Tietoa katupölystä, hiekoitushiekan poistosta ja lehtipuhaltimien käytöstä

Katupöly heikentää ilmanlaatua ja pölyisintä on alueilla, joissa on paljon liikennettä. Katupölystä saavat oireita erityisesti astmaatikot ja sydänsairaat.

Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikennevirta ja tuuli nostavat pölyn tehokkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.

Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis-huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä pölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä. Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua.

Kiinteistöjen omistajia ja asunto-osakeyhtiöiden isännöitsijöitä kehotetaan puhdistamaan hallinnoimansa alueet hiekasta. Pölyhaittojen minimoimiseksi tulee harjauksen yhteydessä käyttää vettä sekä huolehtia, että hiekoitushiekkaa ei kulkeudu tontilta katualueelle.

Hyvinkään ympäristöpalvelut muistuttaa, että kaupungin ympäristönsuojelumääräykset kieltävät lehtipuhaltimien käytön asemakaavoitetuilla alueilla maalis-, huhti- ja toukokuun ajan. Hiekoitushiekan poistoon lehtipuhallinta ei tule käyttää lainkaan.

Pidetään yhdessä Hyvinkään ilmanlaatu hyvänä!

Päivitetty 13.4.2022