesti:
  • Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi. 
  • Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue
  • Ui kaverin kanssa. 

Uimarannalta kuva

Päivitetty 8.3.2021